Meniu

joi, 9 mai 2024

Mici atentii

 


De la prietene dragi. Mulțumesc mult Suzana și Dănuța!

miercuri, 8 mai 2024

Flori din grădină - MFC(111)

 







 Pozele sunt din arhiva personală
Pentru jocul Miercurea fără cuvinte, inițiat și găzduit de Carmen 
Mulțumesc, Suzana pentru descoperirea acestui joc.

Experimentând cu vopsea de ouă

Ouăle de Paști noi le-am vopsit mereu sâmbăta. Nu știu de bunica exact când le vopsea, deși mi-amintesc momente cand pregătea vopseaua pentru ouă, dar nu asociez în mintea mea și cu ziua respectivă. Mama însă le făcea sâmbăta și acum le face la fel. Deci pot spune că de la ea am preluat acest obicei. O ajutam să le vopsească, mai ales dacă le făcea în ciorap cu frunze sau încondeiate și astfel s-a întipărit mai bine în memorie si ziua în care le pregătea.

Mi-ar plăcea să mai fac ouă încondeiate, dar tehnica e oarecum diferită acum fată de atunci. Știu că se folosea vopsea pentru lână Galus, și că ouăle se fierbeau în vopsea. De când m-am măritat și am pregătit eu ouă de Paști, am folosit mereu instrucșiunile de pe plic, și acum ouăle nu se mai fierb în aceste vopseluri, deci nu știu cum aș mai putea proceda cu ouăle încondeiate.

Dar să revin la ce vroiam să spun, mai precis ce am experimentat anul acesta. Pentru mine ouăle ce simbolizează Paștile sunt ouăle roșii. De aceea nici nu reușesc să înțeleg obiceiul de a se vopsi ouăle în Joia mare, ținând cont că oul roșu simbolizează săngele lui Iisus în timp ce era răstignit. După logica mea, ar trebui vopsite Vinerea, înainte de Prohod, dar...lumea spune că nu se vopsesc vinerea. Iar am divagat. Domnișoara cea mică și-a dorit ouă colorate și galbene și albarstre, etc... așa că m-am conformat. Doar că și eu am vurt ouă cu model, și s-au conformat fetele să-mi adne frunzușițe și să mă ajute să le pregătesc. 

După ce le-am spălat cu apă și oțet să le degresez bine, le-am legat în ciorapi, le-am fiert timp de 8-10 min. Între timp am pregătit vopseaua conform instrucțiunilor de pe plicuri. O parte din ouă le-am pus încă fierbinți în vopsea roșie și câte unul în paharele cu celelalte culori. Iar pentru restul am încrcat o tehnică de a fi vopsite în servețel, ceva ce se pare că a fost la modă anul acesta.


În principiu, ouăle reci în tutorialele văzute (ale noastre erau calde), se înfășoară în servețele de bucătărie, cât de strâns posibil și se picură pe ele vopsea caldă în modelul dorit. Aici, nu știu, pentru preparerea vopselei se folosește apa fierbinte, dar pănă ajungi să faci ultimele ouă nu mai e fierbinte. Nu-mi dau seama dacă aici a fost sau nu problema în cazul nostru. Ouăle se lasă în șervețelul colorat timp de 20 de minute, aoi se scot și ar trebui să fie colorate. După cum se vede mai sus, noi nu am obținut ouă colorate, chiar dacă servețelul era superb colorat. Posibil ca oul în ciorap să fie o apta problemă.
Ca să reparam, unele le-am băcat cu totul în paharele cu vopsea, iar pe altele am pus noi direct pe ou vopsea. Oricum a ieșit un adevărat .... masacru de vopseluri pe masă.


Și am mai descoperit ceva cu aceasta ocazie. Oricat de frumoase si simpatice ar fi, unele frunze nu se pretează la vopsirea ouălelor. Pur și simpluacestea nu se mai dezlipesc de ou. Pe unele le-am râcăit la propriu cu foarfeca de pe ouă, dar două le-am laăsat așa cu funze cu tot pe masă. Mai repede se lua vopseaua de pe ele decat frunza. Printre frunzele problemă am recunoscut trifoiul, malba, menta.

La final, ca să ne satisfacem nevoia de joacă, am vopsit și un tricou. Tot după tutoriale de pe net, dar pe care le-am văzut cu atat de mult timp în urmă că nu mai stiu exact ce trebuia făcut. L-am răsucit cumva ca pe o plăcintă și am pus culori pe el. Atunci pe loc araăta superb. l-am pus la uscat pe sârmă afară și culorile au început să se amestece între ele (pur si simplu portiunile rămase alve se coloraseră indefinit). L-am luat să-l spăl să îl pot stroarce si apoi altă surpriză ... s-au dus culorile din ele aproape de tot.După uscare a rămas doar ceva urmă de roz, pe alorui o dungă galben-verde si cam atât. 


Mai aveam vopsea rămasă și ne-am propus să mai încercăm pe un alt tricou. În ceea ce privește ouăle...cred că voi căuta un așt tip de vopsea. Anul acesta am văzut că a apărut în magazine vopsea Galus special pentru ouă. Cred că o voi testa și pe aceea.

luni, 6 mai 2024

Crafturi de sezon (SP III - 10)

 Noaptea trecută n-am putut să dorm. Nu știu de ce, dar m-am trezit foarte devreme, la o oră la care alții abia se duc la culcare. Nu e prima dată când mi se întâmplă și nici nu mai stau să mă întreb ce gânduri sau griji mă țin trează. Pur și simplu îmi iau telefonul, butonez ce butonez pe el și adorm la loc. De data asta însă somnul nu ș-a lăsat înduplecat așa că m-am apucat de „treabă”. Vroiam să fac ceva pentru provocări, pentru Simbolurile Pascale de la Rux, dar căutând ce-mi trebuie m-am lovit de niște kituri pe care le cumpărasem special pentru Paște și de care uitasem.

Si cum niciodată nu sunt prea multe decoruri, mai ales Pascale, mi-am mai amenajat un colțișor cu ouă și iepurași de Paște, figurine de ipsos pictate. Pentru că în kit erau un număr limitat de culori și negrul lipsea oricum, am ales să le pictez după sugestiile de pe cutiile lor. Am pictat pe culori, începând de la alb, pe fiecare fugurină, pănă la cea mai închisă culoare pe care am avut-o în kit (albastru).

La fnal am pictat și figurina cu broscuțe folosint aceleași culori din kiturile cu figurine de ipsos. Figurina cu broscuțe este un fel de breloc, tot dintr-un kit de pictură ce avea niște culori cam spălăcite. Când se uscau deveneau destul de transparente, ar fi mers bine pe o sticlă gen vitraliu, dar de figurinele din kit nouă nu ne-au plăcut. Nu mai știu unde sunt celelalte figurine, nici ce erau. Pe aceasta o luasem doar ca suport de amestecat culori, dar s-au aliniat planetele altfel și am ajus s-o pictez și pe ea.


După ce am terminat cu pictura, am scos și un mic tablou cu diamante, tot de sezon. Momentan am pus doar diamantele pe pânza pictată urmând s-o înrămez mai târziu. Atât doar că nu aș vrea să-l fac tablou sau felicitare, ci l-aș folosi să decorez capacul unei cutii. Mai trebuie să mă decid ce anume să țin în cutia respectivă, ținând cont de imagina specifică Paștelui.

Și acum că stau să mă găndesc, ouăle și iepurașii de Paște sunt simboluri pascale. Mi-ar mai trebui eventual poză cu mesagerul, dar dacă Rux spune că pot înscrie acete figurine în tabel, revin și cu poze cu mesagera.


Edit: pentru că am primit aprobarea de la Rux, iată și poza cu messagera, adică mesagerele. Se cam țin de mână domnișoarele astea două. Dar au fost drăguțe să meargă ele până la figurine în loc să mă muncească pe mine să mut totul.


Acum fug repede să înscriu lucrarea în lista și să citesc cum e cu lucrările suplimentare, că sper totuși să fac și ce-mi propusesem inițial să fac.

duminică, 5 mai 2024

Hristos a înviat!

 


Învierea Domnului să vă aducă lumină și speranță în suflet, bucurie în casă și în inimă.

Un Paște fericit alături de cei dragi!

sâmbătă, 4 mai 2024

Pregătiri de Paști

 Mâine e una din cele mai importante zile ale anului, Învierea Domnului și cel mai probabil fiecare dintre noi este ocupată acum cu ultimele pregătiri. Vă doresc să aveți o zi ușoară, să vă meargă totul lin, să vă iasă bucatele dorite, să se coloreze ouăle și să vă crească cozonacii.

Noi am pregătit casa de sărbătoare cu câteva decoruri specifice, mai avem de făcut ultimele retușuri și de aranjat masa festivă pentru mâine, dar activitatea principală de azi se desfășoară în bucătărie, pregtătim fix ouă și cozonaci. Sper să ne și iasă ce dorim. Am văzut pe net o tehnică de colorare a ouălelor folosind servețele de hârtie. Aș vrea să încerc pe cateva, mai ales că domnișoara cea mică vrea ouă colorate în mai multe culor nu doar ouă roșii. Pentru mine, semnificativ pentru masa de Paște este oul roșu, nu altă culoare.

În caz că nu ați văzut, au fost desemnați și câștigătorii lunii aprilie ai transformărilor creative.



Câștigători TC24 - aprilie


În luna aprilie la provocarea transformărilor creative, participanții au realizat lucrări deosebite, una mai frumoasă ca alta . Sunt foarte încântată de fiecare înscriere din tabel. Poate nu am avut timp să las un semn pe la fiecare, dar vă asigur că le-am văzut pe toate.  Câștigătorii au fost deja desemnați în galeria lucrărilor participante la această provocare. 

La rubrica „Indigo”, juriul a votat un iepuraș roz. Felicitări Diana pentru realizare!

La categoria câștigătorul lunii domnul random a ales un accesoriu pentru iepuraș, mai precis un coșuleț de ouă realizat

Firodaliso

Sincere felicitări, tuturor participanților!


Câștigătorul lunii are posibilitatea de a stabili două din cele 24 de teme ale provocării Adventul Exploratorului Creativ ce se va derula în decembrie, precum și câte o materia primă care să fie folosită la realizarea acelor teme. (exemplu : îngeraș - hârtie). Tabelul cu temele deja alese spoate fi consultat mai jos. O precizare, materia primă aleasă se poate repeta dacă considerați că e ceva ușor de găsit și folosit în AEC.






vineri, 3 mai 2024

Curcubeu - RiO (59)

 


Pozele sunt din arhiva personală
Pentru rubrica Reflexii în oglindă, inițiată de SorinN și redeschisa de Carmen
Recomandare
„Dacă dorești să participi, publică într-un articol pe blogul tău, 
o imagine sau un clip, pe care tocmai le-ai văzut în „oglindă”(poate fi și cea retrovizoare) 
și înscrie articolul în tabel


joi, 2 mai 2024

Flori de Florii - (SP III - 09)

 Cea de-a noua temă a provocării Sapvăm păpuși pentru mine este o continuare a precedentelor tema, datorită alegerii mele de a realiza Flori tricotin pentru cele șapte subteme numite Șapte dintr-o lovitură. Prin urmare era firec ca la tema Flori de Florii să fac tot o floare în aproape același stil.

Mi-am amintit că la ediția din 2022 a calendarului creativ am avut o etapă de Simboluri Pascale și că anumite flori sunt asociate cu această Sărbătoare. Din tot ce am găsit atunci, am ales acum să realizez un crin alb. Am folosit același mod de lucru ca la lalele,  mai precis să fac fiecare petală separat și apoi să le unesc în jurul unor stamine. 

Aveam și stamine, dar să vezi că nu le găseam. Am folosit în locul lor un buchețel de flori uscate galbene, și după ce am terminat și crinul și ședința foto , ghici cine a apărut? Exact, pungulița cu stamine. Nu aveam o cutie specială pentru materiale necesare realizării florilor, dar de acum am și așa ceva. Că poate reușesc să nu le mai rătăcesc și să nu știu de unde să le iau când îmi trebuie. Bine-nțeles, există posibilitatea să rătăcesc toată cutia, dar pe aceea sper s-o depistez mai repede.



miercuri, 1 mai 2024

Iluzii optice - MFC (110)

 







 Pozele sunt de pe diverse pagini de pe FB.
Pentru jocul Miercurea fără cuvinte, inițiat și găzduit de Carmen 
Mulțumesc, Suzana pentru descoperirea acestui joc.

Transformări creative 2024 - mai

TC24, provocarea Transformărilor creative, are aceleași principii ca și anul trecut, acelea de a reduce poluarea prin transformarea unor obiecte ce și-au atins deja scopul pentru care au fost create.

În luna mai a acestui an, vom lucra cu :

Cabluri

electrice sau nu, sârma din interiorul lor sau sârmă simplă, chiar și sârmă de rufe. E momentul să puneți la treacă acele instalații electrice de la sărbătorile de iarnă care nu mai funcționează, dacă le-ați păstrat.

Regulile generale pot fi consultate în postarea principală. Reamintesc de regula celor patru teme, trei impuse și una la libera alegere. Nu există o ordine anume în care să le faceți, nici termene săptămânale. 

Va exista un singur tabel pentru toată luna, în care vă rog să faceți înscrierea cu numele și tema (ex MNiko - Felicitare). Lucrările duplicat se vor înscrie în același tabel dacă sunt postate până la finalul lunii. Acestea vor fi luate în considerare pentru premiul lunar ce constă în puncte suplimentare la clasamentul total și posibilitatea de a decide două teme din Adventul Exploratorului Creativ din acest an (veti putea alege atât numele temei cât și din ce să realizăm acele obiecte). Vom face o listă cu temele deja alese pentru a nu se crea duplicate.

Dacă faceți mai multe lucrări (de exemplu felicitări) le puteți pune pe blogul personal pe toate într-o singură postare și înscrie în tabel pe fiecare separat (acest tabel va permite intrări duplicat ale linkului de blog - doar selectati o altă poză). In acest caz numerotati tema (ex MNiko - Felicitare 1, MNiko Felicitare 2). Atenție : în postarea dvs trebuie să existe link către această postare ca să fie acceptată înscrierea.

Temele lunii Mai:

O cerință oblogatorie a acestei luni este ca în fiecare lucrare să se vadă clablul/sârma folosite. Pot fi și părți ascunse, dar să fie și părți la vedere. De ex, florile mele tricotin realizate cu sârmă în interiorul șnurului, NU se încadrează la aceste teme.

1. Felicitare :  se poate crea orice felicitare cu orice ocazie doriți care să folosească materia primă a acestei luni.

2. „La indigo” : ornamentul care trebuie copiat în interpretarea proprie este Pomul vieții


Precizări: Pentru că e posibil ca acele cablori pe care le aveți să fie chiar foarte maleabile, nu este necesar să facți pomișorul să stea singur în picioare. Îl puteți lipi pe un suport de carton, ca un fel de tablou. Nasturii pot fi înlocuiți cu absolut orice vă este la îndemănă : mărgele, floricele, pietre, scoici, coji de fistic, semințe, etc... Culorile folosite sunt la alegerea voastră.
Alte două modele/variante de „indigo”:

 


3. Accesorii - poate fi absolut orice ce se poate purta ca un accesoriu: breloc, broșă, inel, brățară, colier, pandativ, charm, curea sau geantă

4. Fii Creativ! - lucrarea dvs la alegere!

Pentru galeria și înscrierea lucrărilor am creat un blog separat datorat faptului că acțiunea de inscriere are ca rezultat întoarcerea la pagina de pornire a blogului. 

Înscriere lucrări:

 Pentru orice nelămuriri, nu ezitați să întrebați.

Spor și inspirație!

marți, 30 aprilie 2024

Iepuras la indigo interpretat -TC24(04-02)

 Fix pe ultima sută de metri ajung și eu cu ultima lucrare a Transformărilor creative de aprilie, ultima realizată de mine, a doua din provocare, și anume iepurașul (vorba Dianei) nu chiar la indigo. 

Dar am respectat cerința celor două aproape cercuri și a urechilor. Are și agațătoare și decor, un fluturaș realizat din paie. Nu mai știu la ce a fost folosit inițial, dar a fost realizat de domnișoara mea cea mică pentru un proiect pe la scoală. Acum apăruse la mine prin pe masă în ideea de a fi refolosit. 

Doar cu acel flutiraș în minte am început confecționarea iepurașului, ouăle roșii au rămas de la felicitare și am apărut în peisaj mai târziu.

Pentru realizarea iepurelui la indigo am folosit un carton de la un bax de lapte UHT, un șablon tipărit pe care l-am transferat pe carton chiar cu ajutorul unei foi de indigo și bețe de hărtie realizate din pungi de cadou natur.


Am decupat din carton forma iepurașului și am șipit pe ea bețele de hârtie, unul lângă altul, în poziție oblică cu aracet pentru tehnica șervețelului. Așa au votat fetele că ar arăta mai bine, cu bețele în poziție oblică. La final am dat tptul cu un start mai gros de aracet și pentru a fixa mai bine, dar și ca un fel de lăcuire a produsului finit.


L-am lăsat să se usuce la suprafață, motivul pentru care am folosit aracetul special pentru tehnica servețelului, apoi peste noapte, l-am pus între două plăci de plastic cu greutate peste ele ca să se îndrepte cartonul de la bază. A doua zi am tăiat excesul de bețe și cu pistolul cu silicon am lipit alte bețe aplatizate pe contur. Tușa finală, fluturașul și ouăle roșii le-am lipit tot cu silicon. 





luni, 29 aprilie 2024

Felicitare - TC24(04-01)

Felicitarea de la prima temă a Transformărilor creative de aprilie s-a lasat cu greu conturată. 

Încă de la începutul lunii mi-am stabilit ca fundal pentru felicitare cartonul de la o cutie de bomboane Poiana Chokotoff. Mereu am fost fascinată de cutiile lor hexagonale și de cromatica din interior. Părea chiar simplu, dar...mi-a luat întreaga lună să găsesc o idee, ce anume să pun pe acel fundal colorat. 

Salvarea a venit de la o comandă pe Temu care mi-a adus printre altele și o matriță de tăiat forme de ou pentru aparatul de taiat și embosat achiziționat luna trecută.

Poza cu materia primă ... conține multe. Mi-am luat mai multe în speranța că va veni inspirația și se pare că a funcționat. În afara cartonului pentru fundal am mai folosit un carton alb pentri baza felicitării și un staniol auriu recuperat de la o ciocolată. Am uitat de poze în timpul lucrului. Ca să tai formele de ou, am pus carton roșu subțire acoperit cu staniol și le-am trecut împreună prin aparatul de tăiat.




duminică, 28 aprilie 2024

Jurnal de grădină (8/2024)

 🌼Ultima săptămână a fost....obositoare e puțin spus. S-au adunat multe de făcut după atăt de multe ploi, astfel încât am făcut vineri și sâmbătă un adevarat maraton de lucru prin curte și grădină. S-a lăsat cu o febră musculară de zile mari, că Duminica Floriilor am petrecut-o mai mult la orizontală. Abia după amiază am început să simt că nu mai scârții din toate încheieturile și că pot să mă mișc și eu mai uman, nu robotizat ca dimineață. Oricum încă e dificil să mă ridic de pe scaun fără să mă săgeteze toți mușchii picioarelor. Norocul meu că urmează două zile mai mult de stat pe scaun, tot un fel de muncă dar nu fizică.

🌼O sa încep mai întâi cu descoperirirle din ultima saptămână. În primul rând irisul, singurul de acest soi care a înflorit. Ceilalți au dispărut undeva printre buruieni, oare? Unii au răsărit, dar au doar frunze, alții sunt  dispăruți definitiv. Acum cand scriu, mi-am amintit că ar trebui să verific și irișii galbeni, văzusem că au boboci, dar nu înfloresc odată cu cei mov de acum două săptămâni.

🌼Din caterogia roade am pozatdoar ceva „fructe”. Chiar dacă ne-a lovit gerul, se pare că văm avea câteva caise, măcar de poftă. Surprinzătoare a fost prima căpșună din acest an. Și delicioasă. Nu am rezistat tentației și am mâncat-o imediat după poză. Trandafirii de dulceață în schimb au început producția masivă. Prevăd că săptămâna viitoare voi sta mai mult de dulcețuri decât de pregătirile de Paști.


🌼Și ajungem și la capitolul agricultură, cum spune soțul. Am început vineri după amiază, după ce am terminat cu deplasări, pregătiri și școală și am intrat oficial în vacanță. Primul pe agenda de lucru a fost solarul. Am scos toate răsadurile afară, mi-a adus soțul pământ din compostul făcut de noi și am început să pregătesc partea stăngă pentru plantat. Partea dreaptă, cea cu usturoi și ceapă era plină de buruieni că nici nu se mai vedea ce e plantat acolo. După ce am pplantat roșiile pe stănga, am trecut la eliberarea terenului pe partea dreaptă. Vineri nu am reușit decât să scoatem ceapa să facem loc răsadurilor să le pot adăpsti peste noapte.


🌼Sâmbătă am început cu ceva aranjamente prin curte, în special la poartă - am curățat rondurile de flori și am văruit copacii, în timp ce soțul a tuns gazonul. De când stau aici, mi-am format un fel de obicei preluat oarecum de la localnici: în sambăta Floriilor se face curățenie în curți și se văruiesc copacii. A fost surprinzător să nu mai văd la vecini acest lucru ieri, dar vecinii de gard sunt foarte în vârstă și nu prea mai reușesc să facă multe lucruri singuri. La cel mai indepărtati am văzut touși că se ocupau cu agricultura.

🌼 În pauzele de lucru, unii dintre noi făceau ședințe foto


După amiază, când forța soarelui a mai scăzut,  am continuat în solar cu partea dreaptă, decicată castraveților. Va mai trebui să mai cumpăr niște răsaduri de castraveți că mai am loc liber.  Chiar și inspectorul de serviciu și asistentul sunt de acord.
🌼 Cu ajutorul fetelor am reuși să termin de plantat tot ce aveam pentru solar, dar și câțiva dcovleci de plăcintă lângă solar, intr-o zonă defrișată special pentru ei. Pozele le-am făcut duminică dimineață, pe lumină, bucuroasă să văd că toate răsadurile stau bine.


sâmbătă, 27 aprilie 2024

Cutie depozitare șnururi tricotin

 Când am început să lucrez florile tricotin pentru subtema Șapte dintr-o lovitură, nu știam cât de lungi îmi trebuiau șururile pentru florile mele, așa că am ales să fac șnururi lungi din care să tai cât îmi este necesar. Automat, au început să se adune șnururi de diferite dimensiuni. Le-am stâns și eu într-o cutie de pantofi că să le țin adunate la îndemână. 

Și pentru că la Transformările creative din aprilie lucrăm cu ambalaje de carton, s-a potrivit perfect să decorez această cutie ca să aibă un asăect mai plăcut, mai ales că o țin undeva la vedere.

Prima idee de decorare a fost s-o îmbrac în pungi de cadou care nu mai puteau fi folosite ca atare, mi-am zis să reciclez pănă la capăt. Am ales pungile, una gri și una roz și m-am apucat de lucru. Am făcut poza cu materia primă, am desfăcut pungicle cu grijă să obțin cât mai mult material și surpriză - nu-mi ajungeau nici măcat împreună.

Pt că tot ce aveam de reciclat în materie de hârtie împachetat era doar cu motive de Crăciun mă găndisem s-o folosesc cu partea albă în exterior, dar pt că nu-mi prea plăcea ideea albului am ales în schimb un autocolant marmorat. Surprize și cu acesta, nu era destul de mare să îl folosesc dintr-o singură bucată. Am ales o cutie mare de pantofi pentru depozitarea șnururilor mele.


În final le-am folosit pe toate. pungile de împachetat pentru interior, autocolantul pentru exterior. Am desfăcut cutia și capacul și am lipit cu aracet pungile de cadou doar pe parțile vizibile la refacerea cutiei. Am folosit punga gri pentru bază și roz pentru capac. La capac am lipit astfel încat să ajungă și pe exteriorul acestuia.


Apoi am reasamblat cutia și capacul și am trecut la decorarea lor pe exteriror. Pentru capac am putut folosi autocolant dintr-o singură bucată, dar l-am taiat astfel încat să rămana o dungă roz pe exteriror. Pentru baza cutiei, am taiat porțiuni de autocolant potrivite să îmbrace doar lateralele.

Produsul finit îmi place extraordinar de mult. Tot ce aș mai schimva este un cecor pe capac care să îmi indice că e cutia cu tricotin, ceva în felul florii din primul colaj. E doar snur aranjat să arate ca o floare. Nu am lipit-o încă, momentan caut o soluție s-o pot acoperi, nu aș vrea să se umple de praf. Totodată mi-aș dori să pot și stivui cutia fără să stric aflarea de pe capac.