duminică, 8 iunie 2014

Laptuca (laptuci) versus salata verde

Inca din copilarie pt mine laptuca si salata au fost doua notiuni diferite, doua plante diferite. In timp ce salata o cumparam de la piata, laptuca sau mai bine zis laptucile cresteau in gradina bunicii. Am crescut avand mereu in cap aceasta diferenta pe care o facea familia mea si tarziu am descoperit ca laptuca e de fapt tot o salata, dar ca asa se numeste ea in unele zone.
Acum ca stau la curte si incerc sa cultiv cat mai multe legume pentru a manca mai sanatos, realizez ca indiferent ce numeau cei din jur laptuci, pentru mine, laptuca este ceva deosebit fata de salata. Am cautat informatii pe internet, dar la rezultatele dupa imagini pentru laptuca eu vad tot ceea ce cunosc sub denumirea de salata.
In poze, prima este laptuca din gradina mea, cealata este o salata (poza de pe net)


  
 

Asa ca m-am dus la dictinar  (dexonline.ro) :
 
Laptuca - Plantă erbacee legumicolă ale cărei frunze (dispuse în formă de rozetă, alcătuind la unele varietăți o căpățână) sunt comestibile; salată, marulă (Lactuca sativa)
 
Salata  - Plantă legumicolă erbacee din familia compozeelor, cu frunze mari și rotunde, comestibile (Lactuca sativa); p. gener. nume dat unor plante erbacee cu frunze comestibile

Dupa definitii pare a fi aproape acelasi lucru si totusi nu. Laptuca mea nu e salata, nu are frunzele rotunde. In continuare o sa va prezint laptucile din gradina mea in diferite stadii de dezvoltare:






 
Laptucile mele, fata de salata cresc inalte si fac intotdeauna seminte. Si oricat de inalte sunt, frunzelel lor sunt tot crude si numai bune de mancare

 

In plus, daca le rup si las radacina in pamant, din aceasta lastaresc mereu alte laptuci.

 
 
Acum spuneti-mi voi, laptuca mai este acelasi lucru cu salata?

3 comentarii:

  1. asa este. Laptuca nu este salata de pe piata. Exista de ex. laptuca romana, cunoscuta de ca. 4000 de ani si din care se face supa, si aceea altfel dacat cea din gradina dvs. Aceste plante sunt de o importanta deosebita pentru ca se gasesc numai in Romania, la fel cu anumite sorturi de marar, vinete, rosii, toate pe cale de disparitie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ei bine, va contrazic un pic: laptucile nu cresc numai in Romania ci...si in Grecia, mai precis in Sf Munte Athos. Am citit asta intr-o carte relativ recent publicata.

    RăspundețiȘtergere
  3. unde pot să cumpăr laptuca in Bucuresti ca nu gasesc nicaieri 😕

    RăspundețiȘtergere

Va mulțumesc pentru vizită!