duminică, 20 februarie 2022

Si .... am inceput

Vremea caldă din ultima perioadă a început să trezească natura la viață. Ghioceii, primii vestitori ai primaverii sunt deja bine înfloriți. Mai au puțin să-mi spună ”la revedere” pe anul acesta. pentru mine apariția lor este semnalul să încep planificările de grădinărit pentru anul în curs. M-am obișnuit în timp să-mi planific activitățile necesare în grădină în funcție de natură în primul rând, nu după ceea ce ar trebui să se facă conform unui calendar de gradinărit. Natura a fost prea capricioasă/ciudată în ultimii ani.

 Primul pas ar fi fost să adun din rondurile de flori frunzele căzute toamna trecută, dar am tot amânat cu gândul că o să vină zăpada. Nici diminețile geroase cu gheață pe firle de iarbă nu prea mă îndemnau să mă apuc efectiv de muncă. 
M-am ocupat mai întâi de partea de achiziții, nu definitiv, doar câteva tipuri de semințe ce știam că nu mai am și arpagic. Urmează să fac o verificare prin cutiile de semințe să văd ce mai e necesar. 

Săptămâna asta am descoperit că ghioceilor li s-au alăturat deja și alte flori timide: brândușe, o viorea rătăcită într-un ghiveci și chiar o panseluță. Plus toate zambilele si lalelele care au început să răsară.






Prin urmare mi-am zis că a cam venit timpul să iau manușile de grădinărit și să pornesc la treabă. Văzusem deja de săptămâna trecută că solarul solicită atenție în plus. Lipsa zăpezii și a oricărui fel de precipitații se simte deja. Pe lângă udat, am început să pregătesc terenul pentru răsaduri. Fiind atât de uscat pământul, acum e ușor de mărunțit.

 

Sâmbăta la noi este ziua de ”treabă”. Fie în casă fie în gradină, în funcție de anotimp și vreme. Cum azi a fost cald, în ciuda vântului, după ce ne-am terminat treburile obligatorii din casă, am iesit toată familia afară. Nu vi se pare că aveți mai mult spor când sunteți mai mulți la treabă, chiar dacă nu faceți toți exact același lucru? Soțul s-a ocupat de arat și de înstalat cubul de apă pentru a colecta apa de ploaie ( speram să mai și plouă, altfel va fi dicicil cu udatul). 


Eu și cu fetele ne-a ocupat de câteva ronduri de flori: am greblat frunzele moarte și am tăiat trandafirii. În perioada următoare trebuie să-i trec pe lista de priorități să-i curăț pe toți că încep să înmugurească. 

  

Chiar și inspectorii de serviciu s-au arătat mulțumiți de rezultate:





8 comentarii:

  1. Ueeeei! Ce frumos! Munca destul de grea, dar cat de fain sa fiti toti, cot la cot! Banuiesc ca inspectorii au fost multumiti! 😊 Inteleg ca de acum vei avea si mai multe de facut. 😊 Din ceea ce scrii deduc ca aveti gradina nu doar frumoasa, ci si "aprovizionata". Spor in toate, Niko!
    Azi, in "gradinita" de langa bloc, am vazut un "cuib" de viorele - m-am uitat de doua ori, sa fiu sigura ca nu am halucinatii. :)) Zilele tecute mi-a zis mama ca in gradina sunt o multime de ghiocei! Din pacate, ii pot vedea doar in poza. 😊 Are si ea, trei inspectori blanosi de serviciu, si tare le mai place sa inspecteze mai ales gradina "cu zarzavaturi"! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incercam sa fie aprovizionata, dar e doar asa pentru consum de legume proaspete in sezonul calduros.
      Inspectorii mei nu primesc acces in gradina de zarzavaturi decat insotiti,mai putin motanul care sare gardul oricand vrea el. Dar cel putin nu strica la fel de mult ca un caine.
      Si da, de acum sunt mai multe fe facut. sper sa reusesc sa jonglez cu toate.

      Ștergere
  2. Wow! A venit primăvara?!!! :) Cred că e multă muncă, dar sunt convinsă că rezultatele vor fi pe măsură.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ziua zice ca da, e primavara, noapte ne mai aduce cate un mic ~inghet~ pe firele de iarba.

      Ștergere
  3. Harnicutilor! Gradinaritul este o adevarata meserie. Si e bine ca va pricepeti!
    Nu e putin lucru sa stii cand si ce trebuie plantat fie ca vorbim de floricele sau legume.
    Felicitari. Sa va bucurati de realizari.
    Spor la tot, draga Niko.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Suntem amatori Suzana. Chiar si acum tot la stadiul de amator ma consider, chiar daca unele le-am invatat destul de bine incat sa am si rezultate multumitoare.

      Ștergere
  4. Ce fain e la tine in gospodarie! La mine e un pic mai tarzie vremea. Nu am floricele decat in casa :). Dar am inceput si eu curatatul...
    Spor sa aveti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Corina. Pe mine mereu ma i-au prin surprindere florile, mai ales cu vremea asta capricioasa din ultimii ani, cand februarie e foarte cald. Stiu ca o sa vine si perioada aia cu zapada/inghet in martie, dar nu poat decat sa sper ca nu va fi prea urata.
      spor si tie.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!