Meniu

sâmbătă, 12 octombrie 2024

Cine apare-n prag de seară? Profesor Vulpe SP III - 19

 Director Bufniță s-a agitat toată ziua, că uite începe școala și el nu are totul pregătit. Nici destule săli de clasă și nici profesori. Plus că că trebuie să organizeze și clasa de seral că are cereri de la mulți adulți de-acum care vor și ei o a doua șansă să își termine studiile. Și uite că a citit el în lege că se poate face ceva și pentru ei, dar trebuie să îndeplinească niște condiții ca să aibă aprobare.
Și cum se agita el prin biroul improvizat, îngrijorat că se lasă seara și n-a rezolvat partea cu lumina, că de-acum ziua e mai mică și se întunecă devreme, numai ce vede pe cărarea spre școală o licărind o luminiță?
Cine să fie oare? Încă vreun adult ieșit de le serviciu care vrea și el la școală?  Nu vrea să-i spună că nu se poate acum, dacă nu mai revine mai târziu să se înscrie că a mai pățit cu el cineva, zilele trecute și are nevoie și de elevi ca să deschidă clasa. Și cum își pregătea el discurs motivațional, numai ce aude un gas mititel și subțirel, ascuns după un mare felinar.
- Buna seara. Aici e Școala din pădure?
-Da, sigur. Sunt Director Bufniță. Cu ce vă pot fi de folos? răspunde el mirat studiind felinarul. Ce i-ar trebui și lui așa ceva pentru clasa asta nouă de seral.
- Oh, ce mă bucur că v-am găsit, a răspuns glasul subțirel ieșind din spatele felinarului și dezvăluind o vulpe elegantă. Sunt Vulpița Roșcovană. Am fost plecată la oraș să studiez, mi-a plăcut mult să învăț și aș vrea să-i învăț la rândul meu și pe alții. Am auzit că se deschide o școală nouă aici în pădure. Se întâmplă cumva să mai aveți vreun  post de profesor?
Director Bufniță aproape că a sorbit fiecare cuvințel din cuvântarea Vulpiței și parcă nu-i venea să creadă ce aude. A răsuflat ușurat și s-a gândit că uite e așa cum zicea în filmul acela indian, ”Om, Shanti, Om” : „Când îți dorești ceva cu adevărat, toate planetele se aliniază să-ți îndeplinească dorința”.
Au discutat amândoi pe îndelete toate detaliile ( a verificat acreditările Vulpiței că nu putea să angajeze el doar așa pe vorbe) și au stabilit să preia ea și să organizeze clasa de seral, că are și mijloacele necesare. 

Profesoara Vulpița Roșcovană se înscrie în categoria suporturilor de creioane realizate pentru provocarea Salvăm Păpuși III, sezonul de toamnă, La bază este tot o cutie de conservă, îmbrăcată în același material de vinilin. Se pare că încă mai am și pentru celelalte suporturi ce ar trebui să apară în această serie. Vulpița este confecționată din fetru lipit pe suport cu silicon. Și de data aceasta m-am folosit de corpul vulpiței ca să ascuns îmbinarea vinilinului pe cutia de conservă.





Felinarul este realizat dintr-un kit cumpărat din Lidl. Toate formele au fost pretăiate, a trebuit doar să le lipim. În kit erau și niște bucăți de carton buretat autoadezivi, dar am uitat de ei și eu și domnișoara mea cea mică care m-a ajutat la acest proiect. Eram încă cu pistolul de silicon în mână, rămas de la suportul de creioane și am lipit totul cu el în ordinea pe care mi-a dat-o domnișoara. Recunosc, de oboseală nici n-am realizat că piesele ce se suprapun trebuie să stea în straturi ca la felicitările 3d-decoupaje, dar felinarul arată bine și fără acele straturi în relief, că piesele au fost lipite oricum așa cum se indica în instrucțiuni.
Fiind de hârtie, nu putem folosi în el decât lumânări electrice. Pentru poze am folosit o lanternă, la vremea când terminam noi proiectul nu aveam și astfel de lumânări. Va trebui să cumpărăm unele, mai avem niște kituri asemănătoare.
Clasa de seral pentru adulți este o realitate pe care am descoperit-o la școala la care lucrez și nu este același lucru cu seralul de la liceu, pentru cei care vor să termine și un liceu după școala profesională. Există un program numit ”A doua Șansă” special conceput pentru cei care nu au toate clasele obligatorii prevăzute în lege (10 clase absolvite). În comunitatea rromă (rromani) unde este școala mea, este o realitate să întâlnești copii de 10-13 ani care nu au fost niciodată la școală. Mai rar în ultimul timp, dar încă se mai întâmplă. Plus copii, dacă mai pot fi numiți copii care la 14 ani se căsătoresc și fetele abandonează școala. Chiar am un caz în clasa a șaptea și am aflat de la ceilalți elevi că o elevă e măritată și va avea în curând copil și nu mai vine la școală. Nu știu exact ce vârstă are , poate avea și mai mult de 14 ani, la clasa a opta am elev de 16-17 ani. Dar am întrebat de ce nu mai vine la școală, chiar și măritată cu copil. Am citit în lege că ar primi și o bursă și ar avea și un regim special să poată termina școala, un program adaptat mamelor minore. Răspunsul a fost că nu o lasă socrii. Da, știu e șocant, dar e o realitate a acestei comunități.
Revenind la programul ” A doua șansă”, există două trepte/clase. Una pentru primar cu învățător, cu orar și programă adaptată pentru clasele I-IV, numită chiar A doua șansă (ADS) șu una pentru gimnaziu, FR (Fără frecvență). La această clasă am eu ore, e un fel de simultan pentru toate nivelurile V-VIII. Vine cine poate, probabil și în funcție de serviciu. Aici am o elevă despre care am auzit că a fost măritată, acum divorțată. E chiar foarte tânără, are un frate în clasa VI normală. Mă gândesc că acum poate să vină că nu o mai împiedică socrii. Majoritatea celor de la FR abia dacă știu să scrie. Pe unii chiar asta îi învățăm, să scrie și să citească. Sau tabla înmulțirii. Săptămâna aceasta de exemplu la matematică am fost la ”cumpărături”. Am avut un buget și a, socotit să vedem dacă ne ajung banii să luam ce ne-am pus pe listă. Am avut doar doamne prezente. Săptămâna trecută, cu domnii amous parchet și plintă.







joi, 10 octombrie 2024

Mofturici - RiO (70)


Primesc și eu de-acolo de sus?
Miroase mai bine decât ce am eu în castron.

Pozele sunt din arhiva personală
Pentru rubrica Reflexii în oglindă, inițiată de SorinN și redeschisa de Carmen
Recomandare
„Dacă dorești să participi, publică într-un articol pe blogul tău, 
o imagine sau un clip, pe care tocmai le-ai văzut în „oglindă”(poate fi și cea retrovizoare) 
și înscrie articolul în tabel


 

miercuri, 9 octombrie 2024

De ziua Educației - MFC(129)

 




 Pozele sunt din arhiva personală 

Pentru jocul Miercurea fără cuvinte, inițiat și găzduit de Carmen.

Mulțumesc, Suzana pentru descoperirea acestui joc.  


luni, 7 octombrie 2024

Câștigători Septembrie TC24

 

S-a încheia și prima lună de toamnă dedicată Transformărilor creative din acest an. E momentul să anunțăm și câștigătorii lunii. Lucrările se pot vedea deja în galerie.

Reamintim că orice lucrare poate fi recuperată și înscrisă în tabelul suplimentar. Tot acolo puteți înscrie și lucrări noi care respectă una din cerințele temelor din lunile trecute.

La tema indigo, juriul a fost cucerit de culoarea albastră. Chiar nu le știam pe fetele mele atât de amatoare de albastru. Autorul lucrării este

 Dănuța

La categoria câștigătorul lunii, domnul random a ales un gnom tare simpatic ce are și pereche, lucrări realizate de 

Liliana

Sincere felicitări, tuturor participanților!




Câștigătorul lunii are posibilitatea de a stabili două din cele 24 de teme ale provocării Adventul Exploratorului Creativ ce se va derula în decembrie, precum și câte o materia primă care să fie folosită la realizarea acelor teme. (exemplu : îngeraș - hârtie). Tabelul cu temele deja alese poate fi consultat mai jos. O precizare, materia primă aleasă se poate repeta dacă considerați că e ceva ușor de găsit și folosit în AEC.

sâmbătă, 5 octombrie 2024

Clasa ciupercuțelor magice - SP III 18

 Animăluțele din savană au auzit ele că se deschide o școală nouă în pădure. Așa că s-au adunat și-au făcut cerere la Director Bufniță pentru o clasă pregătitoare pentru cei mici. Cererea a fost aprobată cu bucurie, s-a căutat repede profesor și sală de clasă. La anunț a răspuns Doamna Omidă, o învățătoare cu experiență îndelungată și a fost imediat angajată. Tot ea a găsit repede și locul sălii de clasă, o poiană cu ciupercuțe magice, pe care doar ea știe cum le-a convins să coopereze și să servească de scăunele la clasă. 

Cu răbdare a primit fiecare elev, l-a ascultat și l-a așezat în banca potrivită. Tigrișor cel curios, în prima bancă ascultă cu atenție povestea girafei. Se bucură și el de fericirea ei că deși are gâtul lung nu stă chiar în ultima bancă. A auzit ea că la școală copii obraznici stau în ultima bancă, dar Doamna Omidă i-a spus că nu există copii obraznici. Leuț curajos, bate palma cu prietenul lui Elefănțel și întărește spusele doamnei. 

În ultima bancă e Maimuțica jucăușă. Mici ea nu e obraznică, dar e cea mai mare din clasă și are vederea bună, chiar dacă acum vede ea copaci, dar e nedumerită că nu găsește și banane ca în copacii de acasă.

Director Bufniță, tocmai a fost în vizită. E foarte mulțumit de cum se prezintă clasa pregătitoare. Și Doamna Omidă și elevii îi umplu inima de încântare. Mai are momentan de rezolvat un singur lucru : să găsească un profesor și pentru clasa „Buturuga și băncuța”, apoi poate declara că are are scoală cu mai multe clase.




Suportul de creioane cu ciupercuțe magice a fost creat pentru provocarea Salvăm păpuși, tema cu numărul 18. Am folosit aceeași idee de a transforma o cutie de conservă într-un suport de creioane  decorat în același ton cu celelalte. Conserva folosită azi este de la o cutie de porumb dulce, cu diametru la fel de mare ca cea a Profesorului bufniță, dar nu la fel de înaltă. Am îmbrăcat-o în același tip de materiale și am decorat-o cu forme din carton buretat (foam). Nu am mai documentat și procesul de creație, el fiind același ca la celelalte teme, diferența fiind dată de piesele de decor. Majoritatea pieselor de decor am avut-o de prin diverse kituri cu piese predecupate. Am decupat trunchiul copacului dintr-o foaie A4 de carton buretat, iar coroana am realizat-o din frunze de toamnă dintr-un set. Ciupercuțele roșii sunt și ele decupate din resturi de carton de la kituri pentru copii. Bulinele sunt desenate cu creion corector.


Mesagerele Monica și Rosie, au fost bine-nțeles la datorie, au ajutat cu materia primă și au participat la ședința foto.

miercuri, 2 octombrie 2024

Transformări creative 2024 - octombrie


TC24, provocarea Transformărilor creative, are aceleași principii ca și anul trecut, acelea de a reduce poluarea prin transformarea unor obiecte ce și-au atins deja scopul pentru care au fost create.

În luna octombrie a acestui an, vom lucra cu

TUBURI DE HÂRTIE

sau dacă doriți, inele de hârtie rămase de la schotch, role de bucătărie, hârtie igienică, etc... Importante e să fie din materialeul acela mai grosuț, mai mult carton nu hârtie, și recuperate de la diverse, nu construite de voi.

Regulile generale pot fi consultate în postarea principală. Reamintesc de regula celor patru teme, trei impuse și una la libera alegere. Nu există o ordine anume în care să le faceți, nici termene săptămânale. 

Va exista un singur tabel pentru toată luna, în care vă rog să faceți înscrierea cu numele și tema (ex MNiko - Felicitare). Lucrările duplicat se vor înscrie în același tabel dacă sunt postate până la finalul lunii. Acestea vor fi luate în considerare pentru premiul lunar ce constă în puncte suplimentare la clasamentul total și posibilitatea de a decide două teme din Adventul Exploratorului Creativ din acest an (veti putea alege atât numele temei cât și din ce să realizăm acele obiecte). Vom face o listă cu temele deja alese pentru a nu se crea duplicate.

Dacă faceți mai multe lucrări (de exemplu felicitări) le puteți pune pe blogul personal pe toate într-o singură postare și înscrie în tabel pe fiecare separat (acest tabel va permite intrări duplicat ale linkului de blog - doar selectati o altă poză). In acest caz numerotati tema (ex MNiko - Felicitare 1, MNiko Felicitare 2). Atenție : în postarea dvs trebuie să existe link către această postare ca să fie acceptată înscrierea.

Temele lunii Ianuarie:

1. Felicitare :  se poate crea orice felicitare cu orice ocazie doriți care să folosească materia primă a acestei luni.

2. „La indigo” : ornamentul care trebuie copiat în interpretarea proprie este: Lumânare


Imaginea de copiat de această dată este simplă tocmai pentru a vă lăsa imaginația să decidă. Vom „copia” forma, fie că e 2D sau 3D. Culorile, materialele sunt la libera alegere. Obligatorii sunt flacăra și ideea de ceartă topită.

3. Doar dintr-un tub! Un obiect decorativ sau util ce se poate crea doar dintr-un singur tub de hârtie, fără a adăuga absolut nimic acestuia. Singurele instrumente de decorare sunt foarfeca( dacă trebuie să înlăturați părâi din tun) și creioanele colorate/carioci sau acuarele. Se acceptă lipiciul/aracetul sau pistolul cu silicon dacă părțile tăiate din tub sunt necesare a fi lipite la creația voastră, dar nu să adauge nici măcar ochișori mișcători. Dacă trebui ochi, îi confecționați ( decupat, colorat) din același tub de hârtie.

4. Fii Creativ .... de Halloween! - lucrarea dvs la alegere, dar în tematica specifică Halloween-ului. Nu trebuie să fie înfricoșător sau prea zombie, doar să se încadreze temei : o vrăjitoare simpatică, o fantomiță pietenoasă, un păianjen sau chiar un dovleac sau ceva să sugereze un costum pe care l-ar purta un prichindel plecat la colindat (zână, animăluț, roboțel, etc...)



Pentru galeria și înscrierea lucrărilor am creat un blog separat datorat faptului că acțiunea de inscriere are ca rezultat întoarcerea la pagina de pornire a blogului. 

Înscriere lucrări:

 Pentru orice nelămuriri, nu ezitați să întrebați.

Spor și inspirație!

PS: Luna octombrie este ultima din concursul provăcărilor creative. Vom mai avea și în noiembrie transformări cu materiale din natură, dar sunt în afara concursului, luna viitoare fiind rezervată premierilor participanților. Știu că nu am fost mereu aproape de lucrările voastre, nu a fost din reavoință, dar cum spuneam și zilele trecute, încă mă adaptez programului de școală. Nu am crezut că sunt atât de multe hîrtii de făcut, nici nu scapi bine de una că apare alta, alt termen limită, etc. În ciuda absenței mele de pe blog, sper că v-a făcut plăcere să vă jucați la aceste transformări și abia aștept să văd cine va fi câștigător. Tabelul lucrărilor recuperate sau dublate mai tarziu de luna în curs se va închide în 3 noiembrie, pentru a da posibilitatea celor care din diverse motive tehnice nu-și pot înscrie lucrările lunii octombrie la timp. După această dată, se va face un alt tabel pentru cei care doresc să mai adauge la galerie lucrari din temele acestui an.


Vizitatori (2) ... și o gazdă - MFC (128)

 








 Pozele sunt din arhiva personală 

Pentru jocul Miercurea fără cuvinte, inițiat și găzduit de Carmen.

Mulțumesc, Suzana pentru descoperirea acestui joc.

marți, 1 octombrie 2024

Transformări întârziate

 Mii și mii de scuze pentru acest lucru, dar...sunt nevoită să amân cu o zi detaliile jocului. Am uitat complet că e 1 azi și că trebuia să pun jocul pentru luna octombrie. La școală...e haos, planificări, dosare de bursă, de rechizite, acorduri....nu am decât 17 în clasă dar fac cât 3 clase cel puțin. O să vă povestesc mai mult altă dată. 

Luna trecută am schimbat laptopul și ... am uita să transfer si pozele pentru joc. Iar acum, după două zile de chin cu ochii în laptop pentru planificările lecțiilor de la școală am descoperit că mă lasă vederea. În drum spre școală credeam că disconfortul resimțit la nivelul ochilor e din lipsă de somn. În seara asta ar trebui să termin restul de planificări, dar se pare că lumina laptopului e de vină. Efectiv scriu privind doar în tastatură. 

Jocul va continua așa cum știți, materia primă de transformat e tubul de hârtie. Temele lunii sunt simple, dar ca să puteți să lucrați dacă aveți timp, le scriu acum pe scurt:

1.Felicitare - Aici nu sunt cerințe speciale.

2.Indigo - Lumânare - ce culoare doriți, din ce material doriți s-o decorați/realizați. Obligatoriu flacăra și urmele de ceară topită. Imaginea pentru indigo este simplă pentru a vă lasa vouă imaginația să zburde.



3. Doar dintr-un tub - Realizați orice doriți voi folosind doar un tub de hârtie, fără să aduceți alte accesorii. Aveți voie să-l pictați sau să-l colorați cu creioane, să-l tăiați/decupați, dar să nu-i adăugați absolut nimic în plus, nici măcar capac de carton.

4. Fii creativ .... de Halloween! Orice doriți voi cu tematica de Halloween. Nu trebuie să fie înfricoșător, dar să fie în ton cu sărbătoarea - o fantomiță veselă, vrăjitoare, sau chiar doar un dovleac.

Încă o dată scuze pentru întarziere, voi reveni cu topicul corect și tabelele imediat ce-mi revine vederea la normal.


Edit: Poastarea cu regulamentul poate fi consultată aici