marți, 3 februarie 2015

Rozmarin

Stiam de mult de rozmarin ca este o planta aromatica folosita chiar foarte mult de marii bucatari ( asa cum vedeam pe la emisiunile culinare din strainatate), dar cum pe la noi nu prea o vedeam pe rafturile de condimente...nici nu m-a interesat prea mult. Asta pana de curand cand am descoperit cartofii wedges care printre altele trebuie condimentati si cu rozmarin. Pentru niste obisnuiti cu cartofi la cuptor, in cazul nostru au mers prima data si fara rozmarin, dar trebuie sa recunosc ca au cu totul si cu totul un alt gust cand acesta este prezent.
Anul trecut am avut o tentativa de a cultiva eu in gradina plante aromate care s-a soldat cu un esec total in ceea ce priveste oregano, dar am compensat cu busuioc si cimbru. Pentru anul acesta am in plan mult mai multe, am cumparat inca din toamna seminte cam de toate tipurile de plante aromate pe care le-am gasit.
Si cum pana la a planta in gradina mai e mult, nu mai zic de cules, de ce sa nu profit eu de aroma proaspata a plantelor aromate la ghiveci? Primul care si-a facut aparatia in bucatarie e bine-nteles un rozmarin gasit intamplator intr-un magazin.


Mai erau si alte plante aromate, m-ar fi interesat niste menta, dar arata atat de jalnic ca nu m-a convins s-o cumpar. In schimb m-a determinat sa-i pregatesc niste "frati" rozmarinului, iar pe lista de planuri de saptamana aceasta intra cu titlu de prioritate insamantarea unor plante aromate la ghiveci. Ar fi si o buna verificare daca semintele achizitionate pana acum vor incolti.

2 comentarii:

  1. Seminte de ce plante aromate ai cumparat?
    Eu nu prea folosesc in bucatarie, dar cine stie...

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am inceput sa folosesc in bucatarie de cand a trebuit sa renuntam la sare (am o fetita care trebuie sa tina regim hiposodat). Fra sare am incercat sa imbogatesc gustul mancarii cu diverse condimente, cel mai mult busuioc si oregano. Acum as vrea sa cultiv eu in loc le mai cumpar si mi-am luat seminte de oregano, tarhon, cimbrisor, salvie, rozmarin, coriandru, magheran si inca cateva de care nici nu auzisem pana nu le-a vazut la raftu cu seminte ( busuioc rosu, roinita, lamaita). Am zero experienta in cultivarea lor, nici la ghiveci n-am incercat vreodata, eu la bloc am avut multe probleme din cauza plantelor din apartament, dar aici la casa se schimba situatia si vreau cel putin sa incerc.

    RăspundețiȘtergere