marți, 16 ianuarie 2024

Jurnal de bord - Coperți - Provocări verzi (01-2) și TC24(01-03)

 Dacă am făcut corpul jurnalului și am început și să-l completăm, era cazul să facem și coperți pentru acesta, fix următoarea subtemă de la Provocări verzi și una din temele obligatorii de la Transformări creative.

Ca să putem îmbina ambele provocări, am folosit pentru crearea coperților materiale reciclabile: carton în care au fost ambalate niște cărți și punga de cadou pe care a folosit-o Monica și la minijurnalul ei. Avem acum junale asortate. Și încă mai avem rămase bucăți din punga de cadou. Să vedem, poate le folosim la semnnul de carte, ultima subtemă de la PV din această lună.

Punga de cadou părea destul de încărcată ea cu desenul trandafirilor și nu am mai luat în calcul alt decor pentru copertă. Acum, uitându-mă la poza cu el, aș zice că parcă ar merge o etichetă în colțul din dreapta sus, una pe care să scriu eventual anul.

Pagina completată, cea pentru ianuarie, conține brăduțul la indigo de la TC24 pe partea dreaptă. Pe pagina din stânga am pus numele lunii și am schițat doar în creion un om de zăpadă - ceva ce încă reprezintă pentru mine iarna. Ca o paranteză, am cunoscut în decembrie o fetiță de vreo 5 anișori, foarte dezinvoltă și vorbăreață. Am întrebat-o atunci la ce se gândește ea cand vorbim de iarnă, în afară de Moș Crăciun și cadouri. nu mai știu excat care au fost primele răspunsuri, dar abia la al patrulea a zis zăpadă. Și atunci am realizat că pentru generațiile astea tinere e greu să asocieze iarna cu zăpadă, oameni de zăpadă, săniuș etc... pentru că pur și simplu ei nu experimentează așa ceva. Acei câțiva fulgi de nea căzuți săptămâna trecută abia dacă au acoperit pământul.

Restul paginii rîmâne momentan necompletat, să vedem până la finalul lunii ce voi considera că a marcat mai mult această lună.

Pentru coperți am procedat așa cum știam eu să fac coperțile. Am tăiat din carton două dreptunghiuri puțin mai  mari decât pagina jurnalului și un dreptunghi mai îngust pentru cotor. Special l-am făcut puțin mai lat decât grosimea jurnaluui ca să pot eventual și lipi câte ceva pe paginile acestuia și să poată sta închis și cu acele materiale lipite în interior. 

Le-am așezat pe toate în ordine pe punga de cadou, am decupat din ea lăsand o margine de circa 5 cm pentru a putea îndoi în interior. Ca să arăte frumos la colțuri nu am tăiau hărtia, doar am lipit mai întâi colțurile, apoi am îndoit și pe laterale.

La final am adăugat și corpul jurnalului lipind foile exterioare de coperți. Sunt singurle foi din jural care nu pot fi înlocuite.

Și acum a apărut și o problemă: nu se putea deschide jurnalul. Stilul acela de prindere a paginilor este destul de strâns și nu permite o deschidere atât de mare cât am făcut eu cotorul jurnalului. Pe alocuri hârtia de împachetat de la bază s-a rupt puțin. Fiind deja totul lipit, eu am rezolvat problema rotunjind cotorul (am introdus un pix rotund între cotor și jurnal și am modelat cartonul după acest pix. Acum pot să îl deschid fără să se mai rupă la bază. Scriind articolul pentru corpul jurnalului, în tutorialul pentru Origami Blizzard Book am descoperit că secretul era să NU fac și cotor pentru acest tip de carte. Greșeala mea că nu am urmărit cu atenție tutorialul și pentru această etapă.




8 comentarii:

  1. Bine că ai rezolvat până la urmă problema cu coperta. Așa de frumos arată, parcă este un album de artă. Și manșonul acela în care ai introdus paginile arată deosebit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult. Manșonul acela îmi place cel mai mult din tot jurnalul.

      Ștergere
  2. E superba coperta. Si eu le fac la fel - si la colturi. Arata mult mai bine mai finisat.
    Hmmm chiar ma intrebam cum vei atasa partea cu origami. Cred ca exista persoane (nu judec, doar observ) care arunca imediat ceva care nu iese. Mi s-a intamplat si mie sa imi vina sa dau cu cate ceva de ... podea. Dar pana la urma tot am ales sa repar/ adaptez / modific, sa caut o reolvare. E tot o provocare, pana la urma.
    Ma bucur ca s-a rezolvat :) si iti multumesc ca ne-ai spus si noua cum.
    Puuup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Înainte tăiam la colțuri, cred că am rămas cu ideea asta de pe la materiale, nu știu de ce. Nu vrei să știi ce urât mă uitam la hârtia aiai când s-a rupt. Eram cu un ochi la ea și cu celălalt la bucata de hărtie rămasă și cântăream în gând dacă s-o refac sau nu. Mi-a părut rău că n-am folosit pânzăpentru cotor, că s-ar fi modelat după cerința și așa mi-a venit ideea să rotunjesc cotorul.

      Ștergere
  3. O sa urmaresc cum ai facut, pentru ca ma tenteaza asa ceva!
    Multumesc pentru noile idei, Niko!
    O saptamana usoara!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi plac trandafirii, iar coperta a iesit foarte frumos! Felicitări!

    RăspundețiȘtergere

Va mulțumesc pentru vizită!