marți, 8 august 2023

Jurnal de grădină (14/23)

🌞Marți, 8 august, 

🌞De fapt și de drept jurnalul de grădină îl planificasem de scris pentru duminică, dar...am intrat într-o mică grevă personală și duminică nu am mai vrut să fac absolut nimic. Și am cam rămas blocată pe-acolo până azi. Măcar acum am început să recuperez cu scrisul, totuși cu televizorul pe fundal redând aceleași melodii vechi care îmi plac mult.

🌞Dimineață îmi propusesem să scriu jurnalul pentru postarea de azi, dar am aflat de Ziua internațională a pisicii, așa că poza zilei am dedicat-o felinelor mele. Dar pentru că am adunat poze multe și deja începe să nu se mai cunoască ceea ce am lucrat prin grădină, nu mai amân planul de a scrie azi fila asta de jurnal.

🌞 Când am revenit la final de iulie din concediu, bine-nțeles că totul părea pur si simplu „părăsit”. Am avut noroc cu mama care a putut să stea câteva zile la mine și ne-am putut ocupa de buruienile din grădină, începând cu solarul. Parcă niciodată nu a fost așa de curat.


 

🌞 Vorbind de buruieni, înainte de concediu curățasem toate rondurile de flori, mai ales cele de la trandafirii de dulceață, acolo unde Fifi își face culcuș. Acum e din nou fericit, are unde să se ascundă iar:


🌞 Tot cu mama am reușit să scot ceapa și usturoiul. Usturoi s-a făcut ceva ceva, dar ceapa... foarte prost a mers anul acesta. Și vecinii mei se vaită de acelați lucru. Am reușit împreună să însăilăm și o „pânză de păianjen” pe care să se urce castraveții. Parcă încep să fie și ei productivi.


🌞 Și-am descoperit și niște „ghiulele”, cum a denumit domnișoara cea mare pepenii proaspăt scoși din buruieni.

  

🌞 Am găsit trandafirii de dulceață înfloriți bine, aproape ca în primăvară. Am strâns petalele aproape zilnic și azi am mai terminat o porție de dulceață.

 

Și una de gem de mure ( nu am făcut poze cu borcanele încă).


Și presimt că mai urmează și alte dulcețuri, au început să se facă s mochinele:



🌞 Roșiile din grădină nu au scăpat de mană nici anul acesta. Foarte multe s-au uscat de parcă ar fi toamnă. Am început să le curăț de frunzele uscate și să le scot pe cele care nu mai pot fi recuperate. Aveam impresie că nu sunt prea multe roșii culese, dar azi am obținut aproape  10L de suc. L-am pus la fiert, dar nu e scăzut de ajuns momentan, urmează mâine să îl mai fierb.


🌞 Nu am pus mult busuioc anul acesta, dar mă bucur că a crescut bine. L-am cules și l-am pus la uscat în lădițe de carton. La fel și cu cimbrul.


🌞 Florilor la ghiveci pare să le meargă bine, deși bobocii de trandafir japonez nu prea mai ajung să înflorească. Se găsește fie un câine, fie o pisică să treacă pe-acolo și să le rupă .



🌞 Mă bucur în schimb de mușcate. în special cele de la mama care se dezvoltă minunat: 



Până data viitoare, spor în tot ce faceți!

9 comentarii:

  1. Eu m-am bucurat ca ai scris azi pagina de jurnal. Aveam mare nevoie sa imi incarc bateriile cu lucruri frumoase si bune :D.
    Si o gradina frumoasa, muncita, iubita si ingrijita si cu roade...e exact ce trebuie.
    Am admirat rosiile, trandafirii (si recolta lor), smochinele si mura (lol) ... dar ghiuleaua. Vai sa creasca mare :D hihihi. Ma entuziasmeaza ideea de pepeni.. de nu pot explica :))).

    Pupici si mult belsug si spor sa fie :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur să îți fiu de folos cu aceste postări.
      Ai reușit să obții roșii? Eu încă mai fierb la bulion, dar cred că în maxim o oră va ajunge în sticle. Ieri am fost plecată aproape toată ziua și n-am mai reușit să-l și îmbuteliez.
      Mă întreb dacă ghiulele alea vor ajunge pe masă în stare proaspătă sau vor trece mai întâi prin butoiul cu murături.

      Ștergere
    2. Se pare ca anul acesta au fost probleme cu rosiile. Dar raman optimista (nu am incotro). Au gasit ai mei sa cumpere cateva (nu le-am cantarit dar probabil in jur de 5 kg cu totul - doar ca la curatat si strecurat (eu strecor prin sita ) s-a pierdut destul de mult (samburi,, nervurile acelea, ba chiar si portiuni mai necoapte.. - doar ca rosia era lovita si risca sa se strice, in fine). Sper sa iasa vreo 2 sticle mari :D... si sper sa mai gaseasca 🤞🙏
      Si eu l-am strecurat (sucul) si l-am lasat putindeoparte.. sa ma odihnesc putin pana vine Mami. N-am reusit sa dorm aseara din cauza unui tantar... :)))
      pup

      ps: si eu sunt curioasa ce vor face ghiulelele :D

      Ștergere
    3. Sper să reușești să obții roșiile dorite!

      Ștergere
  2. Frumos la tine in gradina! Solarul cel putin e poza care ma incarca cel mai mult... Interesant e si trandafirul de dulceata... Spor sa ai in toate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și pe mine m-a încântat mult solarul că am reușit să îl curăț așa ca la carte. Noroc cu mama, ea e specialistul în „buruieni”. Eu ă ocup mai mult de curățarea plantelor, copilit, legat, etc...
      Nu cunosc denumiri de trandafiri, ce soiuri sunt, dar pe asta de dulceață îl știu bine, are și un parfum specific.
      Mult spor și ție!

      Ștergere
  3. Ce gradina frumoasa, binecuvantari!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mulțumesc. Dacă nu ar fi satisfacții nu ne-am face grădini.

    RăspundețiȘtergere

Va mulțumesc pentru vizită!