miercuri, 8 mai 2024

Experimentând cu vopsea de ouă

Ouăle de Paști noi le-am vopsit mereu sâmbăta. Nu știu de bunica exact când le vopsea, deși mi-amintesc momente cand pregătea vopseaua pentru ouă, dar nu asociez în mintea mea și cu ziua respectivă. Mama însă le făcea sâmbăta și acum le face la fel. Deci pot spune că de la ea am preluat acest obicei. O ajutam să le vopsească, mai ales dacă le făcea în ciorap cu frunze sau încondeiate și astfel s-a întipărit mai bine în memorie si ziua în care le pregătea.

Mi-ar plăcea să mai fac ouă încondeiate, dar tehnica e oarecum diferită acum fată de atunci. Știu că se folosea vopsea pentru lână Galus, și că ouăle se fierbeau în vopsea. De când m-am măritat și am pregătit eu ouă de Paști, am folosit mereu instrucșiunile de pe plic, și acum ouăle nu se mai fierb în aceste vopseluri, deci nu știu cum aș mai putea proceda cu ouăle încondeiate.

Dar să revin la ce vroiam să spun, mai precis ce am experimentat anul acesta. Pentru mine ouăle ce simbolizează Paștile sunt ouăle roșii. De aceea nici nu reușesc să înțeleg obiceiul de a se vopsi ouăle în Joia mare, ținând cont că oul roșu simbolizează săngele lui Iisus în timp ce era răstignit. După logica mea, ar trebui vopsite Vinerea, înainte de Prohod, dar...lumea spune că nu se vopsesc vinerea. Iar am divagat. Domnișoara cea mică și-a dorit ouă colorate și galbene și albarstre, etc... așa că m-am conformat. Doar că și eu am vurt ouă cu model, și s-au conformat fetele să-mi adne frunzușițe și să mă ajute să le pregătesc. 

După ce le-am spălat cu apă și oțet să le degresez bine, le-am legat în ciorapi, le-am fiert timp de 8-10 min. Între timp am pregătit vopseaua conform instrucțiunilor de pe plicuri. O parte din ouă le-am pus încă fierbinți în vopsea roșie și câte unul în paharele cu celelalte culori. Iar pentru restul am încrcat o tehnică de a fi vopsite în servețel, ceva ce se pare că a fost la modă anul acesta.


În principiu, ouăle reci în tutorialele văzute (ale noastre erau calde), se înfășoară în servețele de bucătărie, cât de strâns posibil și se picură pe ele vopsea caldă în modelul dorit. Aici, nu știu, pentru preparerea vopselei se folosește apa fierbinte, dar pănă ajungi să faci ultimele ouă nu mai e fierbinte. Nu-mi dau seama dacă aici a fost sau nu problema în cazul nostru. Ouăle se lasă în șervețelul colorat timp de 20 de minute, aoi se scot și ar trebui să fie colorate. După cum se vede mai sus, noi nu am obținut ouă colorate, chiar dacă servețelul era superb colorat. Posibil ca oul în ciorap să fie o apta problemă.
Ca să reparam, unele le-am băcat cu totul în paharele cu vopsea, iar pe altele am pus noi direct pe ou vopsea. Oricum a ieșit un adevărat .... masacru de vopseluri pe masă.


Și am mai descoperit ceva cu aceasta ocazie. Oricat de frumoase si simpatice ar fi, unele frunze nu se pretează la vopsirea ouălelor. Pur și simpluacestea nu se mai dezlipesc de ou. Pe unele le-am râcăit la propriu cu foarfeca de pe ouă, dar două le-am laăsat așa cu funze cu tot pe masă. Mai repede se lua vopseaua de pe ele decat frunza. Printre frunzele problemă am recunoscut trifoiul, malba, menta.

La final, ca să ne satisfacem nevoia de joacă, am vopsit și un tricou. Tot după tutoriale de pe net, dar pe care le-am văzut cu atat de mult timp în urmă că nu mai stiu exact ce trebuia făcut. L-am răsucit cumva ca pe o plăcintă și am pus culori pe el. Atunci pe loc araăta superb. l-am pus la uscat pe sârmă afară și culorile au început să se amestece între ele (pur si simplu portiunile rămase alve se coloraseră indefinit). L-am luat să-l spăl să îl pot stroarce si apoi altă surpriză ... s-au dus culorile din ele aproape de tot.După uscare a rămas doar ceva urmă de roz, pe alorui o dungă galben-verde si cam atât. 


Mai aveam vopsea rămasă și ne-am propus să mai încercăm pe un alt tricou. În ceea ce privește ouăle...cred că voi căuta un așt tip de vopsea. Anul acesta am văzut că a apărut în magazine vopsea Galus special pentru ouă. Cred că o voi testa și pe aceea.

6 comentarii:

  1. Cu niste ani in urma am experimentat si eu metoda:
    https://suzanamiu.blogspot.com/2019/04/experiment-colorat-pentru-sarbatoarea.html
    Am tras acolo niste concluzii. Servetelele le-am pastrat pentru tehnica servetelului. Chiar recent am folosit la o felicitare. Acolo am scris ca le-am tinut vreo sase ore pe oua. Cred ca nu rezista pe material fara sa fie utilizat ceva gen otet. Nu ma pricep, poate sa fie si altceva.
    O sa mai incerc, insa trebuie mai cumpar culori, ca nu mai am decat un pliculet cu albastru.
    Atunci voi reactualiza experienta.
    Pupici si o zi faina!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sambătă m-am confruntat cu o criză urâtă de rinichi. Am făcut totul....cu pauze și m-am bazat pe ajutorul celorlalți. Nefăcând eu totul cap coadă nu știu exact cât de fierbinte a fost apa, cât de mult s-a apăsat pe servețel, dar e clar că nu au fost perfect lipite de ou așa cum am văzut la tine. M-am gândit așa trecător că merită păstrate șervețelele, dar pănă la urmă nu am mai făcut-o. Nu eram în dispoziția necesară. Dar cum am păstart din vopsea, mai pot face când voi avea timp.

      Ștergere
    2. Nu uita de ceaiul de coada calului. M-a scos de cateva ori din niste faze nasoale.
      Sanatate multa, Niko! ❤️😘

      Ștergere
  2. Da... pe vremuri mancam multe chimicale!
    Eu de mai bine de 25 de ani vopsesc ouale de Pasti cu vopsele biologice. Ouale fierte in apa clara si apoi, fierbinti, "tavalite" in vopsele. Anul acesta am facut si eu cateva cu frunze, legate in ciorap, insa cum spui tu, unele frunze raman lipite 😁 iar vopselele nu sunt intense, pentru ca nu sunt speciale pentru fiert.
    Frumos au iesit in final ouale tale! Iar tricoul 😊 sper sa nu iasa culorile la fiecare spalat! Sauai rau, pe corp!
    Eu vopsesc ouale de obicei in Vinerea Mare. Sambata ma ocup de gatit si copt. Duminica, pun masa festiv inca de la micul dejun, tot ce am mai frumos (tacamuri, portelanuri, decoratiuni) 😊🌷

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce vopsea ai folosit? Șervețelul a ieșit minunat, păcat că nu a rămas culoarea pe ouă și pe tricou.
    La mine in familie s-au vopsit întotdeauna cu coji de ceapă, doar eu am folosit uneori și vopsea in combinație cu ceapa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu le-am vopsit simplu, în coji de ceapă! Si la fel ca tine, tot sambata vopsesc ouăle, asa le-am vopsit mereu!

    RăspundețiȘtergere

Va mulțumesc pentru vizită!