joi, 4 ianuarie 2024

Electrocasnice - Reflexii în oglindă(44)

 Aveam pregătit pentru azi un colaj de poze din perioada sărbătorilor, când într-o zi  însorită bățul de la aspirator reflecta pe covor razele soarelui formând cercuri luminoase. Nu se văd foarte bine în poze, dar în realitate erau chiar surprinzătoare, mai ales că e prima dată când le văd, deși aspiratorul mai are puțin și iese la pensie. Dar momentan încă mai funcțonează cu ceva bandaje dublate/triplate pe furtun. „Corasonul”(=motorul) funcționează bine.

Semne de ieșit la pensie începuse să dea și cuptorul electric. Mai o artrită, mai un mic infart, dar funcționa acolo cât să se facă mâncarea chiar dacă mai încet. Mai nasol era când se lăsa cu transpirații fierbinți că era afectată și mobila din vecinătate. Trebuia să țin deschisă ușa dulapului de lângă el ca să-i scad temperatura. Când l-a apucat iar febra în noaptea de Revelion, soțul a zis că e cazul să-l scoatem la pensie, așa că ne-am documentat (adică sotul că eu mă lipsesc de acest sport), am ales și am găsit ceva cu „buy back”. Ca atare a trebuit să scoatem cuptorul din lăcașul lui și să-l pregătim de transport. 
Așa am descoperit și boala de care suferea. Iremediabil din păcate. Nici măcar nu era el de vină, săracul, s-a molipsit de la etajul superior, de la vecina plita pe gaz. Se pare că atunci când o curăț, se scurge soluție degresantă pe lângă ochiuri până pe cuptor. Plita e mai nouă, vreo doi trei ani, cu cea veche nu am pățit așa ceva. Din păcate nu am știut acest aspect și fiind ambele încorporate în mobilă, nici nu aveam cum să controlez. Cuptorul având ventilația fix deasupra și grila de aerisire tot acolo, soluția degresantă s-a scurs până pe partea electrică a ventilatorului motiv pentru care se supraîncălzea cuptorul. Noroc că senzorul de sigurantă era montat mai departe și nu a fost afectat, altfel puteam să luăm foc. Chiar și așa, o porțiune din ușa dulapului de lângă este destul de pârlită.


Ne-am uitat dacă putem repara, dar ... cu componentele electrice e mai dificil așa că ne-am dus la magazin și am luat altul de care sunt foarte încântată pentru moment. E marca Electrolux, cu autocurățare catalitică și cu funcție de gătit cu abur. Încă nu m-am lămurit exact asupra tuturor funcțiilor sale și nici nu am gătit încă în el, doar i-am făcut rodajul (prima pornire fără mâncare, doar cu apă). Dar am surprins în el niște reflexii mai bune decât cercurile aspiratorului și m-am hotărât să le prezint azi.


Ce mi-a mai plăcut la acest cuptor: are o adâncitură în partea de jos unde să pui apă pentru funcția ”aer cald”, dar tot acolo am văzut că se adună si condensul. Ieri când l-am pus în funcțiune am pus apă doar în tăvi și am găsit apă și în acea adâncitură. Îmi place enorm că e gri și va fi mai ușor de văzut unde trebuie curățat. Are două tăvi, una mai înaltă pentru prăjituri și alta mai scundă. Iar piesa de rezistență sunt cele două brațe telescopice pentru a putea scoate tava parțial din cuptor și a lucra în ea cu ușurință (de exemplu să întorci carnea, sau să ungi cozonacii, etc...)


Și pentru că tot era vorba de reflexii în electrocasnice, aseară am mai pozat și altele în care pot obține reflexii (în ordinea numerelor de pe tricou = a pozelor din colaj) : plita cu inducție în care se reflectă lustra din bucătărie, cântarul cu care am devenit prietenă în ultimele luni, frigiderul decorat cam neinspirat și o oală cu ceai de urzică (necesar pentru un tratament al părului).



Pozele sunt din arhiva personală
Pentru rubrica Reflexii în oglindă, inițiată de SorinN și redeschisa de Carmen
Recomandare
„Dacă dorești să participi, publică într-un articol pe blogul tău, 
o imagine sau un clip, pe care tocmai le-ai văzut în „oglindă”(poate fi și cea retrovizoare) 
și înscrie articolul în tabel


18 comentarii:

  1. Nu sunt mulțumită de aragaz, de frigider, de mașina de spălat. Însă...mașina de spălat s-a stricat înainte de Crăciun și după 2-3 zile de spălat la mâna, am învățat să o apreciez. Mi-a reparat-o cineva și mi-a zis ce greșeli facem.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pote ne spui și nou despre acele sfaturi primite referitor la mașina de spălat.

      Ștergere
    2. Să nu umpli cumva, să nu pui tot atâtea kg cât scrie pe mașină, ci întotdeauna mai puține. Să folosești o singură pernuță de detergent, nu două/spălare cum făceam eu. Pentru rufe care nu sunt murdare, temperatură de 30 grade (eu spălam totul la 40), rufele se deteriorau destul de repede, dar cică ar afecta și mașina în timp. La fel, atenție la nr de rotații!

      Ștergere
    3. Se recomandă și o curățare (spălarea cu o anumită substanță) la șase luni, fără haine în cuvă. Se cumpără soluția de curățare de unde se cumpără și mașinile.

      Ștergere
    4. Mulțumesc de lămuriri. Eu folosesc detergent lichid sau praf. Nu am folosit niciodată tablete. Din fericire masina mea are o functie de cântărire a rufelor si adapteaza programul după greutatea din cuvă (doar dacă depășesc recomandarea pe programul respectiv). Și la nu mai stiu câte cicluri de spălare, „țipă” ea după curățare. Am posibilitatea să o ignor de vreo două trei ori, dar apoi se blochează și nu mai functionează până nu îi fac programul de curățare.

      Ștergere
  2. Ce de reflexii si cat de simpatic ai facut prezentarea lor!
    Daca nu spuneai de batul aspiratorului... Cautam reflexii in geometria covorului. Credeam ca e ceva care se repeta vazut in oglinzi 🤗
    Despre cuptor... mda, pacat ca s a stricat.
    Daca tot aveti santier in casa, poate il poti incorpora in mobila, undeva la inaltimea ochilor. Eu asa il am. Sub plita ceran am sertare pentru vesela. Cuptorul e pe alt perete, departe de plita sau de frigider. Mobila mea imbraca toti peretii bucatariei, lasand libere doar usile, cea de acces la bucatarie si cea care duce spre terasa, in curte.
    Penzru par, imi fac o data pe saptamana o infuzie din foi de dafin, cuisoare si o ramurica de rosmarin, o pun in sticla cu pompa de stropire si imi stropesc parul inainte de fiecare pieptanare. Parul meu este altfel foarte uscat. Asa ii mentin un aspect foarte sanatos! Dar si infuzia de urzici este foarte buna, pentru clatitea parului dupa spalare.
    O zi buna Niko draga! 😘🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oarecum reflexiile se spuprapun pe geometria covorului, sau măcar alea pe care am vrut să le surprind la acel moment. Nu am șantier în casă. Și cumtorul vechi a fost încorporat în mobilă, iar cel nou a fost căutat specialpe aceleași dimensiuni că se să potrivească în locul celui vechi. Nu prea mi-a permis bucătăria să le pun separat, iar ca să nut acum cumva ar trebui schimbată toată mobila. Încă nu merită să facem această investiție. În afara problebei cu arsura pe ușa de lângă cuptor, arsură care nici nu se vede, mobila este în perfectă stare de funcționare.
      Mulțumesc pentru rețeta de păr. Ceaiul de urzici mi-a fost recomandat pentru scalp mai mult. Eu am periodic probleme cu mătreața și chiar dacă găsesc un șampon care să funcșioneze, din păcate funcșionează doar o perioadă.
      O zi bună Carmen.

      Ștergere
  3. Bine că ai aflat de unde i-a venit pieirea cuptorului, să îl poți proteja pe cel nou. Aparatura din inox și sticlă furnizează o grămadă de reflexii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel nou are el deja o tablă de protecție fix acolo. Cred că știau producătorii ceva, că plita este aceeași firmă cu cuptorul cel nou. Dar acum că știm, cu siguranța va verifica soțul măcar o dată pe an, ce se întâmplă pe acolo, și o să scoată cuptorul să-l curățam, așa cum facem și cu frigiderul ca să-i curățam ventilatoarele din spate ce se umplu de praf.

      Ștergere
  4. Recunosc ca imi place mult modelul covorului. L-am admirat de cand l-am vazut prima data!
    Cam ciudat subiectul tehnic descris de tine. Chiar daca am un aragaz obisnuit, nu am folosit niciodata solutii de curatare. Cel mult servetele umede - pe afara-. Iar in interior doar buretel umed, pana cand pare curat. Am un fix cu subiectul. Sa nu pun solutii de curatare in spatii pe care nu le pot clati sub jet de apa. Bine totusi ca ai descoperit. Sa va stapaniti sanatosi
    noul cuptor! Frigiderul meu este tapetat cu magnetei...
    Un final de saptamana placut, draga Niko! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am fost topită după acest covor, este pe sufletul meu și numai modele geometrice văd în el. Îl folosesc și la lecțiile de mate. Cred că am toate figurie geometrice în el.

      Ștergere
    2. Am apasat repede pe publicați. Am încercat într-un timp să nu folosesc soluții de curățare, dar se murdăriseră ochiurile plitei enorm. Nu e vorba de partea albă în general, cea emailată să zicem ci de spațiul din duzele ochiurilor, acela pe unde iese gazul. Acolo se adună mizerii nu știu cum care se ard de la flacără și nu se curăță doar cu laveta udă.

      Ștergere
  5. Deduc ca electrocasnicele tale sunt prietene cu Soarele, curcubeul... cu lumina, in general. 😊
    Pe covor, se observa o urma ca un arc de cerc - aproape de centrul stelei din prima foto (cea mare); ma gandesc ca e acolo o fi... In schimb, se vede pe teava lumina.
    Sa folositi ani multi noul cuptor! (multe minuni mai "produc", uneori, electrocasnicele) 😊 Par a fi ca niste copii si trebuie sa fim cu ochii pe ele tot timpul! 😊

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că secretul prietenei ei dintre ele și soare e așezarea casei și geamurile mari., Da, acea urmă ca un arc de cerc vroiam să surprind în poze.
      Mulțumesc.

      Ștergere
  6. Sa va bucurati de noua achizitie!! :D Si ai mei au schimbat anul trecut masina de spalat ... vezi ca, in caz de pensionare, emag are o oferta in care primesti si o suma de bani sub forma de voucher si iti ridica si aparatul atunci cand il livreazape cel nou. Doar ca e la aparatura mai mare parca: masina spalat, frigi .. de-astea. Desi probabil stii :D.
    Reflexiile surprinse sunt foarte interesante! :) Mi-am amintit de micutul meu asprirator... vai ce il mai puneam la lucru... pe el chiar as vrea sa il resuscitez :))). momentan e in cutie ca nu am cand sa ma ocup de asa ceva...
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și la Altex am primit același tip de voucher când l-am dus pe cel vechi. De obicei folosim comenzi online pentru aparatura mare și cei de la Altex sunt chiar foarte promți și drăguți. Dar acum nu era ceva ce nu puteam noi deplasa și în plus ne trebuia instalat imediat, nu aveam timp să așteptăm până sosea pe comandă.
      Eu las reparațiile electrocasnicelor în seama soțului. Oricum e mai priceput la așa ceva, este inginer și e domeniul lui. Acum că avem un voucher de la ALtex, i-am dat temă să se documenteze după un alt aspirator. Eu i-am comunicat doar ce îmi doresc de la aspirator (să fie cât mai mic/compact să avem loc de depozitare). De performanțele tehnice se ocupă el.

      Ștergere
  7. Ai surprins multe reflexii! Îmi plac foarte mult cele din ultimul colaj! Frigiderul meu e plin (aproape) cu magnetei din locurile pe unde am calatorit, unele primite cadou.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Peste an si al meu e la fel. Doar că acum de sărbători le-am strâns să sterg frigiderul și le-am lăsat într-o cutie ca să pot pune cele specifice de Crăciun. Zilele acestea se vor întoarce la locul lor.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!