luni, 16 martie 2015

Jurnalul unui gradinar amator (7)

Cand ( ziua, data, ora) Luini, 16 martie, ora 18
Stare de spirit ... optimista, chiar daca acum mi se pare ca sunt in urma cu multe din lucrarile specifice acestei perioade, sunt optimista ca le voi face si eu pe toate asa cum imi doresc, chiar daca mai incet
Vremea : soarele e din ce in ce mai prezent, incalzind totul in jur, saptamana trecuta nu a plouat decat sambata noaptea. Vantul bate in continuare rece, si chiar daca se anunta iar ninsori, eu sper ca nu vor fi decat pe crestele muntilor.
Poza saptamanii: noua infatisare a gradinii de legume, arata si cu gard despartitor:

Gradina de legume : pe langa faptul ca a primit gard si e arata aproape in intregime, am reusit sambata sa pun o parte din mazare. As vrea sa mai pun, dar nu sunt inca hotarata unde anume sa pun. Azi si maine urmeaza arbagicul si usturoiul.
Via si livada Tot sambata am pus parii la vie. Din pacate solul e inca foarte umed si nu s-a intarit destul betotul ca sa putem termina tot suportul pt vie. mai avem de sudat niste corniere intre stalpii pt a-i intari:


In ceea ce priveste pomii: e momentul pentru curatat, Am facut-o singura cu cei mici, plantati de noi anii trecuti. Mai raman cei mari care erau de mult aici: un mar, un par, un visin si un nuc. Doar ei au mai rezistat in fata constructiei casei si a gardului si as vrea sa-i pot pastra cat mai mult timp. Nucul...e atacat de viermi cu siguranta ca vad mereu o ciocanitoare sapand in el. arul...ar fi anul in care ar trebui sa rodeasca mult. Iar parul...va trece cu siguranta printr-o curatare severa, chiar daca nu va mai rodi mult. La baza lui a crescut anul trecut un pui si saptamana asta am reusit sa-l altoim. Sper sa pinda altoiul ca in timp sa inlocuiasca parul batran.
Florile : am scris pe larg despre ele aici, redau aici doar ultimul iris inflorit :

Plante la ghiveci : Muscatele au nevoie de o cosmetizare, multe frunze uscate. Abia astept sa le pot scoate afra
Plante aromate si medicinale  : odata cu stabilirea stalpilor de vie am gasit si locul unde voi pune semintele de musetel primite de la bunica, adica intre vie si gard. O sa mut acolo si cateva fire de menta.
De prin curte : Patrupedul curtii.....neastamparat ca de obicei inca roade prea multe lucruri ca sa-mi permit eu sa -l las liber prin curte singur. Desi mi-e mila de el, acum sta cuminte legat in zona ce ii este destinata. Se uita mirat la noi cum strangem dezastrul pe care l-a facut peste tot, e nedumerit ca-si gaseste oasele dezgropate( le-am gasit cand am arat) si cand ii dam drumul se duce in gradina sa le caute unde stia el. Daca reusesc poate mai fac un gard sa-i delimitez o parte de curte in care sa-l pot lasa liber mereu.
In bucatarie si camara : am iincercat o reteta noua, dupa ureche de tochitura: am calit niste praz, am adaugat niste carnati de casa taiati felii, apoi niste carne de porca preparata in prealabil intr-un ceaun cu apa si putin ulei, si am stains totul cu pasta de rosii si un sos putin picant de ardei. Servita cu mamaliga calda a fost un deliciu chiar si pt cei mai mofturosi din familie.
Ma informez : despre cultivarea capsunelor pe folie agricola. de fapt ma intereseaza cum sa folosesc acea folie agricola in sepranta ca ma va ajuta sa salvez capsunele de atacul melcilor
In plan pentru saptamana ce urmeaza : in plan am multe. Urgent e arpagicul si usturoil si apoi rasdurile de rosii si ardei

4 comentarii:

  1. Eu nu inteleg un lucru: la voi nu vad fir de buruiana... la mine deja e plin!
    Primule vreau si eu (nu am inca, am aruncat niste seminte asta toamna, dar nu cred ca izbutesc de buruieni).
    Iar ceapa si usturoi noi am pus din toamna si acum sunt chiar marisoare. Cat de curand cred ca vom manca din ele :)
    Ziceai de pomi...nucul se taie? (eu parca stiam ca nu). Ca avem si noi unul si sa stiu ce-i fac :)

    Spor in tot ce ti-ai propus!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu vezi buruiana pt ca totul e proaspta sapat, de sambata si tot ce a fost buruiana prin gradina am adunat atunci. Plus ca poza e facuta de desparte din casa. In toamna noi am fost ocupati cu constructia gardului si nu am pus absolut nimic pt ca nu vroiam sa fie calcate in picioare de muncitori. Locurile pe unde am pus florile, sunt inaltate de pamantul scos de la temleia gradului, probabil de asta nici nu au aparut buruieni inca pe acolo.
      Cand am reusit sa terminam cu gardul, aproape in noiembrie, deja incepusera ploile si frigul si nu am mai putut face nimic prin gradina. Via de exemplu a ramas culcata pe pamant pana saptamana trecuta cand am pus parii si va mai dura inca pana voi reusi sa o aranjez cum trebuie. Anul trecut eram printrte cei dintai cu rasadurile si plantatul in gradina. Anul asta...voi fi printre cei din urma, si chiar m-a demoralizat asta o perioada, pana mi-a intrat bine in cap ca oricum nu ma pot pune cu vremea. Acum se aude suierand vantul afara atat de tare ca ti-e teama si sa mergi prin curte.

      Ștergere
  2. Arata foarte bine gradina ta! Iti trebuie rabdare si tarie, perseverenta si incapatanare, cu vremea nu te poti pune, e un dat cu care trebuie sa te impaci. Sunt foarte curioasa cum va arata panorama gradinii la vara...va fi un spectacol de culori, cu siguranta! Spor la lucru si vreme buna!

    RăspundețiȘtergere

Va mulțumesc pentru vizită!