Meniu

luni, 30 mai 2022

Căpșuni 3D - quilling (FFV4)

Pentru saptămana fructelor 3D din Festival, aveam în plan să fac un ornament de perete cu grilaj din bețe de bambus ca suport pentru un minighiveci în care să pun niște căpșuni. Sună tare complicat, dar în mintea mea era simplu. Cu mine problema e că parcă nu pot începe un proiect până nu îl vizualizez în minte așa cum îl doresc. Asta nu înseamnă că nu mă apucă schimbatul unor detalii pe parcurs, dar trebuie să am în cap ceva concret spre care să tind. 

Cu poiectul acesta a fost greu să mă hotarăsc cum să fac căpșunele : din panglică, din fetru, din hârtie. Aveam nevoie de fructele gata făcute ca să stabilesc mărimea ghiveciului și a grilajului de bambus. Uneori zici că-mi face plăcere să mă complic singură, pentru că deși plecasem înițial de la căpșunica din fetru, mă tot tenta cea din panglică din primul tutorial de la saptămana cu flori.

Apoi a venit piticul mic că are nu știu ce proiect de făcut pentru la școală doar în quilling și că trebuie să-l termine până azi. Prima dată când mi-a zis de quilling, știindu-mă că îmi place să lucrez în acelați timp cu fetele, am căutat dacă pot face căpșuni quilling. Am găsit enorm de multe modele care mai de care mai frumoase, dar nu erau 3D. Într-un final am găsit două tutoriale asemănătoare, unul cu poze, altul video. Așa când vezi în poze sau filmulețe pare simplu și am zis că încerc.

Ieri, cât timp s-a ocupat piticul meu de proiectul ei, am construit și eu căpșuni. Am făcut un fel de combinație între cele două tutoriale și ce a ieșit se vede în poze. Urma să termin azi ornamentul în care să le așez, dar m-am blocat încă de aseară la confecționarea frunzelor. Căutând idei, am găsit un tutorial de realizare a căpșunilor numai din hârtie creponată. Mi s-au părut superbe acele căpșuni și cred că pe aceastea le-aș fi făcut dacă aș fi știut mai din timp de ele.


Azi din păcate am intrat într-un blocaj total în ceea ce privește creativitatea. Iar când mi-a fost clar că nu mai am timp să termin ceea ce îm propusesem, eram pe punctul de a renunța la a mai scrie pe blog despre căpșunile mele. Dar cum ele sunt exact ceea ce cerea provocarea acestei saptămâni, am căutat un mod de a le poza cât mai frumos. Am găsit fix vaza în care țineam crenguța cu flori de piersic, prima mea lucrare la acest festival


Când am adăugat crenguța în vază, în ideea de a reașeza ornamentele ca mai înainte, domnișoara mea cea mare, criticul și sfătuitorul meu când am dubii, a exclamat ” nu mă înteresează, ce sunt alea, flori de cireș, sau ce-or fi ( piersic - am corectat eu), bine piersic, dar așa le lași!” Așa că m-am conformat și acum crenguța mea de piersic face căpșuni. Se pare că totuși aici le era locul, nu în ornamentul gândit de mine.

În încheiere vă las proiectul piticotului, cel care mi-a schimbat mie planurile pentru fructele 3D







Solarul în aprilie-mai

 Cred ca cea mai buna investitie pe care am putut s-o fac pentru gradina mea a fost solarul montat anul trecut. Am pus în el tot ce mi-a trecut prin cap că pot să pun: roșii, castraveți, ardei, vinete, varza, etc.. Inclusiv răsadurile le-am facut în solar. Iar toamna am pus spanac, salata, ridichi, ceapa. Pot să zic că anul trecut am experimentat și anul acesta am luat aminte. Luna aprilie a fost de amenajare. Am scos pe rând recolta de peste iarna, am adus compost, am aranjat rândurile și am trecut la rasădit. Am început cu răsadul de roșii cumpărat special pentru solar, deși aveam puse în niște jardiniere la încolțit atat roșii cât și ardei și vinete, dar răsadul meu era mult prea mic

   

Cam în aceeați perioadă în care am terminat de plantat în solar, am repicat răsadurile mele de roșii în tăvițe punând câte un fie în alveolă 


Iar pe la începutul lunii mai au apărut primele flori de roșii...

   

și de castraveți

   

Și apoi primele recolte de castraveți

 

în timp ce se forma prima gogonică


Uneori a mai fost nevoie și de completarea rândurilor (inițial pusesem semințe de salată pe acel rând, dar nu a ieșit nici măcar un fir de salată)

  

Restul plantelor au continuat să crească frumos, necesitând atenție sporită : legat, copilit, jumulit buruieni, udat la fiecare 2 zile, ...

 

Ardeiul în luptă cu mărarul...( acum mărarul este deja depozitat corespunzator în congelator)

 

La final de mai, castraveții produc bine, roșiile au aproape toate roade, iar ardeii au început să facă flori

  



  

 

 








FFV5 - Fructe din fire

Continuăm cu săptămâna a cincea a Festivalului fructelor de vară, calendarul creativ ce vă invită se realizați diverse obiecte handmade având ca sursă de înspirație fructele de vară timpurie.

Principalele vedete ale acestui festival sunt cireșele și/sau căpșunele, dar puteți alege orice alt fruct de primăvară-vară din listă. Pentru mai multe detalii, consultați regulile provocării prezentate aici.

Coșulețele noastre s-au ”umplut” până acum cu fructe modelate și fructe 3D. În continuare vom aduna ...

Tema săptămânii: Fructe din fire

Trebuie să realizați orice fruct/fructe de primăvară-vară prin orice tehnica doriți, atât timp cât fructul e format din fire.Fructul poate să fie plan, în relief sau 3D, crosetat, tricotat, brodat, cusut pe pânză sau carton etc...

La fel ca săptămânile trecute, nu trebuie să ”umpleți” cu fructe coșulețul realizat anteior. E de ajuns realizarea chiar și a unui singur fruct din fire.

Perioada de lucru: 30 mai - 6 iunie

Spor și inspirație!

sursa


Tutorial

sursa


sursa


sursa


duminică, 29 mai 2022

Dulceața de trandafiri

 După cum spuneam la postarea cu trandafirii, acord o atenție deosebită celor de dulceață. Am început cu un butaș mic adus de la bunica pe care l-am înmulțit de la an la an. Anul trecut s-a uscat tufa originală, din vina mea că am mutat-o când nu era cazul, dar au rămas celelalte, urmașele ei. Scopul de a avea atât de mulți trandafiri de acest fel este tocmai dulceața. Este una din preferatele mele și vroiam să fie cât mai ușor s-o pot face. Cea mai amre problemă o reprezenta fix cantitatea de petale necesară unei porții. Am povestit aici cum am strâns petalele de-a lungul mai multor zile când aveam doar o tufă de trandafiri de dulceață. Tot acolo găsiți și rețeta.

Acum e mult mai ușor să strâng petalele. În plin sezon adun și câte o porție pe zi, astfel încât aproape zilnic sunt prin bucătărie pregătind dulceață. Petalele pe care nu le transform în dulceață, le pun la uscat și le folosesc în ceai.

Prefer să adun floarea cu totul, nu doar petalele. Mi se pare mai ușor așa, plus că trandafirul rămane mai curat, mai estetic. După ce le cântăresc, încep să separ petalele, având grijă să înlătur orice parte verde ce ar putea fi la baza petalelor.

  

Cât timp pregătesc petalele, pun pe foc apa cu zahărul pentru sirop. Când acesta a legat, adaul petalele frgate cu sare de lămâie și bine stoarse și fierb la foc mic până își schimbă culoare și siropul este din nou bine legat. 


  

De cele mai multe ori, când cred că e gata, opresc focul și o las să se răcească pentru a fi sigură că nu e prea legată, prea groasă. Am pățit în primul sau al doilea an de căsnicie, când am făcut dulceață de căpșuni, neîntelegând bine cum se verifică siropul, l-am fiert prea mult și l-am pus fierbinte în borcane. Când s-a răcit...ei bine, sa zicem că doar cu fierastrăul puteai taia dulceața mea. 
Stiu că dulceața, spre deosebire de gem, se pune rece în borcane, dar ... mie nu-mi place această metodă. Prefer să fie caldă, astfel încât să se poate vida capacul atunci cand îl pun. Mi se pare că ține mai bine în acest fel.