luni, 12 februarie 2024

Stingătorul de incendiu - Citate favorite (46)

 Pe 10 februarie 1863, americanul Alanson Crane obținea brevetul pentru primul model de stingător portabil de incendii. Modelul său stă la baza celor din ziua de astăzi. Din acest motiv, începând cu anul 2013, la această dată se celebrează Ziua Internațională a Stingărtorului Portabil de Incendiu. Această zi este sărbătorită pentru a conștientiza pericolele unui incendiu și pentru a inspira oamenii să ia măsuri de prevenție cu scopul de a evita rănirea, decesul și chiar pagubele create de incendii.

Am aflat despre acestă zi absolut întâmplător ieri, de pe un site ce bănuiesc că e tradus cu google translate, ținând cont de unele așa zise expresii întâlnite, cum e și cea pentru acestă zi „Ziua stingător de stingere a incendiilor”. Dar m-a făcut destul de curioasă să caut informații. Din păcate, abia am găsit câteva, doar în engleză, niște scurte mențiuni pe pagini din India și Egipt, ceea ce face ca această zi să nu mai pară chiar atât de „internațională”. 

Și chiar și acele puține informații găsite, mie cel puțin mi s-au părut interesante, de aceea și încerc să le împărtășesc cu voi. În poza din stânga se află unul din primele stingătoare portabile inventate de Alanson Crane. Din păcate netul nu merge destul de bine ca să-mi permită un articol bine documentat despre stingătoare. Dar pentru cei interesați, am găsit un fișier bine documentat realizat de Universitatea de Petrol și Gaze Ploiești. Poate vă ajută să vă alegeți un stingător portabil potrivit pentru spațiul în care stați.

Celebrul cardinal Richelieu (Armand Jean du Plessis) a spus odată că 

Marile incendii se nasc din scântei mici”. 

Deși contextul în care el a spus-o nu se referea strict la incendii, se potrivest perfect, fix în astfel de situații. Iar un extinctor la îndemână, la primele scântei poate face o mare diferență.

Cât am locuit la apartament, cred că singurele extinctoare cu care m-am intersectat au fost cele obligatorii din mașină. Aici, la casă, soțul a avut un fix să avem stingătoare pe fiecare nivel. Nu cred că personal le-am acordat prea mare atenție vreodată, în afară de a le șterge de praf și de a le pune la loc după ce aspiram. Nici n-am fost curioasă vreodată să văd cum se folosesc, dar l-am auzit pe soț explicandu-le pașii fetelor. Probabil o fi crezut că eu știu. Din păcate nu știam. Adevărut e că aveam o teamă să mă apropii de ele ca nu cumva să le declanșez fără să vreau.

Ei bine, acum știu și eu cum se folosesc, deși nu eu am fost cea care l-a folosit. Dar am întrebat apoi cum se folosește și de-acum n-o să-mi mai fie teamă să le ating. Ieri, când eu greblam gazonul, sotul suda ceva la mașina de teren să o pregătească pentru inspecția tehnică. Cumva, o scânteie a reușit să treacă de scutul mașinii până în interior și să aprindă scaunul și nu numai. Când soțul a cerut repede stingător, n-a stat nimeni pe gânduri, fiecare a alergat după câte unul, fie în mașini, fie în casă. Deși le-am strigat să-l ia pe cel din mașină, eu m-am îndreptat spre cel de la etaj, doar de acela mi-am amintit atunci pe loc. Dar domnișoara cea mare l-a luat pe cel de la parter si așa a ajuns mai repede să stingă incendiul. Am înțeles apoi că tot ea a și acționat extinctorul.

Pagubele nu sunt nici mici, dar nici foarte mari. Ar fi putut fi chiar foarte urât fără stingătoare. De asta o să-l și înlocuim repede pe cel folosit și vom mai lua încă unul special pentru a fi ținut aproape când se sudează. Ieri când mi-am început ziua, mă hotărâsem să scriu despre grădină, de aceea și făcusem pozele „before”. Dar din cauza incendiului, tot restul zilei a fost ocupat cu curățarea mașinii fie de fum, fie de pulberea din stingător. 

Mașina avariată e cea cu care se plimbă Nero, și în timp ce o curățam s-a urcat în ea, cu o figură tristă de parcă știa că nu o vom mai putea folosi o perioadă.



PS: curios cum, despre Ziua Internațională a Stingătorului de incendii am aflat seara, după toată întâmplarea, când căutam un subiect pentru articolul zilei. Aseara mi s-a părut prea din scurt, vroiam să mă documentez mai mult despre ele, iar azi sistemul informatic lasă de dorit.


Postarea participă la ”Jocul de luni” 
ce constă în redarea unor Citate favorite
joc găzduit acum de Suzana.




14 comentarii:

  1. Dragul de Nero - probabil ca masinuta e un fel de prieten bun pentru el - un prieten care il duce la plimbare, Au animalute asa un fel dragalas de a fi....

    Bine ca ati trecut cu bine peste intamplare - asta imi aduce amite de episodul acela cand taiat cu flexul tevile un etaj mai sus si nu au asigurat locul si sareau scantei la noi - ce oameni inconstienti. Si la noi s-au taiat cand am pus centrala dar cei care au lucrat au luat masuri.. Dar na.. cei care au lucrat un etaj mai sus au pus si picamer pe pereti :)). au aruncat si apa (de aveam zid cu apa intr-o camera..) - cred ca as putea scrie un roman. Acum reusesc sa ma si amuz :)). Dar atunci..

    Foarte interesant tot ce ne-ai povestit. Este bine sa avem la indemana asa ceva. Si sa stim sa il si folosim. Foarte bine ca aveti in casa mai multe - cel mai bine e sa nu fie nevoie de ele, desigur, dar uite.. se mai intampla sa fie nevoie de ele.
    Felicitari pentru viteza de reactie si eficienta :*
    Pup!!

    ps: tin pumnii sa reusiti sa reparati masina ca mai curand, ca sa se poata bucura blanosii de plimbare :D.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragul de Nero cunoaste pănâ și cheile acestei mașini. E mașina care îl duce pe el la plimbare, unde poate să alerge liber și să facă baie. Mașina se va repara, cum e sotul prevăzător din fire, are o alta de piese de schimb si va înlocui de acolo de are nevoie. Dar intervine factirul timp, el fiind mereu în delegații, doar în concediu poate lucra a mașină.

      Ștergere
  2. Noi nu avem extinctoare... Nici in masini, nici in casa... Intre colegi sau prieteni, vecini, nu exista niciunul sa aiba extinctor. La noi este obligatoriu sa ai "semnalizator de fum" ala porneste sa tiuie si cand uit ceva pe plita ceran si se prajeste un picut 😎😂
    Nu zic ca nu e bine sa ai extinctor , Doamne fereste! Insa asa ceva destul de scump. Un extinctor de cumparat este cam 150€ si trebuie schimbat cel putin o data la doi ani, chiar daca nu a fost folosit. Aici lumea se bazeaza pe pompieri si pe noroc 🫣
    Ce bine ca ati reactionat perfect in team! Felicitari fiicelor tale. 🍀
    Ce fotografie frumoasa cu Nero 😍🐾 dragul de el 🐾

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Carmen, la noi nici nu treci inspecția tehnică la mașină dacă nu ai extinctor și trusă medicală de urgența. SUnt destul de scumpe cele pentru mașină, dar nici chiar asa ca la voi.
      Da, am văzut prin filme sistemul de care vorbești. La noi nicio șansă să implementezi așa ceva. Nici hidranți pe străzi nu știu să avem. Să îți spun că am auzit povestindu-se că s-au dus pompierii la incendiu fără apă? Aici cred că până vin pompierii mor oamenii. Așa că mai bine te asiguri tu mai întâi. Avem puse o grămadă de chestii de siguranță, pe lăngă extinctoare. Avem detector de fum, dar e doar pentru noi, să luăm noi măsuri, un aparat care oprește gazul în caz de urgență (acum au dat lege să fie montat obligatoriu - ca fapt divers, și-a data mama cu fixativ în baia de lengă camera centralei și nu știu ce a simtit aparatul asta că a oprit gazul).
      Încercîm să învățăm fetele cat tot ce e nevoie să facă în astfel de cazuri. E o alinare să vedem că nu le explicăm degeaba astfel de lucruri.

      Ștergere
  3. Oh, îmi pare rău pentru mașină și pentru Nero! Noi nu avem în apartament, dar acum câțiva ani a luat foc o baterie pusă la încărcat în balcon pe un panou solar mic. Se pare că era cam veche. Eram singură acasă, dar a fost un noroc chior că am fost acasă, am avut o zi liberă. A făcut o flacără de un metru și s-a stins greu. Părea stinsă și iar izbucnea, a și explodat parțial și m- a stropit cu plastic încins. S-a terminat cu bine și nu mai folosim acumulatoarele vechi de atunci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar o pățanie urătă și la voi. Știu că nu mereu e indicat să se folosească apa la incendii, de asta mă bucur de extinctoarele acestea cu pulbere. Plus, le-am tot zis fetelor de innăbușirea flăcărilor, dar cel mai des am vorbit cu ele ce să facă in caz de incendiu la școală.

      Ștergere
  4. Imi pare rau de acest incident, dar Slava lui Dumnezeu ca ati reactionat prompt si nu a fost mai rau.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uneori sunt „necesare” și asfel de lecții. Presupun că am avut ceva de învățat din întâmplarea sta și sper că am și învățat ceea ce era necesar.

      Ștergere
  5. Nici eu n-am in apartament, dar consider ca e foarte util sa avem in casa, undeva la indemana.
    Ceea ce mi se pare cel mai fain e faptul ca sotul tau le-a invatat pe fete si ca ele stiu sa foloseasca un extinctor, pot as salveze o situatie oriunde s-ar afla. E un lucru foarte util sa stii asta. Eu am aflat cum se foloseste corect abia recent, la 44 de ani, la serviciu, de la domnul care face protectia muncii. Sper ca mai stiu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fetele pot să rămână destul de mult singure acasă, niciodată nu știm ce poate să se întâmple. Iar acum sunt destul de mari ca să acționeze singure în astfel de cazuri.

      Ștergere
  6. Niko, m-ai lasat muta. Cam asa sunt si eu, nu am actionat niciodata vreunul. Bine ca una peste alta, efectele au fost cat de cat sub control. Ma intreb acum, daca stingatorul pentru masina o fi bun si in casa? Chiar trebuie sa ma documentez.
    Fetele voastre par curajoase si se orienteaza rapid. Felicitari si lor si voua.
    Sper sa reusiti sa rezolvati cat mai repede urmarile evenimentului. Ca si Nero asteapta...
    Pupici, draga Niko!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer, cel pentru mașină mi se pare prea mic. Să-ți mai spun că cel din mașina asta, deși e plin, a pierdut presiune, lucru care l-a făcut inutil? Termenele alea de valabilitate e ele nu sunt chiar o glumă. Dar am aflat cu ocazia asta că se pot reîncărca, verifica și prelungi termenul de valabilitate, etc. Mai trebuie să mă documentez ce e mai convenabil ca preț. Să reîncarci sau să iei unul nou?

      Ștergere
  7. Noi nu avem stingator de incendiu in casa, iar citatul tau mi-a amintit de incediul care mi-a distrus prima casa, tot de la o scânteie.
    Zi frumoasă să ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prima reacție a fost să zic că eu nu aș sta fără, dar am realizat că nu am ajuns să-l înlouic încă pe cel consumat. Atât doar că mai avem unul funcțional.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!