Meniu

sâmbătă, 18 martie 2023

Jurnal de grădină (1/23)


 După cum spuneam săptămâna trecută,  dacă e sâmbătă .... e de grădină. Și cum nu prea știu ce titlu să pun zilei de azi și probabil că vor mai fi asemenea zile, o să fac un fel de jurnal de grădină cu evoluția din acest an a grădinii mele, fie ea de legume, fie de flori. 

Am mai avut un fel de jurnal de grădină, acum foarte mulți ani, Jurnalul unui grădinar amator, cu rubrici deleimintate, la acre participau mai mulți blogări. Dar an de an, începeam bine și terminat prost, când fie nu mai aveam timp de scrirs fie nu prea mai era nimic nou de spus.

Dar să revenim la prezent, mai precis ziua de azi. Nu voi merge pe niște rubrici clare, voi scrie doar depre ceea ce am mai făcut de la o săptămână la alta. Iar în această perioadă, chiar daca nu am timp prea mult pentru lucrările de primăvară, noutăți se găsesc la tot pasul.

Brăndușele mele albe încep să-și plece capetele, intr-un bine-meritat „la revedere”, de parcă ar ieși de pe scenă cea mai mare a lumii ( într-un fel asta și fac) lăsând locul altor flori de primăvară

Pe scenă au apărut niște narcise galbene

urmate în grabă mare de zambilele roz

  

Si o zambiluță bleo decolorat


Zambilele albe încep să se pregătească și ele de spectacol



Între timp, în solarul ce începe să necesite atenție sporită(udat, plivit buruieni), cepa și usturoiul verde se întrec în creștere, urmate de câteva fire rătăcite de salată



Rezolvorul de apă își face datoria și colectează apa de ploaie


Iar trandafirii încep să se bucure și ei de un ”look” nou, debarasându-se cu ajutorul meu de crengile prea multe


Am terminat o latură, o alta așteaptă a rând în timp ce grămada de crengi de tocat crește


14 comentarii:

  1. Pentru mine, venind pe la tine, pot spune ca incepe sezonul de "Uau!" 😊 E de muncit, dar imi pot imagina satisfactiile. Ai acolo frumusete si bunatati! Spor la gradinarit voua si spor la inflorit si rodit lor, plantelor. 😊
    Duminica frumoasa iti doresc! ❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, începe un sezon minunat în grădină pentru că schimbările sunt aproape zilnice, dacă nu și mai des. Mulțumesc.
      O săptămână minunată!

      Ștergere
  2. Eu ceapa și usturoiul nu le tin în solar! In solar tin roșii,ardei, castraveți și salată.
    Am pus acum 2 săptămâni ceapa, usturoiul, cartofii și mazărea. Mazărea a început deja să răsară.
    Brândușele mele (galbene și mov) s-au petrecut în urmă cu două săptămâni. Zambilele au înflorit doar cele albastre celelalte sunt doar imbumbite... Un crin portocaliu va înflori în câteva zile.
    Vreau să cumpăr și eu un butoi in care sa colectez apa de ploaie...In Israel toti aveau si hotelurile...o folosesc la toalete...
    O duminică frumoasă să ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai depinde de sezon. Astea sunt ceapa, usturoiul și salata puse în toamnă, ca să avem acum până la Paști ceapă și usturoi verde. Le voi scoate cât sunt încă verzi pentru mâncare și ce e în plus pun la congelator, apoi voi răsădi roșii și castraveți pentru vara asta.
      Ceapa și usturoiul pentru toamnă urmează să le pun săptămna asta în grădină, mazărea am pus-o deja, dar încă nu a răsărit, nici nu prea a plouat.

      Ștergere
  3. Ce frumos e la tine! La mine abia au înflorit brândușele mov....
    O primăvară minunată și cu spor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc Corina. Brândușele mov/albastre încă nu au apărut la mine. Sper că nu le-am pierdut de tot.
      O primăvară spornică și la tine

      Ștergere
  4. Sa ai spor la muncile de primavara. Imi place ideea rezervorului. Cat de mare este? Si crengile le tocati manual? Floricelele sunt vesele si ce bine este sa le vezi asa rasarite. Sa fie dupa dorinta ta Niko. O duminica linistita! ❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rezervorul are un metru cub. Pentru crengi avem un tocător pe care îl manevrează soțul.
      O săptămână pe placul tau Suzana!

      Ștergere
  5. Frumooos, asa incepe munca de primavara , munca ce se va termina... In noiembrie, cand vor pica primii fulgi de nea 😉
    La mine nu au aparut decat narcisele galbene si cele de culoarea untului. Zambile inca nu am. Brandusele rezista inca, dar ghioceii s au trecut. La noi cred ca e mai racoare, in zona in care locuiesc.
    Forsythia este in plina floare si pe gazon e plin de viorele si banuti.
    Trandafirii au incoltit, au frunzulite pe toate crengutele. Noi ii taiem scurt, inainte sa inceapa sa ninga.
    O sa fac si eu o postare asemanatoare 🤗 Spor la munca mai departe, draga Niko 😘🌷

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Într-un an, iarnă de fapt mi-au degerat mulți trandafiri și de atunci nu-i mai tai toamna. De altfel văd că și anul acesta, ceea ce am mutat în toamnă și deci și tăiat, nu s-a prins. Nu au deloc fruzulițe.
      Voi astepta cu nerăbdare și postarea ta.
      O saptămână minunată, Carmen!

      Ștergere
  6. BUCURIE!! :D
    Deja asteptam ziua de sambata cu entuziasm (ca spuneai ca vei scrie din gradina), acum imi fac abonament la jurnalul de gradina :D.
    Candva curand, sper sa pot sa scriu si eu despre mini gradina mea. Cel mai probabil voi avea un start foaaaaarte intarziat (dupa Paste ... dar oricum, pana in mai va trebui sa reorganizez pe balcoane.. ca apoi, e mai greu)

    Florile sunt superbe -ador zambilele. Cand eram mica abia asteptam sa apara (albastrelele cu ghioceii, apoi zambilele si narcisele... si priele cirese.. hahaha)
    Foarte fain rezervorul. am avut si noi unul... il maiaveam dar cineva care a venit sa dea cu coasa i-a aplicat o coasa...:)).
    Ne luam ramas bun de la brandusele albe si le dorim crestere si inflorire cu avant trandafirilor...

    (mama ce bine arata in solar la tine... si eu abia astept sa apara ceapa si usturoiul verde.... sa mananc stufat.. fara carne..hahahahaha)

    pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar mă întrebam dacă ai plantat ceva din semințele pe care ți le-am trimis. N-am făcut niciodată grădină pe balcon. Am ținut flori, dar nu am pus și legume sau plaante aromate.

      Ștergere
    2. Nu, inca nu. Am plantat insa indiferent de sezon in trecut fasole si s-a facut de fiecare data, asa ca sper sa imi iasa si acum :))). Am avut niste bete in roate ca sa zic asa si acum trebuie sa vina cei mici la inceput de aprilie.. asa ca am amanat reamenajarea balconului pentru dupa... am nevoie si de ajutorul parintilor:).
      Noi am avut la inceputul anilor 90, pe cand era balconul inca deschis si poluarea mai mica (hahah), capsuni, patrunjel si nu mai stiu ce in jardinierele balconului. Rosii cherry si niste ardei pitic rotund in glastre...si cred ca am mai avut ceva dar nu imi mai amintesc :). Ah am avut si fasole cataratoare cu bob maaaare (aveau bunicii unele cu flori rosii si galbene si boabele erau geniale - unele simple altfele marmorate).
      Acum cativa ani am pus iar fasole, asa la plesneala cate un bob mai amarat pe care nu m-a lasat inima sa il arunc - in doua dati, de fiecare data a rodit. Si intr-un an am pus o samanta de rosie :)))). Si s-a facut ditamai vrejul si a avut doua rosiute. :))

      Pupic!

      ps: cred ca am avut si usturoi.. si ceapa.. si parca si ceva planta aromata... (am avut eu sigur niste marar - dar e foarte pretentios si desi reusisem initial sa il prind, nu a rezistat).

      Ștergere
    3. Am avut un soi de roșii cherry pitice, de chiveci. Cred că creșteau maxim 30 cm ca planta și chiar rodeau. Din păcate mama mea a reușit cumva să amestece semințele cu alt soi de cherry și le-am pierdut. Dar tot în grădină afara le-am pus. Nu am încercat în casă.
      Mult spor cu grădina ta!

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!