marți, 26 septembrie 2023

Când nu știi cum se face...

 ..mai și greșești. 

Am tras mustul în damigeană și l-am lăsat la fiert. Așa, ca la carte, cum am învățat de la bunici și cum experimentasem deja anii anteriori: cu dop, cu furtunul pus într-o sticlă cu apă. Mai există un tip de dop de damigeană cu un dispozitiv simpatic, ca în desenele cu laboratoare de experimente. Foarte frumoase acele dopuri dar total nefuncționale. Vinul scoate atât de mult dioxid de carbon că pur si simplu ieșea apa toată din ele și astfel oxigenul intra nestingherit în damigeană. Inutil să menționez că nu mai obțineam vinul dorit. „E bun pentru friptură” declara soțul și pentru asta îl și foloseam. Nu mai am asemena dopuri, le-am aruncat pe toate, doar ocupau locul inutil. Ca să vă faceți o idee despre ce vorbesc, clik aici.

Dar, să revenim la prezent. Dacă problema oxidării vinului o rezolvasem, nu prea le avem cu ... estimatul. Adică se pare că nu știm deloc cât trebuie umplută o damigeană ca să aibă loc de fermentat. Eu am fost aia care a insistat să se pună mai mult în ea, aproape că nu am lăsat loc decât de vreo 2-3 l într-o damigeană de 50l. În concluzie... vinul a făcut ce știe el să facă și a înlocuit apa din sticlă. Cred că cel rămas în damigeană este ok, nu a ajuns aer la el, dar nici n-am verificat. Doar am mutat furtunul într-un borcan curat și l-am lăsat așa.

Dar, am aluat aminte și am ținut cont de problemă la restul de vin, cel ce bunicul îl numea „mâna a doua”.

 


2 comentarii:

  1. Ah.. am avut sau avem si noi niste dopuri de gen, dar nu exact modelul acesta. Din cate stiu acelea nu au pus probleme (daca cumva dau peste vreunul din greseala, o sa fac poza - zic din greseala pentru ca nu stiu daca e vreunul la mine aici).
    Eu nu stiu nici atat sa fac vin :))). Oricum, mie imi place mult mustul.. si nici nu mai stiu de cand nu am mai gustat.
    La noi in ultima vreme s-a facut mai mult vin din coacaze negre..
    Pupici cu drag si sa iasa bine :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. când mi-ai spus prima dată de vin din coacăze negre am căutat procedeul pe net. Mi se pare chiar complicat. Nu cred că m-aș apuca de așa ceva. Și să mă ocup de vinul asta nu-mi e ușor. Rămân des să-l termin eu singură și nu știu cum se face că intervine mereu ceva. Acum de ex sunt cu episodul asta de răcealaă. S-a amânat pe termen nelimitat trasul vinului la sticle. Sigur a stat din fermentat până acum.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!