Meniu

luni, 30 ianuarie 2023

Frânturi din el - Colleen Hoover - Citate favorite (5)

 Am citit cartea asta încă din primele zile ale anului, am început-o că nu aveam somn și n-am ai putut s-o las din mână până nu am terminat-o.

Colleen Hoover este una din autoarele mele preferate, și cred că am citit tot ce a fost tradus la noi din scrierile ei. Nu aș putea spune care este preferata mea dintre cărțile ei, unele le-am tot recitit, altele le-am citit numai o dată. Știu că ”Verity” a fost cartea care mi-a plăcut cel mai puțin, dar nu aș putea spune că nu mi-a plăcut cum a fost scrisă ci mai degrabă că nu mi-au plăcut personajele, genul acela de oameni.
„Frânturi din el” este cartea pe care am citit-o cel mai repede, dar cu un puternic impact asupra mea. Pe cât de ușor de citit a fost pe atât de impresionantă. Mi s-a părut foarte educativă, plină de învățăminte și surprinzătoare că niște persoane atât de tinere pot da dovadă de o maturitate deosebită. Dacă ar fi să trag/ să extrag o morală din această carte e că o alegere aparent banală poate avea consecințe chiar foarte mari.

Cartea descrie povestea unei foarte tinere mame care nu a avut nici parte de prea mult noroc în viață și din cauza panicii, adrenalinei şi panicii intră într-un fel de transă/șoc și acționează într-un instinct ... care o face să ia deciziile greșite. În consecință ajunge la închisoare, motiv pentru care își pierde drepturile părintești asupra fiicei pe care o naște în închisoare. După ispășirea pedepsei încearcă să ajungă în preajma copilului și să dovedească că merită să facă parte din viața acestuia.

Kenna: „Nu am văzut niciodată o poză a lui Diem. Nu știu dacă seamănă cu mine sau cu Scotty. Are ochi albaștri sau căprui? Zâmbetul ei e sincer sincer, ca al lui Scotty? Râde așa cum râd eu?
Oare e fecicită?
Sper din suflet că e fericită. Vreau să fie fericită.
Am încredere totală în Grace și în Patrick. Știu că l-au iubit pe Scotty și e evident că o iubesc pe Diem. Au iubit-o încă dinainte să se nască.
Au început să lupte pentru custodia ei din ziua când au aflat că eram însărcinată. Bebelușul nici măcar nu avea plămâni, dar ei erau pregătiți să se bată pentru prima ei suflare.

Ledger: ”Când ajungem la blocul unde stă, opresc mașina, dar las motorul pornit. Kenna nu dă semne că vrea să coboare. Am crezut că o să sară din camionetă încă dinainte să opresc mașina de tot. Așa cum a făcut și aseară. Se pare că are ceva de spus.[...]
Diem seamănă cu ea. Fiindcă nu prea aduce cu Scotty, am presupus că fetița seamănă mai mult cu maică-sa, dar până azi nu mi-am dat seama cât de mult. Amândouă au părul șaten-roșcat, drept, fără bucle. Diem a moștenit ochii mamei ei.
Poate de asta intuiția nu-mi dădea pace aseară. Subconștientul meu a recunoscut trăsăturile alea.
Cînd Kenna se uită la mine, simt dezamăgire. Când e tristă, Diem seamănă incredibil de mult cu ea. E ca și cum aș avea-o în fața ochilor pe Diem adultă.
Nu-mi convine că persoana pe care o urăsc cel mai mult pe lumea asta îmi aduce aminte de omul pe care îl iubesc cel mai mult”

Ledger: ”Nici nu mai știu despre ce vorbesc. Mă chinui să-mi adun gândurile. Sunt descumpănit pentru că s-ar putea să aibă dreptate. Atunci a încercat să-i abordeze pașnic, dar eu nu am lăsat-o.
-Chiar dacă n-ai venit aici ca să le-o iei pe Diem, Patrick și Grace nu-s destul de puternici încât să dea ochii cu tine. Kenna, i-au oferit lui Diem o viață bună. E fericită și în siguranță. Nu-i de ajuns?[...]
-Alte mame din închisoare mi-au spus cum o să fie. Mi-au zis că o să fiu dusă la spital, ca să nasc, și c-o să am parte de două zile împreună cu ea. Două zile întregi, doar ea și cu mine.[...] Imediat după naștere au fost nevoiți s-o transfere la alt spital, în unitatea de terapie intensivă pentru nou-născuți.[...] N-am apucat să mă uit în ochii omulețului pe care eu și Scotty l-am creat.
-Kenna...
-Taci! Nu contează ce vrei să-mi spui. Abține-te! Aș minți să zic că n-am venit aici cu speranța ridicolă că mă vor primi în viața ei și voi avea vreun fel de rol. Știu că Diem e acolo unde trebuie să fie. M-aș fi mulțumit cu oricât de puțin. Aș fi recunoscătoare s-o pot privi, chiar dacă mi s-ar fi permis doar atât.[...] Uneori mă întreb ce ar spune Scotty, dacă ne-ar vedea. Sper că nu există viață de apoi, fiindcă, dacă există, probabil că Scotty e singurul om trist din rai.[...]
Cuvintele astea mă zguduie. Mi-e teamă ca are dreptate. De când Kenna s-a întors aici, a devenit cea mai mare teamă a mea. Am început s-o văd ca pe femeia de care Scotty era îndrăgostit, mai degrabă decât ca pe femeia care l-a lăsat să moară.[...]
Mă așez iar lângă ea. Deschid aplicația foto, apoi folderul în care păstrez toate pozele mele cu Diem. O deschid pe cea mai recentă -am făcut-o aseară, la cină- și îi întind telefonul.
Niciodată nu mi-am imaginat cum e atunci când o mamă își vede copilul pentru prima oară. La vederea pozei, Kenna rămâne fără suflare. Duce o palmă la gură și începe să plângă.
Chiar în fața ochilor mei, Kenna se transformă. Parcă aș fi martor la clipa în care devine mamă. Cred că e cel mai frumos lucru pe care l-am văzut vreodată.
Mă simt ca un monstru fiindcă n-am ajutat-o să trăiască experiența  mai devreme.
Iartă-mă, Scotty



Postarea participă la ”Jocul de luni” ce constă în redarea unor Citate favorite, joc găzduit acum de Suzana.

10 comentarii:

  1. E o carte cu un subiect sensibil, as zice.
    Multumesc pentru citate.
    Saptamana frumoasa iti doresc! Si timp pentru citit! 😊

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar sensibil. O situație de -aia dificilă în care nu poți decide cine are dreptate mai mult, cum ar fi mai corect. Prezintă o situație cu care te întâlnești în realitate și ude nu există doar alb și egru ca în povești. Numai nuanțe de gri și chiar e greu să decizi cine are dreptate. Scriind cărtțile din prisma personajelor, povestesc pe rând când el, când ea, nu poți spune că vreunul din ei procedează greșit. Autoarea asta are romane numai în acest gen, cel puțin din câte am citit eu.

      Ștergere
  2. Vad ca toata lumea a scris citate, mai putin eu, ca le deschid mai tarziu, spre finalul saptamanii. Nu am citit nimic de aceasta autoare. Este un subiect intr-adevar delicat si pare scrisa frumos.
    O sa-ti spun linkul ulterior.
    Multumesc frumos, Niko! O saptamana cu spor!😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuia să mă vezi aseară cum căutam tabelul și l-am găsit pe închis. AM înțeles că îl faci o dată pe lună sau așa ceva, nu? O să urmăresc and va apărea și pun și eu link-ul dacă nu ai tu timp. Fiind jocul de luni, mi-am propus ca în fiecare luni să scriu ceva fie citate pe o anumită temă, fie dintr-o carte pasaje care mi-au plăcut. Din cartea astea aș fi scris mult mai multe, dar dezvăluiam deja tot misterul cărții.
      Recomand autoarea. Prima carte a ei pe care am citit-o e Hopeless. Dacă vrei și-o trimit pe mail că o am în format PDF. Dar o alta cu un impact emoțional puternic, oarecum asemănatoare cu aceasta e Confess (o am doar in format fizic).
      O săptămână spornică și ție.

      Ștergere
  3. Am vazut din intamplare, acum recent, cred ca in feed la facebook, ceva realizat de brut. Cu o tanara mama care nascuse fiind condamnata si povestea toata intamplarea si cum apoi cand ispasise pedeapsa a reusit sa se reuneasca si sa isi cladeasca o viata frumoasa alaturi de fiica ei.

    Eu am o mica problema cu genul acesta de carti (la fel am si cu serialele si filmele de gen, americane mai ales) mai ales, de cand am descoperit literatura asiatica. :))))) Daca ai stii cat m-am chinuit efectiv sa termin o carte (nu neaparat rea, dar stilul acesta tragico - apasator de „viata”) - Ora de aur - bine ca ii retin titlul... Am luat-o pentru ca fusese ecranizata cu niste actori super faini si automat m-am gandit ca trebuie sa fie o carte buna (ce-o fi fost in capul meu.. lol). Mai avea si un snop de pagini lipsa (nu pot spune ca m-a afectat treaba asta insa).

    Cu toate astea, am citit niste subiecte foarte grele scrise de autori japonezi ... fara sa imi faca rau. Adica, dupa ce am citit Lorelai de Teodoreanu am plans 2 saptamani din orice :)))). Dupa ce am citit Hotel Iris (carte grea, cu abuzuri) n-am avut nimic. Cred ca e vorba de felul in care se scrie si se raporteaza la subiect. Eu traiesc ce citesc si probabil ca daca autorul pune in carti regrete si sentimente din astea legate de nedreptate si vina automa chestiile astea ma apasa si imi fac rau.

    Oricum, ma bucur de fiecare data cand aflu cate ceva despre o carte, chiar daca nu ajung sa o citesc toata - nici nu ar fi posibil la cate sunt.... si a cate am eu in asteptare :O.

    Foarte interesant. Sper ca s-a terminat bine :)).
    Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E posibil să fi văzut ceva exact despre această carte, pare fix acest subiect. Da, s-a terminat cu bine.
      Nu am citit cărțile de care spui, dar da, cred că ne afectează stilul în care sunt scrise. Am citit Memoria nu arde, carte despre holocaust, dar vorba ta, nu m-a afectat la fel cum mă impresionează aceste cărti. Nu pot sa spun că imi fac rău, dar mă fac să realizez intr-un mod nu foarte dur câtă răutate e în lume, dar mai ales că nu exista adevărul absolut, fiecare poveste are cel putin două perspective.

      Ștergere
  4. Trist subiect 😇
    În ultima perioadă, după "plecarea" părinților mei, caut cărți și filme mai vesele, romantice ...
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este o carte romantică, chiar daca are si ceva trist în ea, dar e romantică. La urma urmei nu se rezolvă mai nimic până nu intervine și iubirea în relația lor.

      Ștergere
  5. Mereu au fost autori care au reușit să-și facă cititorii dependenți, fani. Eu adun și recitesc cărți de Agatha Christie și pot urmări filmele aferente la nesfârșit...
    Weekend tihnit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar am mai zis de curand, nu-mi amintesc să fi citit ceva de Agatha Christie deși eram pasionată de reomane polițiste la un moment dat. Chiar trebuie să remediez acest aspect.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!