luni, 2 martie 2015

Jurnalul unui gradinar amator (5)

Iata ca a mai trecut o saptamana din acest an si desi oficial a inceput primavara, vremea e inca capricioasa si parca intarzie lucrarile in gradina. dar, daca e luni, atunci e timpul pentru jurnal. Asadar:

Cand ( ziua, data, ora) Luni, 02.02.2015, ora 12.40
Stare de spirit : sunt nerabdatoare sa incep munca afara in gradina. Citesc pe bloguri despre rasaduri deja incoltite, viguroase si mi e pare ca sunt foarte in urma cu treburie, ca eu inca n-am pus nimic la incoltit. Apoi trec prin sat, ma uit in curtile oamneilor si vad ca nu au inceput inca lucrarile de primavara, nu si-au invelit solarele, nu-si curata livezile. Vorbesc cu ei si toti zic ca e pre devreme, ca inca e pamantul rece. Si-apoi imi zic facandu-mi curaj, ca poate nu e totusi atat de tarziu. Oricum in gradini e pamantul moale si nu se poate intra.
Vremea: dimineata eram dezamagita, cand am vazut ca se inteteste ploaia. Nici macar nu se uscase pamantul. Acum insa s-a oprit si a dat soarele. Ma provoaca iar sa-mi fac planuri de gradinarit.  Sper in continuare la o vreme frumoasa sa-mi dea posibilitatea sa ar pamantul.
Poza saptamanii: 



Nu puteam alege altceva decat floricelel cumparate saptamana trecuta si plantate sambata. Curios cum tooata luna februarie numai sambata s-a putut lucra in gradina. Iar eu am profitat cat am putut de mult. Nu se vad schimbari multe, dar incet incet asz eu totul cum imi doresc.
Gradina de legume : a inceput sa creasca ceapa plantata in toamna, destul de firav momentan.Usturoiul din pacate nu se zareste inca. In rest totul e in continuare la stadiul de achizitii si planificari. Mi-amluat saptamana asta arpagic si cartofi de samanta. Mai am de luat usturoi si sa mai trec inca o data in revista toate semintele sa vad daca am tot ce imi doresc.
Via si livada ... daca e sa-l includ la acest capitol, ca pan ala urma e un pic arbust si el, coacazul si-a inceput perioada de vegetatie

Florile : s-ar ca reprezinta singura mea preocupare de plantare. Am un nou rond de flori( adica nu e chiar rond ca e dreptunghiular, dar chiar nu stiu cum sa-i zic altfel), chiar langa poarta format din primule si narcise.
 In apropiere au rasarit alte narcise:


Lalele si zambilele cresc din ce in ce mai viguroase
 






Plante la ghiveci ... muscatele vor sa intre in lumina reflectoarelor si sa devina ele vedetele acestei luni:


Plante aromate si medicinale : am pus o brazda de patrunjel de frunze. Eu patrunjelul il consider tot o planta aromata, chiar daca este ceva obisnuit in bucataria romaneasca.
De prin curte ...Am inceput sa greblez zona unde mim doresc gazon. din pacate eu adun, catelul imprastie. Tot felul de lemne si bete. I-am facut un gard sa nu mai ajunga la ele, asa s-a servit cu stropitoarea si lopatelele mele de gradinarit. a, si cu tot papucii la care a ajuns.
In bucatarie si camara ...e necesara ceva curatenie prin beci: o parte de sfecla rasie a s-a sricat si a trebuit s-o arunc. Trebuie sa fac o verificare si pe la sacul cu praz.
Ma informez ... citesc bloguri, site-uri de specialitate, chiar si plicuri de seminte si vorbesc cu vecinii : cand se pun rasadurile, cand incepem lucrarile in gradina.
In plan pentru saptamana ce urmeaza ... o curatenie generala in toata curtea, adunat tot ce a imprastiat catelul, pregatit materialele pentru gardul ce va despartii gradina de legume de restul curtii.

6 comentarii:

  1. Ai pus o brazda de patrunje. Adica direct in gradina? (intreb pentru ca mie nu mi-a iesit cel pus in gradina - in iulie :)) - asa ca singurul patrunjel pe care l-am avut a fost cel obtinut din rasad).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, l-am pus direct in gradina. Eu personal am facut asta pentru prima data, dar tot asa pus direc mi-a pus mama acum doi ani o brazda, toamna. Inca mai am brazda aceea dar din cate am inteles anul acesta va face seminte si oricum vroiam o brazda undeva mai aproape de casa. N-am auzit niciodata de rasad de pratrunjel si banuiesc ca faci rasad din soiul de patrunjel care face radacina. Anul trecut in primavara am pus si eu si de-asta de radacina, frunze a facut multe, radacini...ceva mai putin, banuiesc pt ca nu l-am rarit.

      Ștergere
  2. Buna dimineata. O primavara minunata plina de realizari va doresc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cat de maruntit si lucrat e pamantul deja in gradina ta! Te admir mult pentru tot acest efort, dar si pentru pasiunea care o ai! Mult spor si vreme buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce bine ar fi daca ar fi asa chiar in toata gradina. Acela din poze sunt doar portiuni mici din fata casei, destinate exclusiv florilor. Din pacate vremea e din nou capricioasa si iar ploua. Azi chiar n-am reusit sa fac nimic pe-afara.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!