joi, 17 februarie 2022

Locuințele viitorului - proiect școlar

 Domnișoara cea mică a primit de la școală să realizeze împreună cu toată clasa o machetă a viitorului, cu ceea ce își imaginează ei că ar putea fi în viitor. Au primit un exemplu de bloc format din pietre pictate suprapuse și ...cam atât. Nu a fost desemnat niciun coordonator de proiecte, nici sarcini specifice nu s-au trasat pentru fiecare, iar eu cum sunt un colectiv cam dezbinat (o clasa a cincea formată din ce a rămas după formarea claselor de germană si intensiv engleză). În concluzie a făcut fiecare ce a vrut, cine și-a adus aminte. Tema a fost pentru săptămâna trecută, dar în ziua prezentării, a lipsit profesorul responsabil, astfel că azi copii speră să își poată prezenta creațiile.  Așa mi-am adus aminte și eu că voiam să prezint lucrarea ei pe blog.



Deși am ajutat-o mai ales la folosirea pistolului cu silicon, majoritatea ideilor si execuțiilor sunt ale ei. Oscila între a face un bloc din pietre suprapuse ca cel prezentat de profesor ca model și o casă cu acoperiș cu plante. După ce i-am spus care ar fi diferența de greutate dacă va folosi pietrele, a ales a doua variantă. 

Majoritatea materialelor folosite sunt reciclate. Blocul e făcut dintr-o cutie de napolitane întoarsă invers să nu mai trebuiască pictată sau imbrăcată în hărtie gri. Ferestrele sunt din coală colorată și desenată cu carioca. Pentru acoperiș și ușă folosit cartonul verde (tot partea din interior) a unei cutii de ciocolată.

Tot din carton de ambalaj (cred că de la un patent) a folosit partea gri să sugereze asfaltul din parcare.




Plantele de pe acoperiș sunt plante uscate fie adunate din curte fie din buchete de flori lăsate să se usuce. Gărdulețul ce delimitează curtea blocului este format din fructe de tuia. 







I-am mai sugerat să pună panouri solare pe care le-a realizat singură reciclând o copertă de caiet : a tăiat dreptunghiuri pe care le-a pictat cu negru si cu o carioca aurie a desenat să semene cu panourile solare. Le-a lipit apoi pe felii din dopuri de plută pe acoperișul blocului să dea impresia de mobilitate. 

 



 



14 comentarii:

  1. Arata minunat viitorul imaginat de micuta voastra! ❤️ Aplauze si felicitari! 😊

    Ma intristeaza un pic gandul la indiferenta - nu stiu cum altfel sa-i zic - profesorului... Sigur, absenta o fi avut un motiv serios, dar uite-asa, unii copii si-ar putea pierde interesul pentru unele activitati. Lipsa desemnarii unor sarcini, lipsa coordonarii ce scuze or avea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumim Diana.
      Absenta profesorului am pus-o pe seama pandemiei, sunt destui profesori care lipsesc in perioada asta si chiar am fost anuntati ca e o problema cu cine le tine locul. Dar lipsa de comunicare inainte de absenta ... sunt mici, un grup abia format inca dezorganizat, nu le arunci asa o tema comuna si ii lasi sa se descurce fara niciun fel de supraveghere. Abia reusesc sa faca proiecte in echipe de 4, nu se inteleg intre ei. Dar toata clasa? Cum sa se organizeze singuri?
      Sunt adepta proiectelor in scoala, le prefer pe ele in locul ascultarilor si testelor desi de cele mai multe ori multe proiecte ajung să fie facute de parinti nu de copii. Chiar si acesta din postare, cineva ne-a zis direct ca l-am facut eu. Ma uit la el si da, asa pare, dar pentru cine nu ne cunoaste si nu stie ca noi facem de obicei asemenea proiecte si ca copilul meu chiar face. dar am divagat. Vroiam sa spun ca as prefera ca punctarea/notarea sa fie facuta pe proiecte dar si acestea sa fie date pe masura copilului, sa primeasca indicatii cu ce trebuie facut, ce aspecte trebuie sa atinga. Vad ca la alte materii se ating aceste aspecte ( ieri a luat un 10 pe un proiect/prezentare despre cartea preferata de care nici nu stiu cand l-a facut). Am vazut insa si reversul, note mici pe proiecte ca nu au iesit cum vroia doamna, dar nici doamna nu a dat explicatii cu ce doreste.

      Ștergere
    2. Corect. Chiar si inainte de anul 2020 era slaba comunicarea intre elevi si profesori - in unele cazuri. :(
      Si mie imi place ideea proiectelor! Cand eram la scoala existau si astfel de "teme" (nu prea des, dar existau) - profesorii ne ghidau, sa intelegem cat mai clar ce trebuie sa facem. Era o placere pentru mine! Era ca si cum aplicam teoria in practica! 😊 Si atunci, ca si acum: mai mult parintii erau cei care faceau proiectele - care copil putea concura cu un adult care mai era si profesionist intr-un anume domeniu?! E aiurea! Isi furau caciula, practic, dar mergeau, probabil, pe principiul "nota conteaza, dar copilul va avea alt drum in viata".
      Oh! Enervant sa acuzi un copil ca n-a lucrat el! E firesc sa fie ajutat in unele puncte, dar sa faca cineva astfel de afirmatii, mai ales cand nu cunoaste oamenii pe care ii acuza e tare neplacut! :( Banuiesc ca "mica" isi cunoaste valoarea, talentul si nu pune la suflet.

      Ștergere
    3. Din fericine n-a auzit si copilul comentariul

      Ștergere
  2. Felicitări! Arata foarte frumos!
    Cine stie, o fi avut și profesorul multe pe cap, sau poate chiar probleme personale. Oricum, fetita ta s-a descurcat minunat!

    RăspundețiȘtergere
  3. Se aprobă proiectul. :) Acum când fiecare palmă de pământ e betonată cu nemernicie, măcar la etajele superioare ale clădirilor să vedem verde.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ar fi ideal sa ne intalnim cu astfel de minuni!
    Macar ei sa le vada in viata reala si tot ar fi bine!
    Frumos proiectul, dar si lucrarea. Mi-a placut mult de tot!
    Si felicitari pentru nota! Tu ca tu, dar ea cred ca mandra tare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim. Cred ca la cum cresc facturile in perioada asta, o sa incepem sa vedem noi constructii macar cu panouri solare. Plus ca am inteles ca sunt noi reglementari si pe la urbanism si nu mai poti construi pe orice fel de teren. Trebuie sa aiba o suprafata minima si o deschidere mare (12 mm) ca sa poti construi pe el. Macar asa nu o sa se mai betoneze tot.

      Ștergere
  5. foarte frumoooos!e foarte talentata!
    si la noi in scoala au lipsit 10 profesori saptamana trecuta, toti omicronati, unele clase erau in online, a fost un pic haos :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca noua ni se pare haos,cum o fi in scoli? La clasa aia sunt atati in online, clasa cealalata trece in online, alta revine din online, s-a imbolnavit profesorul de...., etc. Cred ca e greu sa monitorizezi asta cand de pe o zi pe alta se schimba situatia atat de brusc.

      Multumim de aprecieri.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!