duminică, 30 octombrie 2022

Sticlă de vin decorată cu coji de ou și servețele - MdN(4)

 Odată cu încheierea acestei săptămâni ajungem fix la jumatatea etapei materialelor din natură a calendarului Recreativ din acest an. Parcă nu-mi vine să cred că mai sunt doar două luni și se încheie anul.

Săptămâna aceasta ne-am jucat cu coji de ouă. Idei pentru inspirație am adunat aici

Tabelul pentru înscrierea lucrărilor participante este aici.










Am continuat și de data aceasta seria de sticle de vin decorate. Nu e prima dată când lucrez cu coji de ouă pe sticlă, tehnica îmi era cunoscută, nu e grea, dar durează mai mult deoarece necesită timpi de uscare.

Sticlele terminate la începutul anului:

 

Și încă un om de zăpadă din sticlă cu coji de ou mărunțite am făcut în adventul de anul trecut.
Și pentru că mi-am amintit acum să fac și ceva poze pe parcurs, vă arăt în continuare cum fac eu aceste sticle.

Am început bine-nteles cu spălarea sticlelor și curățarea lor de etichete și lipici.
Apoi, cu aracet (white craft glue) al lipit pe sticlă coji de ou. Pentru cine are multă răbdare, se pot mărunți cojie de ou înainte și se lipescc bucățică cu bucățică. Așa am procedat anul trecut. Acum nu mai dețin această răbdare, am luat bucăți mai mari de coajă de ou pe care le presam pe sticla dată cu aracet. Bucățile care se spărgeau la presare, le distanțam cu ajutorul pensulei.


Nu pun coji de ou pe toată sticla, baza și gâtul sticlei urmează a fi înfășurate în sfoară.
După ce s-au uscat, am dat dat sticlele cu grund acrilic alb. Unele sticle le-am vopsit integral, altele doar pe zona cu coji de ouă. Pe lângă faptul că ajută la lipirea cojilor de ou, este necesar pentru lipirea servețelelor în tehnica servețelului.


Un singur strat de grund nu este mereu de ajuns, de aceea prefer să le las să se usuce bine peste noapte, iar a doua zi decid dacă mai e nevoie sau nu de un alt strat. După cum s-a dovedit, mai ales în partea cu coji de ouă, apăruseră niște crăpături ce s-au astupat cu al doilea strat de grund.


Următoarea etapă este cea a lipirii servețelului dorit, folosind bine-nțeles doar stratul colorat. Pentru sticla de la acest proiect am ales într-un final un servețel cu dopuri de plută pentru a se potrivi mai bine cu celelalte sticle realizate la această provocare (cele din poză). Pentru lipirea servețelului folosesc adeziv special pentru tehnica servețelului și lipesc în porțiuni mici.


A urmat etapa înfăsurării sforii. Pentru a lipi sfoara folosesc același aracet pentru craft folosit și la lipirea cojilor de ou. Cel mai indicat e să începeți să înfășurați sfoara de la gâtul sticlei și să coborâți spre bază. În acest fel e mai ușor de aranjat sfoara pe partea curbată a sticlei.


Pentru partea de jos, am început de la bază, sticla fiind dreaptă pe porțiunea dorită, nu contează chiar atât de mult de unde începi.


La final, am acoperit toată partea fără sfoară cu un strat de adeziv pentru tehnica servețelului.

Și pentru că începusem mai multe sticle, le-am terminat și pe acelea, una decorată cu frunze de toamnă și sfoară, iar alta cu dovleci, ambele imagini decupate de pe servețele. Mă încântă că astfel mi-am îmbogățit decorurile specifice de toamnă.



Săptămâna trecută a fost :

MdN(3) - Semințe

9 comentarii:

  1. Combinatiile sunt minunate. Cojile de oua impreuna cu servetele si sfoara genereaza
    efecte deosebite. Devine tentant sa mai incerc ceva in acest spirit.
    Felicitari, draga Niko! O saptamana cu spor si inspiratii.❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu m-am cam ”indrăgostit” de această combinație.
      Multumesc Suzana.

      Ștergere
  2. Ce frumos!! Mie imi plac tare mult lucrurile imbracate in sfoara (am imbracat odata un lighean si a fost o activitate foarte placuta - cred ca va trebui sa il dezbrac in curand ca pare sa fi cedat iremediabil - dar sfoara o voi refolosi cu siguranta :D. Deocamdata vad ca inca rezista.
    Am lucrat cu servetel doar cu lipici din orez (facut in casa) - pentru ca acela nu miroase, hehehe. Cel mai tare a fost cand am reusit sa mbrac totusi un pet in servetel :)))). Ce dor mi s-a facut.
    Imi place cum a iesit partea la care ai folosit cojile de ou. Sunt foarte frumoase toate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și mie îmi plac lucrurile făcute din sfoară. Mi-ar placea să pot afec și eu așa ceva.
      Nu am auzit până acum de lipici de orez. Ai o rețetă?
      Mulțumesc pentru apreciere. O săptămână frumoasă!

      Ștergere
    2. Nici nu mai stiu daca o am trecuta pe provocari verzi... dar cred nu o am. Din cate imi amintesc se fierbea orezul in ceva mai multa apa si lichidul rezultat il foloseam ca lipici (ca sa fiu foarte sincera, cred ca imi facuse lipiciul Buni, haha). Eu nu pot folosi lipici din comert pentru ca este ori prea puternic (chimic), ori mai nou le mai si parfumeaza (ceea ce pentru mine e horror) si de aceea ca sa pot decora cu servetel foloseam acest lipici. Se mai poate face si din faina - dar eu prefer din orez - am inca un cosulet si un pet decorate asa si rezista. Si au trecut vreo 10 ani de cand le-am facut.
      Si mai foloseam folie alimentara plus servetel si hartie ca sa fac hartie speciala pentru felicitari de exemplu :)).
      Sa ne fie frumoasa saptamana ! :)

      Ștergere
    3. Cunosc procedeul cu folia alimentară. Știu că am facut odată demult, dar nu-mi mai amintesc cât de mulțumită am fosr de rezultat. Probabil nu foarte încantată din moment ce nu am repetat experiența. Sau poate mi-au plăcut servețelele mai mult așa decăt transformate.

      Ștergere
  3. Sunt foarte elegante! Ai un set minunat! 😊 Felictari!
    Cred ca de cand ma stiu imi plac obiectele din sfoara, cu sfoara etc. si am facut cateva de-a lungul timpului doar ca... spre terminarea lucrului imi cam pierdeam rabdarea si... fuseream. :(
    E prima data cand m-am jucat astfel cu niste coji de oua, si mi-a placut - am vrut sa reusesc un mozaic, cat de mic, dar n-a tinut figura - ceea ce am realizat, cu greu poate fi numit mozaic. :))
    Saptamana frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi se întâmplă și mie la proiectele care țin mai mult de o zi până le termin. Recunosc că nu suport să fac lucuri care nu le pot termina repede. De asta tricotatul, croșetatul și cusutul, deși le-am învățat, nu se numără printre preferatele mele.

      Ștergere
    2. Am uiatat să zic de mozaic. Mie mi-a placut ce ai realizat. E micuț, dar cu pași mici înveți ceva nou și prinzi încredere să încerci ceva mai mare.
      O săptămână așa cum îți dorești!

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!