miercuri, 15 aprilie 2015

Jurnalul unui gradinar amator (11)


Hristos a inviat!

Cand ( ziua, data, ora): Miercuri, 15.04.2015
Din nou un jurnal intarzia, de data asta sarbatorile Pascale sunt "vinovate".
Stare de spirit : minunata! Ma bucur ca se incalzeste, ca incepem sa renuntam la hainele groase si timpul ne permite sa stam mai mult pe afara. Uite asa ajung mai greu in fata calculatorului uitand de blog, de jurnal, preferand sa petrec timpul in curte la soare.
Vremea ... cum ziceam, din ce in ce mai calda, chiar daca uneori mai bate vantul rece.
Poza saptamanii:


Gradina de legume : A inceput sa creasca mazarea bine, in curand va trebui sa-i pun plasa de sustinere. Rucola....am pus-o deasa rau, adevarul e ca nu ma asteptam sa rasara atat de multa.
Langa ea isi fac aparitia timid si laptucile. Cele puse in toamna sunt marisoare si de Paste am mancat prima salata din gradina mea.
Spanacul...oricat il ud, tot mic e. Ma face sa cred ca nu are rost sa mai incerc sa cultiv asa ceva. Voi vedea eu anul urmator. Rasadurile....inca sunt in urma cu ele, dar au inceput sa se inmulteasca binisor in casa. Am montat rasadnita, mai trebuie s-o invelesc cu folie si sa scot paharutele din casa ca nu mai am loc de ele.
A! si a inceput lupta cu buruienile. Nu inceteaza sa ma surprinda plantele astea cat de mari si viguroase cresc ele pe langa plantele pe are vreau eu sa le cultiv. Azi ma aseapta iar un sector care trebuie curatat.

Via si livada ... Incep mugurii de vie sa se desfaca, incet, incet. Nu am vazut decat vreo 3-4 ieri, dar ma astept sa fie o explozie pana la sfarsitul saptamanii asa cum a fost si la pomi.

Visinul, pozat duminica. Azi deja e inflorit

Marul, nu a inflorit inca, dar se vad binebobocii roz ai florilor

Parul, plin de flori, cred ca azi se vor deschide toate
Micul nostru cires a facut primele flori. 
A rasarit singur acum cativa ani si noi doar l-am protejat si l-am mutat in linie cu alti pomi.

Florile ... sunt o incantare si ma surprind in fiecare zi. Saptamana trecuta m-am ocupat tot de ele, am pus gladiolele, frezii si tuberoze, in timp ce admiram zambilele inflorite si studiam lalelele. Cat de brusc mi s-a parut ca au inflorit!. Dimineata de-abia vedeam o urma de culoare in varful bobocului ca seara sa-l vad colorat tot si desfacut aratandu-si maretia.







Lalelel astea galbene sunt de-a dreptul surprinzatoare. Au inceput sa-si schimbe culoarea si sa devine portocalii


Saptamana trecuta am desfacut si capacele sticlelor de la trandafirii pusi in toamna. Sunt fericita ca s-au prins toti si sper ca vor face si flori anul acesta


Tufa de bujori e si ea plina de boboci.Inca mai astept sa rasara bujorul alb, desi ceilalti sunt deja mari, undeva in suflet simt ca asta alb nu s-a pierdut ci doar e mai intarziat


Plante la ghiveci ... surpriza surprizelor: de PAste mi-a inflorit Craciunita. E clar ca anul acesta nu o mai scot afara oricat m-ar asigura altii ca ii merge bine

Plante aromate si medicinale ... La o adica eu cultiv coacazul negru pentru proprietatile sale terapeutice, asa ca as putea foarte bine sa-l trec in categoria plantelor medicinale. E plin de flori si sper sa obtin fructe multe de la el.

Am descoprit la poarta un pui de soc, iesise cine stie cum de sub o lespede de piatra si cum imi doream mult unul, l-am recuperat repede si l-am mutat in spatele gradinii. Momentan pare sa-i priasca mutarea:


De prin curte ... mi-a montat pompa de apa pt irigatie, iar Nero a fost foarte incantat de probele facute sa vedem daca funtioneaza.






Catelul asta e innebunit dupa apa. Deja nu mai suporta caldura si se balaceste chiar si in castronul de apa. Am la coltul casei un recipient mic in care se aduna apa de ploaie. Stiam ca se duce mereu acolo sa bea apa, dar mai nou se duce si-si baga capul de tot in apa sa se racoreasca.
Udam aproape zilnic gazonul si suntem fericici ca au inceput sa rasara primele fire de iarba mici si firave.

In bucatarie si camara : in bucatarie a mirosit bine-nteles a pasca si cozonac cu pregatirile de Paste. Acum incep sa strang si sa pun la loc tavile folosite de obieci numai la astfel de sarbatori. Ma pregatesc sa fac azi miere de papadie. Am profitat de vizita la bunici zilele trecute si am adunat aproape o sacosa intreaga de flori de papadie.
Ma informez ... la capitolul asta, nu prea am cu ce ma lauda acum. Momentam vreau sa pun in aplicare ceea ce am tot citit pana acum.
In plan pentru saptamana ce urmeaza ... in primul si in primul rand rasadnita. Apoi sistemul de irigare cu "picatura".

6 comentarii:

  1. Nero e un frumos. Ce rasa e? Cumva labrador? Ca daca da, astia sunt super-pasionati de apa :)

    Mazarea... ii pui plasa de sustinere? Anul trecut i-am pus si eu, dar cica plantata des se sustine una pe alta si nu ar fi cazul. Anul asta as vrea sa nu-i mai pun, sa vedem daca reusim.

    Laptuci ce sunt? Salata? Si cea din care zici ca ai mancat de Paste, pusa in toamna, cum a crescut peste iarna? Intreb pentru ca eu am niste salata din rasad care abia se misca... Tare greu i-a fost cu frigul de pana acum. Si spanacul de ce zici ca nu-i merge? Am pus si eu anul asta prima data si te intreb ca sa stiu la ce sa ma astept :)

    Despre flori nu mai spun nimic. Sunt lesinata dupa ele :)

    Bafta in tot ce faci!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nero, da e labrador in toata puterea cuvantului: mort, topit dupa apa. Mi-e deja groaza de perioada in care vom monta piscina ca anul trecut noroc ca era pui si nu putea intra singur in ea. Acum... ne e teama ca o va sparge cu ghearele asa ca ne-am facut plan sa construim un gard de protectie in jurul ei. Iar pentru catel...am vrea sa-i facem un fel de piscina ingropata la care sa aiba acces tot timpul.
      Mazarea mea...e un soi de mazare urcatoare. Anul trecut n-am stiut si mi-am dat seama tarziu de asta cand am gasit-o vreo 20 cm in sus si altii vreo 20 intinsa pe pamant. A fost dficil s-o mai inalt in conditiile alea asa ca anul asta vreau sa-i pun plasa de la inceput.
      Laptucii sunt intradevar un soi de salata, care nu face capatana ca salata obisnuita. Iar frunzele ii sunt crude chiar si cand apare floarea. Nu am pus-o intr-un fel anume anul trecut. Doar am scuturat semintele gramada intr-un loc unde stiam ca voi acoperii cu folie, in chestia aia care am vrut sa fie solar. Insa fiind prea inalta nu s-a dezvoltat asa cum as fi vrut. Cu un an inainte mai pusesem de toamna, dar acoperita la maxim 50 cm de sol, a crescut atat de bine ca am avut salata de revelion.
      Spanacul...anul trecut m-am ales cu doua frunze pe tulpina si cu flori imediat. Am sperat sa culeg semintele desi nici de alea nu am avut parte ca le-au mancat vrabiile. Anul asta, a iesit dar nu inainteaza deloc. E tot de vreo 3 cm cem mai mare si e pus cu mult inainte de mazare. Am citit la tine de spanac si salata rasaduri si initial am vrut sa incerc si eu, dar eu n-am mai ajuns nici macar sa pun rasadrile care se pun de obicei, inca n-am pus cimbru si busuioc. Probabil o sa le pun direct in gradina pe astea. Cimbrul cel putin a mers asa si anul trecut.

      Ștergere
  2. Eu am vreo 20 de fire de spanac din rasad care este si el intepenit, si am mai pus si seminte, care au iesit, dar au intepenit si ele... de aceea te intrebam.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O fi atunci asa cresterea lui normala? Pe aici prin sat am vazut ca vecinii pun spanac toamna, iar primavara cand eu abia il pun in gradina al lor e mare si perfect de cules. Eu inca n-am incercat sa pun toamna.

      Ștergere
  3. E, deja arata foarte bine gradina ta! Natura e mult mai avansata la tine, aici la noi de abia au inflorit corcodusii. Spor la treaba draga mea, cu incredere si elan!

    RăspundețiȘtergere

Va mulțumesc pentru vizită!