duminică, 20 august 2023

Ziua intenațională a elefantului

Articol început pe 12 august și terminat o săptămână mai târziu, pentru a recupera ziua respectivă din provocarea 365 pozeblog


Eram deja în vacanță, când am aflat că pe 12 august Ziua internațională a elefantului. De pe wikipedia am aflat că această zi, la fel ca cea a pisicii, este dedicată protejării și conservării acestei specii, ultima familie ce mai există din ordinul  Proboscidea. Și din această se pare că mai există doar trei specii: elefantul african, elafantul african de pădure și elefantul asiatic. 

Începusem atunci un articol cu mai multe detalii destre elefanți, dar setată pe găsirea unei poze din arhiva personală cu elefanții de la zoo, nu l-am mai terminat. În telefon am găsit doar una cu un mulaj de la Muzeul Antipa. Din păcate nu prea clară.

Am mai văzut elefanți la circ, dar nici la circ n-ammai fost de curând. De altfel nici nu știu dacă aveam voie să facem poze și dacă există pe undeva prin pozele mele vreuna cu elefanții de la circ. Pentru a compesa lipsa pozei dorite, fetele mi-au oferit poze cu elefanți din aplicațiile de corlorat pe numere.


 

 

 

Acum că m-am întors acasă, am căutat pozle dorite de la Zoo Tg Mureș, chiar una din cela mai frumoase grădini zoologice pe care am avut ocazia să o văd. Este unică la noi în țară pentru că adăpostește elefanți și girafe. 
Ambele exemplare de elefant din zoo sunt femele. Prima, pe nume Tania,  a ajuns acolo în 2011 și este un elefant indian ce vine din Italia după ce a petrecut cea mai mare parte a vieții ( 29 ani) singură într-o grădină zoologică din Franța. Hella a venit din Ungaria în 2014 special ca să-i țină companie Taniei. Împrietenirea lor a durat mai mult de o jumătate de an.
Cele două femele sunt considerate unii din cei mai bătrâni elefanți crescuți în captivitate, Tania ar avea azi 50 ani, iar Hella 56, în condițiile în care media de vărstă a elefanților captivi este de 45 ani.

Pozele mele cu aceste exemplare din păcate sunt făcute acum 4 ani, cu un aparat cu zoom nu foarte clar.


Preiau pentru claritate poza oferită de grădina zoo pe site-ul propriu


si adaug un filmuleț oferit tot de ei cu detalii despre Zoo:


O plimbare la pas prin toată grădina puteți face urmărind acest video. Un elefant se vede la minutul 24. Pe filmare cineva se aude comantând că ar fi fost la circ (probabil Hella despre care nu am aflat prea multe din trecutul ei).

6 comentarii:

  1. Frumos filmuletul din prezentare! Pantera negra mi-a ramas pe retina. 😊 Superb animal!
    Intr-un fel, ma doare sufletul pentru animalele tinute in captivitate dar, pe de alta parte, cum ar putea vedea cineva elefanti sau girafe - de exemplu - cand nu are vreo sansa de-a ajunge pe continentele unde traiesc aceste animale?! E motivul pentru care prefer sa existe gradini zoo - dar animalele sa fie bine ingrijite (pe cat posibil de bine in captivitate)
    La multi ani elefantilor! ❤ La un moment dat am scris si eu un text despre ei - pe Scribd, dar am pierdut adresa de e-mail a contului (prin neutilizare timp de trei luni); mai am pe undeva textul (cred). Sunt animale fascinante elefantii! (de fapt, toate vietatile imi par fascinante!) 😊
    Sunt foarte reusite "plansele" colorate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Since, Diana, și eu am sentimente amestecate în ceea ce privește grădinile zoologice. Într-un fel sau altul ele au existat mereu, chiar dacă erau menajerii private ale nobilimii. La fel ca tine mă bucur să le vizitez, astfel văd și eu pe viu animale exotice și nu numai. Nu mi-ar face plăcere să mă întâlnesc pe stradă cu Moș Martin sau cu vreun lup. Ce m-a impresionat pe mine cel mai mult intr-o zoo au fost girafele. Prima dată le-am văzut în Paris, de pe o platformă care ajungea cumva în dreptul capetelor lor. Și cele de la Tg mureș sunt frumoase, dar prima impresie mi-a rămas și acum în suflet.
      PS: și mie mi-a plăcut pantera neagră din filmuleț. Ce privire pătrunzătoare are!

      Ștergere
  2. vaaai, eu am o amintire tare haioasa legata de elefanti!
    Eram cu fetitele in concediu la mare, la Marea Neagra, acum douazeci si ceva de ani! Fetele erau deja scolarite, aveau voie sa mearga in mare singure, stiau ca regula este "doar pana la genunchi" si eu le supravegheam de pe cearceaf. Dintr-o data apar pe plaja o turma de elefanti si trec spre apa chiar pe lânga cearceaful nostru. Bineînteles ca toata lumea alerga sa fotografieze, copii strigau si alergau in spatele elefantilor... fetele mele erau deja in apa, asa cum am spus. Erau elefantii circului din Neptun si dresorul venise cu ei sa se balaceasca în mare! (oare aveau vie, mai ales ca era plin de turisti?!) In apa era plin de elefanti si copii, eu strig la fete sa vina imediat lânga mine... Nu au iesit bine din apa ca in zona aceea, asa cum dupa furtuna mai plutesc alge, acum plutea balega de elefanti! Doamne ce nebunie!!! Si copiii sareau in apa, uni mai nghiteau cate o gura... na, ca la mare!!!! Vaaaai, iti spun, nu voi uita niciodata faza aceasta!
    Cat despre grainile zoologice... mda si eu zic la fel ca voi, unde sa vezi atatea animale salbatice, exotice si mai stiu eu de care?! Important este sa fie ingrijite si sa aiba spatiu corespunzator. Noi in Augsburg avem o Zoo superba si foarte mare. Nu mergem decat rar, ultima data cred ca am fost cu Felix s Marlene, nepoteii din partea sotului...
    Numai bine Niko draga ♥ Pupici si imbratisari ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că eu m-aș fi speriat de-a binelea de elefanți, dar pe de altă parte presupun că e ceva deosebit să-i vezi cum se scaldă în apă.
      Numai bine și la voi, dragă Carmen!

      Ștergere
  3. Elefantul are un lco aparte pentru noi :). Asta poate pentru ca are legatura cu unchiul nostru si porecla de alint pe care i-o daduse surioarei mele.
    Am si eu amintiri interesante: odata au defilat pe bulevard si i-am vazut de la balcon - era ceva circ (nici eu nu suport ideea demaltratare si captivitate - dar ca si voi ma gandesc ca in zoo care sa fie ca un sanctuar, ar trebui sa le fie totusi mai bine.. mai ales ca unele exemplare au fost captive toata viata...)
    Am vazut un elefant la zoo din Bucuresti (cred ca nu prea mi-a placut la acel zoo.. am asa un mixed feeling cand imi amintesc vag despre acea vizita. Habar nu am daca la noi au elefant, nu am mai fost de ... nici nu mai stiu cand. Dar am inteles ca la zoo din padurea Trivale s-a modernizat si e dragut acum. Stiu ca imi placea partea cu caprioare - aveau loc mai mult :D

    Pupici cu drag :*
    ps: super dragute plansele :D
    ps

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vizitat grădina Zoo București de vreo două ori în ultimii 6-7 ani și nu tineam minte să fi văzut elefanti acolo. Am căutat pe net si se pare că da, au avut un elefant care la vremea lui devenise cel mai longeviv elefant captiv din europa și care se pare că a murit în 2006 în chinuri din păcate din cauza conducerii. De atunci și pănă acum sper că s-au schimbat multe în bine în ceea ce privește gaceastă zoo, dar tot, fără să știu despre ce am scris mai sus, am rămas cu impresia celei mai .... „slabe” ca să nu zic altfel, zoo pe care am văzut-o (fără a pune la socoteala pe cea din Poiana Brasov de pe vremuri - sper că nu mai exista acum). Hai să ne referim numai la cele din vremurile noastre.
      Pe cea de la PItești nu am văzut-o. Doar pe cea de la Targoviște. Chiar mi-a plăcut mult mai ales că am văzut-o pe timp de iarnă.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!