vineri, 5 aprilie 2024

Vița de vie - taiatul de primăvară

 Chiar nu era asta în planul meu și o și plănuisem că nu o fac decât dacă e soțul acasă să mă ajute, ceea ce însemna peste vreo saptămână și ceva. Dar din ce în ce mai des simt că viața vrea să râdă de planurile pe care mi le fac. 

Ieri aveam în plan să mai plantez niște flori, narcise și ghiocei galbeni pe care i-am scos de pe terenul de la casa veche să-i salvez de viitorul șantier și care mă așteaptă cuminți într-o găleată cu apă. Numai că revenind dimineață de la scoală, când am intrat în curte, mi-a sărit în ochi vița de vie care a început să înmugurească. Și are via asta niște muguri așa delicați că doar dacă îi mângâi, deja cad. Așa că trebuie s-o tai înainte de a începe să se dezvolte mugurii.

Și cum deja anul acesta am rămas restantă la tăiat pomii, au înflorit deja și nu mai pot intra în ei, nu mai puteam amâna și via. Prin urmare, schimbare de plan. Am luat copilul din dotare, cel rămas acasă în concediu medical și l-am scos afară la aer. Își ia cărțile/caietele din care să învețe sau o carte de citit, un scaun de picnic gen fotoliu și stă cu mine în grădină, unde am treabă. Îmi mai dă și mie câte un pahar de apă sau mai face câte o poză, dar în general pur și simplu, faptul că e acolo și îmi ține companie, mă ajută să lucrez mai cu spor. Chiar nu știu ce voi face când vor pleca amândouă de acasă, mă voi obișnui să lucrez singură?

Pe lângă suportul moral, am luat foarfecele de tăiat, aparatul de legat, scara și am pornit la treabă. Dimineață m-am ocupat de via de la poartă, cea ridicată pe crivital, unul fără zonă de umbrire. Nu sunt eu specialist în tăiatul viei, dar am învățat câte ceva ceva de la bunicul și unchiul meu. Păcat că în copilărie nu am prins și partea asta cu tăiatul pomilor, nu prea se făcea pe atunci. Dar o învăț eu și pe aia.

După-amiază am trecut la vița de vie din grădină. Oarecum mai accesibilă că nu mai am nevoie de scară, dar e pusă așa de aproape de gard că nu poți lucra la ea decât de pe o parte. Așa a fost pusă de vechiul proprietar. La tăiatul din timpul verii e chiar mai dificil, că se întinde pe gard și chiar nu ajung la ea. Trece la vecini. Am o înțelegere cu ei, să taie din ea absolut tot ce depășește gardul și îi deranjează, doar să nu o rupă să o strice de tot.

Și uite așa, ziua de ieri mi-am petrecut-o cu o foarfecă în mână, am terminat cu pe înserat, dar măcar am reușit să o termin toată. Aseară eram ruptă de oboseală, am adormit chiar devreme, iar azi... m-am trezit cu o febră musculara de toată frumusețea. În prima parte a zilei abia abia am reușit să mă deplasez. 

Acum încep să îmi revin de tot, dar nici nu am văzut grădina azi decât la cules de păpădie. Cu ceea ce am cules azi, am strâns destul pentru două porții de miere și cum am funcționat pe modul încet și foarte încet, am început prepararea mierii. O să pun în curând și rețeta cu poze.





8 comentarii:

  1. Wow! O zi intreaga sa tai vita-de-vie?! Inseamna ca aveti recolta mare de struguri!
    Noi nu avem decat un butuc si abia de trei ani plantat. Este un soi de struguri de masa.
    Sper ca oboseala nu a lasat urmari si ca astazi te simti bine.
    Savureaza weekendul . Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu a fost fix toată ziua, ca am îneput pe la 10 si am făcut o pauză de vreo 3 ore că am avut o sedință de pregătire. Dar per total cred că am stat vreo 7 ore. Nu am așa multă vie, dar eu mă mișc ceva mai greu la taiat și legat decât o poate face un bărbat.
      Ieri am stat prin casă să mp refac, iar acum incă sunt în modul slow, am avut o pregătire, urmează o plimbare prin oraș. Abia după amiază o sa mai ajung prin grădină!

      Ștergere
  2. Munca asta te rupe fizic dar face bine psihicului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dar ce frumos a iesit!!! Pur si simplu cred ca atunci cand iesi si o vezi asa de frumos aranjata iti apare instant un zambet pe buze, nu? :)
    Felicitari si mult spor in continuare - sa poti sa te bucuri din plin de toate.
    Puuup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să știi că nu chiar. Vița de vie a devenit un subiect controversat pe aici. Eu nu beau vin, oricum, iar soțul insistă să facă vinul într-un anume fel și nu prea ne mai iese vin bun. Doar într-un an cand m-am ocupat singură am făcut ceva mai bunișor. Și toamna trecută ca am ajuns într-un final la un compromis. Dar de când s-a dezvoltat via și avem mai cumparat și terenul de lângă noi cu viță de vie, e mult prea mult delucru pentru mine singură și refuz să mă mai ocup dacă nu mă ajută. Dar cum din pacate la noi în familie eu știu cum se taie via, în sarcina mea pică rezolvarea acestui lucru. Faptul ca a trebuit s-o fac singura anul acesta mă enervează la culme. Bine că la cules a înțeles că e musai să fie acasă că altfel găsește strugurii stafidiți în vie. Mai fericită sunt că azi am reușit să mai mut niște flori și să mai aranjez niște ronduri, dacă se poate numic rond de flori spațiul dintre fix via asta de mă stresează și gard. Dar azi am reușit să-l umplu de flori.

      Ștergere
  4. Eu nu stiu sa tai via...desi am cautat pe net, parca tot mi-e teama sa ma bag....la fel si cu trandafirii, iar cand am zis sa incerc, intr-un an, mi s-au uscat...si am zis ca nu-i mai tai niciodata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa pățesc eu cu pomii. Vita de vie am văzut efectiv la bunicul și la unchiul meu cum se face. Pe vremea aceea, nu curățau și pomii, iar cand a început unchiul să facă asta, eu nu mai eram prin preajmă ( cred că eram la facultate) așa că n-ammai văzut efectiv la el cum se face. Am tot studiat filmulețe pe net, teoretic știu, dar cand ajung în fata pomului....parca se sterge tot din cap. Cred că e pur si simplu un fel de trac, probabil pănă incep efectiv să tai.
      Cu trandadifii am invățat din mers cum se spune. Adevărul e că de ce îii tai, de-aia cresc mai mari, mai frumoși. Teoretic și pomii la fel, dar.... e mult până începi.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!