Meniu

sâmbătă, 12 octombrie 2024

Cine apare-n prag de seară? Profesor Vulpe SP III - 19

 Director Bufniță s-a agitat toată ziua, că uite începe școala și el nu are totul pregătit. Nici destule săli de clasă și nici profesori. Plus că că trebuie să organizeze și clasa de seral că are cereri de la mulți adulți de-acum care vor și ei o a doua șansă să își termine studiile. Și uite că a citit el în lege că se poate face ceva și pentru ei, dar trebuie să îndeplinească niște condiții ca să aibă aprobare.
Și cum se agita el prin biroul improvizat, îngrijorat că se lasă seara și n-a rezolvat partea cu lumina, că de-acum ziua e mai mică și se întunecă devreme, numai ce vede pe cărarea spre școală o licărind o luminiță?
Cine să fie oare? Încă vreun adult ieșit de le serviciu care vrea și el la școală?  Nu vrea să-i spună că nu se poate acum, dacă nu mai revine mai târziu să se înscrie că a mai pățit cu el cineva, zilele trecute și are nevoie și de elevi ca să deschidă clasa. Și cum își pregătea el discurs motivațional, numai ce aude un gas mititel și subțirel, ascuns după un mare felinar.
- Buna seara. Aici e Școala din pădure?
-Da, sigur. Sunt Director Bufniță. Cu ce vă pot fi de folos? răspunde el mirat studiind felinarul. Ce i-ar trebui și lui așa ceva pentru clasa asta nouă de seral.
- Oh, ce mă bucur că v-am găsit, a răspuns glasul subțirel ieșind din spatele felinarului și dezvăluind o vulpe elegantă. Sunt Vulpița Roșcovană. Am fost plecată la oraș să studiez, mi-a plăcut mult să învăț și aș vrea să-i învăț la rândul meu și pe alții. Am auzit că se deschide o școală nouă aici în pădure. Se întâmplă cumva să mai aveți vreun  post de profesor?
Director Bufniță aproape că a sorbit fiecare cuvințel din cuvântarea Vulpiței și parcă nu-i venea să creadă ce aude. A răsuflat ușurat și s-a gândit că uite e așa cum zicea în filmul acela indian, ”Om, Shanti, Om” : „Când îți dorești ceva cu adevărat, toate planetele se aliniază să-ți îndeplinească dorința”.
Au discutat amândoi pe îndelete toate detaliile ( a verificat acreditările Vulpiței că nu putea să angajeze el doar așa pe vorbe) și au stabilit să preia ea și să organizeze clasa de seral, că are și mijloacele necesare. 

Profesoara Vulpița Roșcovană se înscrie în categoria suporturilor de creioane realizate pentru provocarea Salvăm Păpuși III, sezonul de toamnă, La bază este tot o cutie de conservă, îmbrăcată în același material de vinilin. Se pare că încă mai am și pentru celelalte suporturi ce ar trebui să apară în această serie. Vulpița este confecționată din fetru lipit pe suport cu silicon. Și de data aceasta m-am folosit de corpul vulpiței ca să ascuns îmbinarea vinilinului pe cutia de conservă.





Felinarul este realizat dintr-un kit cumpărat din Lidl. Toate formele au fost pretăiate, a trebuit doar să le lipim. În kit erau și niște bucăți de carton buretat autoadezivi, dar am uitat de ei și eu și domnișoara mea cea mică care m-a ajutat la acest proiect. Eram încă cu pistolul de silicon în mână, rămas de la suportul de creioane și am lipit totul cu el în ordinea pe care mi-a dat-o domnișoara. Recunosc, de oboseală nici n-am realizat că piesele ce se suprapun trebuie să stea în straturi ca la felicitările 3d-decoupaje, dar felinarul arată bine și fără acele straturi în relief, că piesele au fost lipite oricum așa cum se indica în instrucțiuni.
Fiind de hârtie, nu putem folosi în el decât lumânări electrice. Pentru poze am folosit o lanternă, la vremea când terminam noi proiectul nu aveam și astfel de lumânări. Va trebui să cumpărăm unele, mai avem niște kituri asemănătoare.
Clasa de seral pentru adulți este o realitate pe care am descoperit-o la școala la care lucrez și nu este același lucru cu seralul de la liceu, pentru cei care vor să termine și un liceu după școala profesională. Există un program numit ”A doua Șansă” special conceput pentru cei care nu au toate clasele obligatorii prevăzute în lege (10 clase absolvite). În comunitatea rromă (rromani) unde este școala mea, este o realitate să întâlnești copii de 10-13 ani care nu au fost niciodată la școală. Mai rar în ultimul timp, dar încă se mai întâmplă. Plus copii, dacă mai pot fi numiți copii care la 14 ani se căsătoresc și fetele abandonează școala. Chiar am un caz în clasa a șaptea și am aflat de la ceilalți elevi că o elevă e măritată și va avea în curând copil și nu mai vine la școală. Nu știu exact ce vârstă are , poate avea și mai mult de 14 ani, la clasa a opta am elev de 16-17 ani. Dar am întrebat de ce nu mai vine la școală, chiar și măritată cu copil. Am citit în lege că ar primi și o bursă și ar avea și un regim special să poată termina școala, un program adaptat mamelor minore. Răspunsul a fost că nu o lasă socrii. Da, știu e șocant, dar e o realitate a acestei comunități.
Revenind la programul ” A doua șansă”, există două trepte/clase. Una pentru primar cu învățător, cu orar și programă adaptată pentru clasele I-IV, numită chiar A doua șansă (ADS) șu una pentru gimnaziu, FR (Fără frecvență). La această clasă am eu ore, e un fel de simultan pentru toate nivelurile V-VIII. Vine cine poate, probabil și în funcție de serviciu. Aici am o elevă despre care am auzit că a fost măritată, acum divorțată. E chiar foarte tânără, are un frate în clasa VI normală. Mă gândesc că acum poate să vină că nu o mai împiedică socrii. Majoritatea celor de la FR abia dacă știu să scrie. Pe unii chiar asta îi învățăm, să scrie și să citească. Sau tabla înmulțirii. Săptămâna aceasta de exemplu la matematică am fost la ”cumpărături”. Am avut un buget și a, socotit să vedem dacă ne ajung banii să luam ce ne-am pus pe listă. Am avut doar doamne prezente. Săptămâna trecută, cu domnii am pus parchet și plintă.

15 comentarii:

  1. Ah, cum cunosc realitățile astea! Nu am predat într-o astfel de comunitate, dar am avut elevi de această etnie, și pe majoritatea era foarte greu să îi determini să vină la școală. Am avut chiar și o eleva căreia i-am fost diriginta, care s-a "căsătorit" in clasa a șasea, câteva luni mai târziu și-a făcut buletin. Ea ar fi învățat, dar a făcut acest pas din cauza mamei care nu o lasa la școală și o punea să aibă grijă de ultimul copil, bebeluș, in timp ce mama mergea la prietene la o cafea, țigară, păhărel, de-astea. Fata mi-a spus clar că a vrut să scape de acasă și îi este mai bine așa. Din fericire pentru ea nu a făcut copii minoră fiind, a găsit un băiat dezghețat care muncea și care a zis că au timp de copii după ce are și ea 20 de ani (el avea deja,).
    Frumoase amândouă vulpițele!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E un caz fericit pentru ea. Înțeleg că a venit la scoală după căsătorie. Îmi dau seama că o să tot aflu de-acum înainte tot felul de povești din această comunitate.

      Ștergere
    2. Din păcate nu a mai venit la școală, ne-am mai întâlnit întâmplător.

      Ștergere
  2. Ce poveste drăguță!
    Iar vulpita felinar e foarte cocheta! Felicitari!
    O săptămână creativa sa ai in continuare! 🍂🍁🍀 Toamna inspira!

    RăspundețiȘtergere
  3. Una peste alta, cred ca este bine ca mai vin la scoala, asa, cat de complicat pare pentru ei, dar si pentru tine. Colectia de borcane pentru creioane creste frumos. Scumpa vulpita ta si pare sa aiba initiativa.
    Bravo ei!
    Toate cele bune, in weekendul care a mai ramas!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce frumos ai impletit tu realitatea cu povestea. Directorul si profesoara Vulpe au facut totul sa para cumva mai frumos si luminos. Ceea ce mi-as dori sa se intample si in realitate.
    Este bine ca exista facilitati - chiar este bine. De s-ar profita de ele ar fi si mai bine.

    Ma bucur mult ca se mareste colectia de suporturi. Si cat de frumos se contureaza. Suportul este adorabil. Imi place tare mult si suportul din kit. Arata foarte fain :D.
    Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Felinarul din kit a fost „arestat”. I-a plăcut prea mult domnișoarei mele și nu am putut să zic că nu i-l dau.
      Mulțumesc.

      Ștergere
  5. Frumos suport! 😍 Frumoase vulpite! 😊 Îmi place mult cum îmbini in povesti realitatea din școala unde predai. Mă bucur mult că există și "A doua șansă"!
    Cate povesti (adevărate) în aceasta comunitate! Unele de succes, cele mai multe - din păcate - despre eșec. E așa de greu - pentru cei care doresc - să se desprindă... Sper să reușească tot mai mulți. "Desprinderea" lor de analfabetism, de sărăcie, e benefică întregii societăți. Mai mulți oameni la școală, mai puțini prin închisori...

    Succese! 💗 Și spor la ce vrei să faci! 🍀

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Săptămâna trecută a fost una dificilă pentru mine, din punct de vedere emoțional. S-a adunat multe și când vezi că tu te strădui, încerci să explici, le dai șanse, cobori nivelul și pe ei nu-i interesează .... o clasă întreagă să nu poată să scrie nici măcar o definiție? Sau să recunoască două laturi opuse că au aceeași lungime? Să mai zic de împărțiri? Te apucă așa un sentiment de neputință....Le-am spus că le măresc nota dacă își fac portofoliu. Și-a făcut unul singur, de fapt nu el, i l-a scris cineva, dar a fost singurul care a venit cu ceva. Și vor note mari și burse.
      Sărăcie? Primesc la ajutoare sociale de nu-ți poți imagina. Au unii niște haine și telefoane...Dar oficial nu au venituri. Merg la muncă în străinătate.
      Off, scuze. M-am răcorit.

      Ștergere
  6. Vulpita e tare simpatica, la fel ca intreaga colectie.
    Povestea spusa de tine a indulcit putin realitatea intalnita in aceasta comunitate de rromi. Partea buna este faptul ca isi doresc sa invete.
    Succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar fi frumos să-și dorească cu adevărat. Cred din toată școala doar 3 elevi i-am văzut chiar dornici să înțeleagă.

      Ștergere
  7. Foarte frumos suportul, dar si felinarul! Imi plac ambele.

    RăspundețiȘtergere

Va mulțumesc pentru vizită!