sâmbătă, 17 iunie 2023

Dulceată de nuci verzi

 Deși nu mâncăm atât de multă pe cât de mult ne place, dulceața de nuci verzi este pentru noi una din delicatesele acestui gen culinar. Nu-mi amintesc în copilărie dacă sau când făcea mama, dar știu că eram super încântate când aveam câte-un borcan de dulceață de nuci. 

Când m-am mutat la țară, cu nucul în curte a fost inevitabil să nu mă gândesc să fac și această dulceață. La fel ca la dulceața de trandafiri, când am văzut cât de mult zahăr include o porție am rămas ... fără cuvinte, dar adevărul e că tocmai acea cantitate de zahăr fac deliciul dulcețurilor.

Ajutorul de bază la prepararea acestei dulceți este mama, care își sacrifică mâinile pentru curățatul tuturor nucilor. Cu toate că folosește mănuși, iodul tot trece prin ele și se înnegrește pe degete. Că să se curețe, se spală cât de des poate cu coaja de lămâie rămasă de la storsul lămâiilor.

Ingrediente: 

  • 60-70 nuci verzi
  • 750 ml apă
  • 1 kg zahăr
  • Sucul de la o jumătate de lămăie
  • 1-2 linguri sare de lămăie



Mod de preparare:

Nucile verzi se pun în apă să se spele și să elimine din iod. Preferabil să fie ținute așa până se curăță toate.




Cu ajutorul unui cuțit, nucile se curăță de coaja verde în strat mai gros, să se elimine partea lemnoasă. și se pun în apă cu sarea de lămâie. 
Sarea de lămâie împiedică oxidarea nucilor, iar apa ajută și acum tot la eliminarea iodului.




Dacă nucile sunt mari se pot tăia în jumătăți sau sferturi.





Nucile curățate și tăiate se pun la fiert în apă cât să le acopere. Din momentul în care ajung la punctul de fierbere se lasă aproximativ 10 minute apoi se scot într-o sită. Apoi se pun din nou la fiert în altă apă, rece. Cu cât le fierbem în mai multe ape cu atât se elimină mai mult din iod. 





Între timp se face siropul format din 750 ml apă și 1 kg zahăr și se fierbe pănă se leagă.


Nucile fierte în minim două ape, se scot în sită  și se răcoresc cu apă rece (se trec printr-un jet de apă rece).





Apoi se pun în siropul legat, care nu a fost luat de pe foc, împreună cu sucul de la o jumătate de lămâie.

Compoziția se fierbe la foc potrivit până se leagă din nou siropul și se lasă să se răcească complet.




Borcanele și capacele se sterilizează. Eu folosesc metode de pe Savori urbane. Bine spălate, le pun cu gura în jos în tava cuptorului și le țin 10-15 minute la foc mare (180-200 grade).





Dulceața de nuci verzi se pune rece în borcane, altfel după răcirea borcanelor se vor separa nucile, se lasă pe fundul borcanului.


Pentru a prelua șocul termic, eu folosesc o tavă metalică în care țin borcanele pe care le umplu, mai bine zis foloseam. Acum mi-am ocupat spațiu pe blat cu plita pe inducție și nu mai încape tava, așa că am înlocuit-o cu capacul unei cutii metalice de biscuiți. Este de ajuns și lama unui cuțit pentru asta, dar pentru stabilitate eu prefer capacul cutiei.





13 comentarii:

  1. Ce complicata reteta! Sincer nu ma prea tenteaza, desi imi place. Noroc ca se gaseste rar.
    Multumesc frumos pentru detalii, Niko!
    Sper ca lucrarile lunii sa le termin la intoarcere, ca ai zis ca lasi tabelul mai mult timp.
    Sanatate si spor la tot! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă o faci de doua trei ori cu ajutori te obișnuiești și apoi o faci singură cu ochii închiși. E adevărat că eu mă bazez în continuare pe mama pentru cea mai mare parte execuției.

      Ștergere
    2. In legătura cu lucrarile lunii, tabelele sunt până pe 30 iunie, dar mai e cel suplimentar pentru deschis până în 10 iulie,pentru cei care nu reușim să ne încadrăm in termen

      Ștergere
  2. Dupa primi 10 ani de locuit in Germania, ma intrebase candva mama ce imi doresc, sa imi aduca... Eu am raspuns "dulceata de nuci verzi si serbet de lamaie" Vaaai ce dor mi era! A cumparat mama din magazin, stiu ca nici nu se compara cu cea facuta in casa, dar tot buna a fost!
    Mai mai, ce specialista esti tu!!! Felicitari! Savureaza fiecare lingurita cu aceasta delicatesa! Si cand vei desface primul borcan, te rog sa te gandesti pentru o clipa la mine 😉 Te pup 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si sora mea tot așa, vrea dulcețuri de-astea mai deosebite.
      Surprinzător nu prea mânânc această dulceața. Pentru noi păstrez doar un borcan, de regulă e acel ultim borcan care nu se umple tot. Dar mă voi gândi la tie când il voi desface. Pup.

      Ștergere
  3. Foarte bună dulceața asta! Ce bine că ai ajutor! E adevărat că are mult zahăr, dar dulceața nu se consumă în cantități mari. Deliciul verilor de acum 100 de ani erau câteva lingurițe de dulceață și un pahar cu apă rece proaspăt scoasă din fântână.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa. Aud mereu în jur că vai, noi nu mai mâncăm dulceață că e prea mult zahăr, dar nu zice nimeni să mânănci un borcan întreg o dată. O linguriță pe o felie de unte sau într-o clătită e de ajuns. Poate că ar treui să reluăm acest obicei al servirii unei dulceți lăngă un pahar de apă rece.

      Ștergere
  4. Ce buna e! Si eu am facut anul asta dar nu fierb nucile separat ci direct in siropul de zahar dupa ce s-a legat. Ca truc sa nu imi murdaresc mainile folosesc mai multe randuri de manusi puse una peste alta. Anul asta a trecut negrela doar de primele 2, al treilea strat a ramas curat. Dezavantajul e ca strâng si procesul de curatare e un pic mai greoi. Pofta buna la dulceata! Arata super!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A încercat mama și cu mai multe mănuși anii trecuți. A zis că preferă cu un singur strat și să le schimbe mai des.
      Poftă bună și vouă!

      Ștergere
  5. Nu am mancat dulceata de nuci verzi! Am vrut să fac, da rnu stiam cum. Acum că ai pus reteta, mi se pare complicată și nu știu daca aș face! Totusi am salvat reteta, că nu se stie niciodata. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e copllicată destul de mult reteta. Nici eu nu stiu dacă m-aș încumeta fără mama. De asta am si vrut să documentez toți pașii necesari.
      ( e un alt mesaj care mi-a aparut din păcate azi în spam)

      Ștergere
  6. Wooooow dar ce bunatati ati pregatit voi acolo??? :D
    Daca bag asa un zoom in trecut, parca vad o memorabila vara in care am prins si eu procesul de facut dulceata de nuci verzi. Deobicei cand era vorba de chestii care pateaza, eram lasata sa ma joc in voie in camera cu ale mele. Dar am vazut odata nucile verzi, de cateva ori ciresele amare si odata a fost si o dulceata de cirese albe.. wow.
    Ce de amintiri :D.
    Dar.. cele mai faine amintiri raman tot la partea de gustat, din farfuriuta o lingurita de dulceata cu apa proaspata si rece (noi si la robinet am avut o apa fantastica... dupa 90 insa.. bye bye).

    Sa va bucurati de ea :D
    Muah

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc. Pregătim tot ce putem din fructele de sezon. E atelier de dulcețuri la noi în bucătărie.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!