luni, 21 iulie 2014

Ne-a lovit si pe noi mana

La urma urmei era imposibil sa nu apara si la mine rosii innegrite cand toti in jur se vaitau de mana. Le stropisem eu cu macerat de urzica acum vreo doua saptamani( nu stiu ce de aveam impresia ca doar cu o saptamana in urma) si tot ziceam ca le termin de legat iar si le stropesc. Cu atatea ploi ... iata ca s-au manat si rosiile mele. Si totusi parca prea brusc, ca sambata pareau bine merci si dupa ploaia de seara, ieri le-am gasit .....

Prima e rosia cherry de ghiveci
 

 
Care arata asa saptamana trecuta
 

Asa am gasit multe si chiar multe gogonici cazute jos.


Vazand atat dezastru aseara n-am mai tinut cont de sarbatoare si le-am stropit iar cu macerat de urzica. Si ca sa-mi mai indulceasca amarul, la sfarsitul parcelei am descoperit primele rosii de gradina  coapte.

 
 

6 comentarii:

  1. Ce-ti mai fac rosiile?
    Zerul face minuni, iti spun din experienta. Daca nu ai zer e bun si laptele degresat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ana, multumesc de interes. Rosiile...in continuare manate, cred ca era inevitabil anul asta. Insa nu ma pot plange asa de rau cum vad la un vecin. Inaca mai sunt Frunze verzi si gogonelele, cel putin pana acum nu erau chiar asa patate.
      Nu am zer, dar chiar o sa fac zilele urmatoare niste branza din lapte prins asa ca daca ai vrea sa-mi spui si reteta cu zer....
      Am mai auzit si de stropit cu lapte, n-am incercat dar ma batea gandul sa incerc si asta.
      O sa revin zilele astea cu noutati despre rosii.

      Ștergere
  2. Scuze ca-ti raspund asa tarziu... Daca nu ai zer e bun si laptele degresat. Ai mei au diluat 1l de zer in 3l de apa. Sigur daca o sa cauti pe net gasesti "retete".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de raspuns. E o vorba care spune "niciodata nu e prea tarziiu". Din fericire pt mine pica tocmai bine raspunsul acum ca abia aseara am facut branza si deci am zer proaspat. Asa ca poate deseara le stropesc cu solutia asta. am observat ca cele cherry sunt mai rezistente. La mine jumatate din rosii sunt cherry. Si parca s-a mai pototlit atacul de mana, e adevarat nu am mai fost nici ploi.

      Ștergere
  3. Da, cele cherry sunt mai rezistente si daca cureti tot ce vezi atins de mana, ai sanse sa le salvezi. Eu stropeam in alti ani si cu lapte diluat cu apa ( 1 : 9 ), dar din experienta mea laptelle nu face mare treaba daca rosiile sunt deja manite, e doar o metoda de prevenire. Cu zeama bordeleza stropesti ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am stropit cu zeama bordeleza si nici nu vreau. Am fost luata un pic "la trei pazeste" de cineva de pe net ca sunt ... nici nu stiu cum sa spun, dar m-am simtit ca ultimul om cand am citit raspunsul la comentariul meu ca nu vreau sa folosesc zeama bordeleza. Si nu pt ca vreau neaparat produse bio, naturale, etc... M-am convis de cand stau la sta ca tot ceea ce credem noi ca e natural luat de la taran nu e deloc asa. Folosesc si taranii o gramada de chimicale in agricultura. Eu am insa doi copii mic care isi culeg rosiile direct din gradina si le mananca. Da, le pot spune ca sunt stropite, ca trebuie spalte inainte si ar intelege, dar nu si catelului care a descoperit placere rosiilor mancate direct de pe arac.

    RăspundețiȘtergere

Va mulțumesc pentru vizită!