vineri, 3 aprilie 2015

Jurnalul unui gradinar amator (9)

Cand ( ziua, data, ora) Vineri, 3 aprilie, ora 9.30. Da, stiu trebuia sa fie luni si-mi pare rau ca n-a fost sa fie atunci, dar netul mi-a facut probleme mai multe zile. Candva mai devreme ma gandeam daca ar mai trebui sa scriu fila asta de jurnal, acum la sfarsit de saptamna cand se apropie imediat ziua de luni si cand stiu ca in week-end nu voi fi acasa.
Stare de spirit n-as putea s-o descriu exact acum. Sunt destul de influentata de faptul ca nu a mers netul. Daca ma gandesc la gradina...sunt incantata de flori. Chiar nu stiu ce am anul acesta cu florile, de parca nu mai ele ar exista iar gradina de legume....e pe ultimul plan. Sunt setata pe amenajarea curtii din fata casei: gazon, ronduri de flori, aleea, locurile de parcare. Sunt multe de facut si nici macar nu le pot face pe toate anul acesta, dar se pare ca au devenit o mare prioritate pentru mine.
Vremea  ... a fost destul de buna, multe zile cu soare chir daca a mai venit si cate-o ploaie, benefica de altfel. Ploaia din week-end-ul ce a trecut m-a deranjat ca mi-a incurcat planurile. Chemasem pe cineva sa-mi tunda via si s-o aranjeze pe crivital, dar cum ploua n-a mai putut veni.
Poza saptamanii: 

Floarea asta este.... mandria mea, preferata mea. Imi plac si celelalte flori, nu zic ca nu si ma bucur ca le am acum, dar ele mi-au fost varate cu forta pe gat la un moment dat cand eu nu-mi faceam planuri de gradina de flori si au fost plantate in locruri in care .... ei bine a trebuit in toamna sa scot tot si sa plantez din nou. narcisa asta si suratele ei ca au fost vreo 7 bulbi, mi le-am cumparat eu toamna trecuta si le-am plantat acolo unde am vrut si nu le voi scoate decat cand se vor inmulti prea mult. Ea e prima care a inflorit si pentru mine e o incantare s-o privesc.

Gradina de legume
... e marea mea nemultumire din primavara asta si nu pentru ca nu ma raslateste ci pentru ca nu gasesc in mine vointa si daruirea de a ma ocupa de ea asa cum am facut anul trecut. Mi-e oarecum rusine sa recunosc ca inca nu mi-am pus rasaduri in ciuda stocului imens de seminte pe care mi l-am facut. Ceva, o forta interioara ma tot indeamna sa aman instalarea rasadnitei si nu ma inteleg nici eu de ce simt asa. In rest m-am ocupat de gradina asa cum trebuie, dar cand vine vorba de rasaduri...nu stiu.
Am terminat de pus toti cartofii, am mai pus o brazda de mazare, precum si morcov, patrunjel de radacina, pastarnac, salata si ceva nou: rucola. Sper sa se dezvolte bine. La o plimbare prin gradina am vazut dimineata ca mazarea plantata prima data a inceput sa rasareasca si tot mai multe fire de spanac ies viguroase din pamant.
A inceput sa rasara hreanul si s-a prins chiar si cel rasadint in primavara asta





Si tot in dimineata astaam descoprit ca tufa mea de leustean pe care o credeam pierduta, a rezistat cu bine lucrarilor de constructie a gardului si am deja vreo 5 frunzulite de leustean.


Via si livada
. desi ploaia din week-end ne-a stricat planurile si nu am mai putut beneficia de ajutorul unui specialist, am taiat via asa cum m-am priceput eu. As fi vrut eu sa mai ingrop niste coarde pe care le lasasem anul trecut in ideea de a intinerii butucii de vie, dar nu m-am inteles cu ajutorul meu, adica sotul, care ar fi fost in stare sa nu taie nimic din vie decat partea uscata.
Livada, adica pomii nostrii se prejinta destul de bine si chiar daca nu am mai reusit sa-i curat cum vroiam, macar nu sunt crengi uscate prin ei si mugurii sunt gata sa se desfaca din clipa in clipa.



Florile Am  mai zis despre ele, ca sunt preocuparea mea preferata din aceasta primavara. Zambilele au inflorit aproape toate acum (pozele sunt de luni de cand ma pregatisem sa scriu aceasta postare).






Liliacul a inmugurit bine si ne lasa sa-i vedem bobocii, va fi plin de flori anul asta.











Narcisele de la poarta mostenite de la fostrul proprietar au inflorit si ele. Nu stiu ce ramasesem cu impresia ca sunt albe, dar sunt galbene

Si mi-a imflorit si una din primulele transplantate la inceputul lucrarilor mele de gradinarit

Lalelele se pregatesc si ele serios sa-mi infrumuseteze gradina:


  
Plante la ghiveci Si aici am avut parte de surprize. Craciunita inca e inflorita si mai minunata decat ma asteptam tinand cont ca nu-i sezonul ei. De fapt nici nu stiu daca vreodata acest timp de craciunita e "neinflorita".




Orhideea cea mica ( ca am doua) e si ea plina de flori

Dar surpriza este gloxinia care si-a facut aparitia. Stiam ca gloxiniile au nevoia de macar o luna de rpaus si in fiecare an pe timpul iernii le lasam o luna fara se le ud. Am reinceput de mult sa le ud iar si ma miram ca nu mai rasar deloc. Aveam doua si una nici acum nu da semne ca iese din hibernare si ma intreb deja daca nu cumva hiberneaza de tot.


Plante aromate si medicinale : Am tuns rozmarinul din ghiveci si le-am pus la uscat. Pe deoparte din ghiveci nu vad sa lastareasca crengute noi, rozmarinul pus la uscat de mai bine de o saptamna nici acum nu-i uscat de tot ca sa-l pot macina.
De prin curte ... aici e cea mai mare activitate. Am pus niste gardulete pe langa flori in incarcarea de a-l tine pe nero de parte de ele. Le ocoleste atat timp cat nu apare la gard cateleul vecinilor ca in secunda doi e eja in florile mele incarcand sa traga prin gard celalat catel in curtea noastra. Nu-l mai lasam liber decat cu noi in curte si incepe sa asculte parca mai mult. Am pus in fata casei gazon, distrandu-ma cand incerca sa prinda semintele si sa le manance. Acum trebuie sa ud parcela zilnic si ma bucur ca amatorul meu de noroi si balaceala se fereste momentan de furtunul cu apa. Dar probabil nu va mai tine figura si la vara cand ii va fi cald si va cauta iar sa faca baie in castronul cu apa.
In bucatarie si camara : Ma ingrozeste gandul ca vin sarbatorile si vor trebui pregatiri. M-am cam saturat de facut mancare si al lasa bucuroasa jobul in sarcina altcuiva.
Ma informez ... fara net nu prea m-am informat despre nimic acum. O sa ma duc cu graba la Ana-Maria si Crina sa citesc jurnalele lor de gradinari.
In plan pentru saptamana ce urmeaza ,
adica ziua de azi ca atat mi-a mai ramasa tinand ca week-end-ul e dedicat unei excursii in familie. Deci, azi vreau sa ma ocup de smochin ca l-am ca-m neglijat, sa-l scot la lumina si sa vad cat de afectat a fost de iarna. Mai vreau sa mut un prun si sa fac ceva pentru a proteja tufa de leustean.

4 comentarii:

  1. Draga mea, ai putina rabdare, ai sa vezi ce frumusete de gradina vei avea, munca ta nu e in zadar! E o gradina inca tanara, lasa soarele s-o scalde putin in caldura lui, ai sa te minunezi de rezultate! Sunt in admiratia ta, esti plina de elan si curaj. Le vei face pe toate, inclusiv plantarile de seminte, oricum vei putea cumpara rasaduri gata crescute si asa vei rezolva si cu solarul. Semintele cumparate pot sta si pentru la anul. Florile sunt atat de gingase! Am remarcat craciunita, am si eu una de la Craciun, m-am plictisit de ea, dar e din ce in ce mai frumoasa si mai imbujorata :) Mult spor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa mi-am zis si eu ca in cel mai rau caz voi cumpara rasaduri, asta pana cand vineri dupa amiaza am descoprit niste frunzulite firave de ardei in singurele paharute pe care le pusesem. Asta mi-a dat avant si am inceput sa pun si alte legume. Am scris despre in jurnalul de azi.

      Ștergere
  2. Dupa narcisele acelea galbene sunt si eu innebunita. Nu cred ca vreodata as putea avea destule :). Toate florile de primavara imi plac teribil, insa narcisele acestea parca le intrec pe toate (bine, ghioceii sunt undeva deasupra tuturor si nu ii pun la socoteala daca ar fi sa enumar florile preferate :) )

    Bafta la toate lucrarile. Sa ai spor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand eram mica ma fascinau si pe mine cele galbene, probabil pt ca bunica nu avea decat albe. Acum ca am galbene vreau albe ( ce-i si cu firea omului - niciodata nu-i multumit). Dar am descoperit aacum ca am si albe, chiar daca mai putine.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!