Meniu

joi, 26 ianuarie 2023

Minicoșuleț împletit din hârtie - Transformări creative (Tema 4 - ianuarie)

 Anul aceasta ne-am propus să reducem din poluarea pe care o creăm zi de zi, reciclând cât mai mult posibil și folosind în creațiile noastre materiale reciclabile. Astfel a luat naștere calendarul recreativ din 2023 , Transformări creative. În fiecare lună vom lucra cu un material ce se poate recicla.

În luna ianuarie, folosim în proiectele noastre hârtia de împachetat/punga de cadou

Tema ultimei săptămani din ianuarie este Fii Creativ!, tema noastră la alegere în care putem realiza orice folosind hârtia de împachetat. 

Cândva pe parcursul acestei luni mi-am amintit că am un fel de joc cu ajutorul căruia pot face benzi egale de hârtie cu care se pot crea obiecte împletite. Din acel moment am știut că pentru această săptămână voi face ceva cu acel dispozitiv. Mai mult a durat să mă hotărăsc ce anume să împletesc, decât să pregătesc benzile de hârtie pentru împletit. 

Dar să începem cu începutul, mai precis cu prezentarea jocului/dispozitivului. Nu mai țin minte dacă l-am cumpărat eu sau nu, sau dacă a fost pentru fete. În orice caz, ele nu au fost atrase de el și tot la mine a ajuns. Știu că l-am mai folosit o singură dată să fac niște suporturi pentru pahare.


 
Setul conține un dispozitiv pentru tăiat hârtia în benzi late, unul pentru îndoit aceste benzi, războiul de țesut, o rotiță pentru făcut butoni din benzile de hârtie și o carte cu instrucțiuni.


Am început cu pregătirea materialelor, orice rest de hârtie de împachetat pe care l-am avut l-am tăiat, mai bine zis rupt cu ajutorul dispozitivului pe toată lungimea pe care o avea hârtia. Nu am ținut cont să fie marginile perfecte deoarce acestea se îndoaie în interior și nu se văd. La fel, nu a contat lungimea deoarece benzile le tăiem la împletit în funcție de mărimea necesară.


După ce le-am tăiat pe toate, am trecut benzile prin dispozitivul de pliere, cu partea lucioasă în jos, apoi le-am îndoit dinspre exterior spre interior


Și așa mi-am pregătit absolut toată hârtia pe care o aveam:


În carte scrie că se fac benzi dechise (ca cele pe care le-am făcut) și benzi închise (exact aceleași benzi dar lipite). Benzile deschise se folosesc pe marginea țesăturilor ca să poți îmbina bucăți de țesătură și să ascunzi capetele, iar cele închise în interiorul țesăturii.
Pentru coșulețul pe care l-am făcut am avut nevoie de o țesătură mai mare de 7 x 12 benzi și două mici de 2x5 benzi. Am început cu țesătura mare, folosind lipici pentru a fixa fiecare bandă, mai ales la capete.



Apoi cu cele mici. La cele mici nu am ascuns capetele benzilor în marginile deschise decât pe o latură. Pe celelalte trei laturi am închis capetele într-o altă bandă deschisă, obținând astfel un fel de aripioare cu care să le prind de țesătura mare.

Pentru țesătura mare nu am pus aripioare, ea urmând să preia în benzile deschise de pe margine aripioarele de la celelalte țesături.


Am trecut la montat. Cele două țesături mici le-am lipit față în față pe mijlocul lungimii țesăturii mari (practic în dreptul benzilor cu nr 6 și 7). Aproape că am obținut așa desfășurata unei cutii fără capac.



Am ridicat apoi toate lateralele prinzând aripioarele în benzile deschise cum se vede în poza de mai jos.

 

Precizări: setul folosit mi-a fost de ajutor că mi-a ușurat mult munca la formarea benzilor. Însă odată ce ai decis lățimea unei benzi (1,5 cm de ex - cam așa sunt ale mele), trebuie să tai hârtia în fâșii late de 4 ori mai mult (6 cm în cauzul meu). Pentru îndoire se poate proceda ca la formarea unui evantai, se îndoaie o dată în jumătate pe lungime, apoi fiecare jumătate se mai îndoaie încă o dată în două spre interior. Pentru țesut, iar nu e necesar neapărat războiul. Se pot fixa benzile pe un clipboard și se țese ușor.

Finalul:



PS: Azi am reușit să fac și galeria cu pozele lucrărilor înscrise în luna ianuarie. Sus în bara de meniu, la Transformări creative găsiți în dreptul lunii ianuarie pagina cu galeria acestei luni. Acolo vor apărea mereu galeriile corespunzătoare și celorlalte luni.

14 comentarii:

  1. Foarte faina trusa. Nu am mai vazut asa ceva. Si ideea este chiar inedita a cosuletului din benzi. Nu am inteles chiar tot, dar a iesit foarte frumos cosuletul. Adevarul este ca permanent sunt utile astfel de obiecte, chiar daca oricum nu mai stiu ce am pus si unde.
    Noapte buna si spor la tot! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiind hârtie de împachetat, coșulețul nu e foarte solid, dartotuți își menține forma. Bănuiesc că ar ieși mai bine cu carton.
      Spor și ție!

      Ștergere
  2. Minunata ideea si realizarea.
    Trebuie sa ma mobilizaz si eu sa vad ce pot face.

    RăspundețiȘtergere
  3. Jocul asta mi-a dat mintea peste cap :) nu am mai vazut asa ceva. Acum am tema de casa sa il caut, vreau sa ma joc si eu :))) vai ce mi-ai facut!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce aparat interesant :D - imi place :)!!
    Foarte dragut a iesit cosuletul. Foarte interesant modul de prindere pe margini.
    Am facut cosulete din „bete de hartie” (reclame) impletite. Cam acelasi este principiul, doar ca se impleteste si partea superioara.
    Am gasit si galeria!! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc.
      AM făcut și eu din tuburi de hârtie împletite, dar parcă îmi place mai mult metoda asta. Probabil penru că nu stiu să fac tuburile de hârtie maleabile.

      Ștergere
  5. Foarte de ajutor acest aparat! Eu am făcut un cosulet din hârtie impletita (o revistă cu reclame de la Kaufland), dar fără aparat și am folosit o altă tehnică.
    Îmi place cum ți-A ieșit coșuletul! Felicitări! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai un link pe blog cu coșulețul? M-ai făcut curioasă în ce privește metoda.
      Mulțumesc de apreciere.

      Ștergere
  6. E frumos cosuletul! Solid sau ba, se gaseste ceva ce poate fi depozitat acolo. 😊
    Trusa pentru tesut e chiar interesanta - si utila!
    Felicitari! ❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu siguranță se găsește. Aș pune în el niște sabloane pentru felicitările cusute, dar trebuie să-i fac loc pe masă.

      Ștergere
  7. Ai muncit ceva dar rezultatul este superb ! Felicitări 👍
    Pupici❤️

    RăspundețiȘtergere

Va mulțumesc pentru vizită!