duminică, 11 iunie 2023

Jurnal de grădină (10/23)


🥒 Duminică, 11 iunie

🥒 Vremea a fost din ce în ce mai călduroasă, ploile mai scurte și mai rare, cel puțin aici la mine. Azi a fost chiar ciudat. Am fost în oraş, la 10-15 km de casă și ne-a prins o ploaie torențială de vară, cu tunete, cantitate mare de apă (într-o benzinărie pe DN1 deja erau bălți mari de apă). Spre casă însă ploua din ce în ce mai puțin, iar cu soarele care ieșişe înverşunat din nori, în seara asta, în grădină nici nu se cunoștea că a plouat.

🥒 Stare ...uneori mă simt copleșită de tot ce trebuie făcut în grădină, e o perioadă aglomerată, multe sectoare cer atenție și uneroi nici nu se simte că ai trecut pe acolo. Nici nu ajungi bine la capătul rândului că trebuie s-o iei de la capăt.  Și cum a început și perioada de conservare a legumelor și fructelor, mai e nevoie de trebăluit și pe la bucătărie. Cele care rămân cel mai mult neglijate sunt rondurile de flori în care nu mai ajung să jumulesc buruienile.

🥒 Flori: trandafirii sunt cei mai spectaculosi, dar ar încărca prea mult această postare, așa că i-am amânat pentru miercuri la MFC. Pun aici doar un reprezentant ce mi-a atras atenția că adăpostea o buburuză. Lângă el, e o mușcată pe care crezusem că o pierd, mă bucur să văd că își revine. Și nu în ultimul rând, șerpișorii cu floricelele de azi: 

 

🥒Conserve: Pentru că le-am amintit mai sus, primii ajunși în starea de a fi conservsați într-o formă sau alta au fost trandafirii de dulceață. După cum le spune și numele, s-au transformat atent în borcănele de dulceață. Rețeta am postat-o aici.

  


Tot într-o formă dulce se conservă și căpșunile, dar nu dulceață, ci gem. Nu s-au strâns prea multe încă, dar reușim să facem câteva borcănele de poftă.


Din categoria legumelor, doar mazărea s-a făcut momentan. Am ales anul acesta să nu o procesez deloc, am curățat-o, pus-o în cutii speciale și direct la congelator. E metoda de conservare care îmi place cel mai mult, își păstrează cel mai bine calitățile, în special gustul. 

 


🥒 Fructe: perioada următoare va fi aglomerată în bucătărie, se pregătesc multe fructe să se coacă și să fie transformate în gemuri și dulcețuri. Încă mai sunt ceva căpșuni, chiar dacă  ploaia și vântul de azi le-a cam  răvășit.

Următoarele pe lista mea sunt nucile - am chemat ajutoarele pentru acest episod (adică mama). Imediat se prezintă la rând coacăzele negre și cele roșii:

  

Și să nu uităm nici merișoarele de miere, fructele pomului de stafide și de zmeură:

  

Chiar și socul a început să-ți formeze fructele, dar se mai găsesc încă flori pentru o socată:


Pentru mure mai trebuie să aștept, dar mă bucur să le văd pline de flori:



🥒 În solar lucrurile merg bine în continuare, au apărut primele roade/flori de ardei, iar roșiile parcă încep să-și schimbe culoarea:


 

🥒În grădina de legume:  cea mai mare luptă e cu buruienile, dar răzbim încet încet și ne bucurăm de ceea ce avem: 
- un rând mic de roșii cherry (le-am primit mai târziu de la o vecină )
- câteva fire de fasole (nu am noroc de ea anul acesta )
- cartofi sunt plini de flori (culmea că în poza mea nu se văd ) 


 

În schimb am avut anul acesta noroc de salată, pusă puțin după sezon, dar e salată și e bună oricând. Alături de ea, sper că voi ajunge să culeg săptămâna viitoare și primi dovlecei:

 



Roșiile din grădină arată din ce în ce mai mari și frumoase. Ardeii însă se încăpățânează să nu crească:


 


Dar vin vești bune de la plantele aromate, oregano-ul răsădit în primăvară a crescut mare și frumos,  cam acoperă dafinul și cred că în curând va face cunoștință cu foarfeca de tuns:

 

🥒 Și nu puteam să închei fără o știre măcar despre animăluțele noastre. Nu sunt în poze, dar câinii sunt fericiți că ne pot însoți iar prin grădină. Da, Nero a scăpat de con. Motănici cel mic a găsit un nou loc de dormit, pe banca noastră balansoar:



Iar Porto cel serios azi a uitat de vârstă și s-a jucat (sunt foarte rare momentele în care Porto se joacă )

 

 





14 comentarii:

  1. Ahhh... Stai ca eu am ramas pierduta pe la mazare si dovlecei :))). Sa ma adun.

    Imi place postarea aceasta. Cand eram mica, Tanti (a lui Buni) avea trandafiri de dulceata - la ea mancam, pe scarita, adusa in chesea, delicatesa din aceasta. Cu apa rece, de izvor.
    Capsunele mi-au placut mereu. Inca ma intreb ce a fost atunci si de ce tocmai capsunele. Nu credeam ca se va ajunge la asa ceva. Ma asteptam sa fie cel mult ca la cutremurul din 90 (atunci mi s-au aplecat... a fost cutremurul fix cand mancam cu bucurie niste capsune minunate.. haha - dar apoi nu am mai avut nimic.. ).
    Mazarea arata minunat - in ce cutii o congelezi? :) Eu puneam (cand si gaseam) in pungi pentru congelat - dar m-ar interesa si cutii :D.
    Vaaaifaci si dulceata de nuci verzi? Ce tare!! Si acelea erau bune. :) Bune erau si nucile la care se poate decoji coaja - asta toamna... ma rog, nucile in general. Cand voi reusi sa le tolerez din nou (iodul) o sa fiu foarte bucuroasa... :D

    Coacaza ... bunica mea Maia avea coacaza rosie si neagra si zmeura (si facea spuma) si agrise si afine :D. Avem si noi cateva puse pe teren daaar! chiar stai ca mi-am amintit - in zona noastra e pliiin de limaxi. Toata lumea se plange - invazie. si tot felul de modele (eu stiam doar unii maro care mai apareau pe la bunici.. dar mi-a descris mami azi vreo 3 sau 4 feluri). Probabil s-au tot dat cu diverse au murit cei care ii omorau si acum astia au luat proportii... oricum tare neplacut. Au pus oamenii si de 4-5 ori rasaduri ... pana si frunzele de cartofi le-au devorat :O.

    Revenind...si tati are un arbore stafida (nu mi-e f clar.. se fac stafide din fructe? eu stiam ca sunt ca niste struguri .. sunt chiar curioasa, ai mancat? :) cum sunt - la noi cred ca e primul an cand face fructe - posibil sa fi facut si anul trecut, dar nu imi amintesc).

    Arata minunat in gradina :D Si ma bucur sa aflu ca sunt bine blanosii!! Yuhuu :D Vesti bune :).
    Pupici cu drag

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bunaca din patea tatei ne primea așa cu dulceață pe farfurioare și paharul cu apă lângă. Intram în curte și ne striga s-o așteptăm și se ducea în casă și iesea pe „ușile alea bune” cu tava cu dulceață și apă. Obișnuită așa de la ea, am pățit la o nuntă unde la casa miresei am fost întămpinați cu tava cu dulceață și în mintea mea pahare cu apă. După lingurița de duceață, m-am repezit în paharul de apa și am băut cu sete - nici n-au apucat să reaacționeze cei din jur că deja tșeam de mama focului după primul gât de țuică. Ei puseseră doar țuică în pahare, au adus apă special pt mine că nici nu mai puteam vorbi de latăria aia.
      pentru congelator folosesc cutii speciale de congelator de la Tupperware. Am fost o vreme distribuitor tupperware și mi-am uat atunci cam tot ce aveam nevoie (și nu numai) din vasele aceste. Unele sunt chiat minunate.
      Da, fac dulceață din tot ce am (am făcut într-un an și de dovlecel). Mi-a plăcut să fac și apoi am început să le vând că aveam prea multe. Acum am început să fac mai mult după cerere, adică fac mai mută cele ce s-au cerut special anii trecuți. De asta e o perioadă aglomerată acum și ajung greu la laptop. Încerc să fiu măcar la zi cu postările.
      Pomul de stafide= Merișor de miere- nu știu de ce îi spune pom de stafide, dar nu face stafiedele alae de la punem în cozonac. Alea se fac dintr-un soi special de viță-de-vie. Asta este un pomișor ce se pretează la gard viu, dar are fructe comestibile și iese o dulceață deosebită din ele.

      Ștergere
  2. Așa frumos povestești viata la țară! Și eu am trandafiri de dulceață însă nu am făcut,ai mei nu doresc așa că i-am dat la o vecina!
    Coacăze nu am deloc,nici agrișe și nici căpșuni!Dar nu e timpul târziu să îmi cumpăr,am in schimb niste tufe de zmeură care aștept cu nerăbdare să se facă!Cireșe anul asta am mâncat abia azi de la o vecină are pomană a făcut),vișine sunt puține așa că am decis sa le las să mănânce copii și poate fac macar o prăjitură cu o parte din ele! Dovleceii mei nu sunt așa mari,cei drept abia au înflorit însă în schimb a început să lege castraveți!La mine , județul Galați a plouat vreo 10 litri !Mulțumim lui Dumnezeu pentru asta!

    Aaa,era să uit de dulceață de nuci verzi 😋😋😋,ce bună este...însă din păcate eu nu am nici un ajutor și nici timp sa caut nici nu am că nu cunosc nici prea bine satul !
    Mazărea urmează săptămâna asta sa o culeg și eu și o bag la congelator in pungi negativă,chiar mă ajută mult mai ales în perioadele de post pe timp de iarnă!
    Săptămâna cu folos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am o grădină foarte mare, dar am încercat să pun de toate. Dulcețuri fac numai din ceea ce am eu. În rest nu consider că merită să mă duc să cumpăr fructele pentru dulceață. Cumpăr doar pentru noi ce nu avem să mâncăm așa de poftă, ca de ex cireșele. Am doi cireși mici, anul acesta nu au făcut niciun fruct. Cu vișinele ai dreptate, și la noila fel sunt foarte puține anul acesta. Nici nu voi încerca să fac ceva din ele. Le consumăm așa să ne facem pofta.
      De dulceața de nuci verzi nici nu mă apuc pănă nu vine mama. Chiar nu știu ce voi face când nu va mai putea ea să curețe nucile.
      O săptămână frumoasă și ție.

      Ștergere
  3. Mai ce de activitati! Cat de harnica esti! Wow, te admir!
    Imi pare rau ca ploua,la noi este atat de cald, temperaturil sunt la 30° la umbra, noptile sunt deasemenea calde,nu a mai plouat de mai mult de o luna.
    Trandafirilor, muscarelor cat si rosiilor, nu le place "apa de sus". Imi amintesc cum caram noi vanele in care aveam rosii, sub acoperis , cand ploua si apoi iar in bataia soarelui cand venea vreme buna... Cata energie!
    Noi nu avem gradina, e doar curticica si peste tot unde s a putut am pus doar flori. Nu am decat un vas inalt, cu suprafara de 1,5m pe 1 m, direct sub geamul de la dormitor. Aici am plantele aromatice: cimbru, rozmarin, salvie, marar, oregan, patrunjel cret... Astea sunt si iarna, ca e caldut langa peretele casei.
    Menta de diverse tipuri am in alt vas. Ca altfel se intinde si acapareaza totul. La fel ca si leusteanul 🤣 a crescut mai inalt decat mine!
    Spor la reaba, draga Niko. Sa ai o vara minunata! 😘💞

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu mă bucur când plouă, economisesc din timpul de udat grădina, că nu am sistem de irigare peste tot. oi ne bazăm mult pe produsele din grădina propie și de aceea le și dau mai multă impotanță lor în detrimentul florilor și a spațiului de curte de relaxare. Încerc să o țin și zona aia curată, dar în rondurile de flori ajung mai rar pentru întreținere.
      Menta mi-a acaparat și mie un spațiu mare dn rondul de flori. Mi-ai adus aminte că am uita să o culeg s-o pun la uscat. Anul acesta nu mai fac sirop de mentă că nu se mai bea și dacă n-am cules atunci, am uitat de ea.

      Ștergere
  4. Si eu sambata toata ziua, am cules la mazare, pe care am ales să o pastrez la congelator pentru iarna. Am facut si cateva borcanele cu castraveti pentru iarna, insa dulceata de trandafiri nu am mai facut. Căpșunile le-am congelat, mai am de anul trecut dulceata.
    Spor în continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu prea mai îmi lac fructele acestea gen căpșuni, zmeură la congelator. Nu-mi place de fac cum devin când le decongelezi. Trebuie să găsesc niște rețete în care să le foosesc congelate.
      Spor și ție!

      Ștergere
  5. Te felicit pentru tot ce faci. Cândva am făcut și eu de toate, așa că știu bine câtă muncă este cu dulcețurile, și de trandafiri și de nuci verzi. De scos mazărea din păstăi nu mai vorbesc, dureri de spate și bășicuțe la degete. Dulcețuri momentan nu mai fac pentru că nu le consumăm, poate mai încolo ne revine pofta. Legume am pus foarte puține pentru că avem suficient de lucru la casă, nu răzbim și cu grădina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc. Da, nu prea e timp să fii și în casă și afară, undeva ceva sigur rămâne în urmă. Ne mai face uneori și vremea program. A pouat ieri și nu putem ieși acum dimineață la grădină așa că ne ocupăm de casă sau în cazul meu de blog pănă se mobilizează toată casa la ceea ce ne-am propus să facem. Mă bucur că de azi au intrat fetele în vacanță și nu mai consum timpul pe dusul și adusul lor de la școală.

      Ștergere
  6. Toata admiratia mea pentru ceea ce faci! Mie mi se pare fabulos. Chiar nu stiu cum reusesti sa le imbini pe toate. Anul asta sper sa nu pierd trandafirasii de dulceata.
    Spor la tot draga Niko! Si sper ca vremea sa fie buna! Pupici! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc Suzana. Sincer nu reușesc să le fac chiar pe toate așa cum ar trebuie, dar prioritizăm, facem ceea ce este mai urgent. Pentru restul ...cand e timp și când mai putem chema ajutoare.
      Numai de bine să fie și la voi!

      Ștergere
  7. Ce fain e la tine! Azi culeg si eu nuci pentru dulceată iar din trandafiri am facut doar sirop. Urmeaza sa fac si o portie de dulceata de trandafiri. Din capsuni am facut si eu o portie de gem si la mine urmeaza coacazele. Doar agrisele care, de regula, se coc inaintea capsunilor, anul asta nu s-au indulcit inca. Probabil din cauza secetei. La noi nu a plouat de mai bine de o luna....
    Spor să ai si productivitate! Si sa te bucuri de toate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sirop de trandafiri nu am mai făcut, nu prea se bea la noi. Dulceața de trandafiri am terminat-o momentan pe toată, de-acum să vedem la următoarea inflorire dacă mai se strange ceva. Cea de nuci azi o fac și eu, adică o terminîm că ieri ne-am ocupat de curățatul nucilor.
      Așa mi s-a părut mie la căpșuni că nu sunt destul de dulci. Culmea e că la oi chiar au fost ploi.
      Spor și ție Corina.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!