vineri, 30 iunie 2023

Gem și sirop de zmeură

 Perioada aceasta este des ocupată cu culesul și prepararea zmeurei. Și pentru că tot am norocul să se facă destul de multă, am totodată și ocazia de a experimenta și a încerca diverse lucruri noi cu ea. Așa se face că în timp mi-am găsit mai multe moduri de a face gem din ea. Despre două v-am vorbit deja, gem de zmeură rețeta clasică a bunicii și pelteaua de zmeură

De la o mătușă am învățat cum pot să fac și gem cu mai puțin zahăr dar în același timp să obțin și un sirop minunat. Metoda se poate aplica pentru toate fructele moi ca zmeură, căpșuni sau mure. Dar e necesar totuși să ai o cantitate mai mare de fructe pentru acest lucru, altfel obții foarte puțin sirop și n prea merită deranjul de a-l separa de gem.

De-a lungul timpului cel mai ușor și sproic sirop mi s-a părut a fi cel de căpșuni, dar în ultimii ani nu am mai făcut deoarece căpșuile mele se coc pe rând și nu mai reușesc să adun mai mult de 1-1,5 kg odată. După cum spunea, cu zmeura e cu totul și cu totul altă poveste, este mai multă. Și cum reușisem să adun mai mult de 3 kg, am decis să fac și o porție de sirop.


Îngrediente:

3kg zmeură
1,5kg zahăr
sucul de la o lămâie și jumătate.



Mod de preparare


Zmerura aleasă de codițe și trecută printr-un jet de apă se pune într-un vas acoperită cu zahărul și se lasă la frigider peste noapte. Iată cât suc s-a format în această perioadă din zmeura mea:


A doua zi, se strecoară cât se poate de mult din sucul pe care și-l lasă zmeura. Eventual puteși încălzi înainte compoziția, doar căt să se topească tot zahărul și apoi să strecurați. Atenție, lăsați ceva suc și în zmeură ca să puteți face gemul. 


 

Sucul obținut se pune pe foc mic într-o cratiță cât mai largă și se fierbe pănă se leagă. Eu nu obișnuiesc să spumuiesc dulcețurile, gemurile motiv pentru care amuitat să fac acest lucru la sirop, daar pe noi nu ne deranjează. Mama ne povestea că bunica lua această spumă de la dulceață, o freca cu zahăr și așa le făcea bomboane. Sucul scade aproape la jumătate până se leagă corect pentru a ține peste iarnă. Din cantitatea acesta de zmeură eu am obținul două sticle (330ml) și jumătate , aproximaativ 700-800 ml sirop.

 

Separat se pune pe foc mic și zmeura rămasă și se fierbe pănă ajunge la temperatura de 105 grade. Dacă aveți aragaz clasic, trebuie să amestecați mai des în ea decât la rețeta clasică. Compoziția este mai grpasă, mai densă. Și aici am obținut 3 borcane (370ml) și jumătate

 

Dup cum spuneam , metoda merge și la căpșuni sau mure. Se pleacă de la rețeta clasică de gem și se separă sucul lăsat, cu deosebirea că murele trebuie încălzite puțin pentru a putea separa sucul.

Cam astea sunt metădele mele de preparare a gemului de zmeură. Îmi doresc să încerc anul acesta și varianta fără zahăr și sper să-mi reușească.


6 comentarii:

  1. Ce nuanta superba are siropul! Wow 😍
    Felicitari si penzru gem! 👍
    Fara zahar?! Trebuie un conservant ceva, nu?!...
    Weekend placut 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, se folosește pectină din mere. Eu fac un decoct de mere pe care îl folosesc ca înlocuitor al zahărului. L-am folosit cu succes la gemul de prune. La zmeură încă nu am încercat.

      Ștergere
  2. O ... uite ce idee interesanta. Eu fac sirop crud (sau faceam, ca de ceva timp somez). Am facut de mure, zmeura parca si de visine ... eu vreau sa zic, ca ai mei au facut si de coacaze, afine etc.
    Da, am facut gem din fructele ramase (tati facea din aronia, amestecat cu alte fructe (mar sau ce mai avea).
    Nu mai stiu exact la sirop cat zahar puneam.. imi notasem pe undeva (poate si pe blog.. daca am noroc, lol).

    Ma bucur ca scrii retetele si variantele - cate nu am scris ca le faceam tot timpul si... ca sa vezi, le-am uitat. haha

    pupici si mult spor in continuare!

    ps: bafta - sigur iti va reusi :D tin pumnii!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De obicei a siropuri se pune zahăr 1: 1, adic la un litru de suc se pune 1 kg de zahăr. La siropul de mentă sau de salcâm așa se face.

      Ștergere
    2. Atât de mult zahar?
      Mai buna rețeta ta!
      Să consumați produsele homemade cu mult drag și multă sănătate!

      Ștergere
    3. Da, la siropuri da, iar la dulceața dușceață, chiar și mai mult, 1kg zahăr la 750 ml apă, iar în siropul legat se adaugă fructele.
      Mulțumim.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!