Meniu

marți, 24 ianuarie 2023

Ce sărbătorim pe 24 ianuarie?

Ziua Micii Uniri
Uneori, în apropierea unor sărbători importate se fac unele sondaje,  cu reporteri care întreabă oameni pe stradă ce anume sărbătorim cu acea ocazie. Mereu mi s-a părut că la montaj sunt puși numai oamenii care chiar nu sunt educați, care nu au prea mers pe la școală. De Crăciun a fost un astfel de reportaj, unde oamenii erau întrebați ce sărbătorim de Crăciun. Exact așa cum mă așteptam, oameni necăjiți, învinși de greutățile vieții. Răspunsuri.. fel de fel, până la cel mai sincer ”Nu știu” al unei doamne grăbite. Și totuși dacă de Crăciun mai înțeleg, că din cauza comercialului, al factorului Moș Crăciun, spiriduși, etc...lumea mai uită totuși adevăratul motiv al sărbătorii, pentru ziua de azi, 24 ianuarie nu prea mai înțeleg. 
Azi am avut la pregătire elevi de clasa a opta. Doi băieți. De altfel copii îngrijiți, printre cei mai bunicei din clasă, studiază istoria României anul acesta. Au ajuns ceva mai devreme și nu știu ce mi-a venit, îi întreb, de ce au liber azi de la școală? Răspuns: * un ridicat din umeri. *
Eu: Dar ce sărbătorim azi?
Ei: ăăăăă
Eu: Mica Unire, care a avut loc pe...
Ei (foarte zâmbăreți): 24 ianuarie!
Eu: ce an? 
Ei: ......
Eu: 1859! Câți ani  sărbătorim azi?
Unul spune: 64, celălalt 264 - până la urmă au dat la pace
Eu: Si cine a înfăptuit unirea? Și între cine și cine?
Văzând că nu știu, i-am întrebat care sunt cele mai bune licee de la noi (avem unul numit Al. I Cuza). Nici măcar așa nu au știut, adică nu au știut liceul. Și sunt clasa a opta.
Înțeleg, au alte preocupări, nu au ajuns încă la lecție, dar au mai învățat în primar. Poate nu detaliile toate, dar măcar să știi ce sărbătorești. De ce ai liber de la școală.
Și mă întreb, cum mă întreb și în 5 octombrie când e liber de Ziua educatorului, oare toate aceste libere de zilele astea importante nu duc la uitare, la nepăsare față de ziua pentru care au primit liber. Mai sunt școli care fac activități cu aceste ocazii, dar nu participă toți elevii. Ceilalți nu mai înțeleg decât că au mai scăpat o zi de școală și atât. 
Acasă, dacă mai este și vreo punte ca acum, părinții pleacă poate într-o minivacanță, la munte, la mare, nu contează unde, dar acolo unde merg nu prea contează sărbătoarea, ci faptul că avem turiști, că s-a ocupat cazarea. Oare nu ar putea și cei din turism că doar pentru ei se fac aceste punți (că cei ce primesc liber trebuie să recupereze ziua aia care face punte), nu ar putea să pună niște semne, banere ceva care să amintească, să ...nu știu, dar cumva să nu mai treacă așa în neuitare toate aceste zile?

În poză e o păpușică Arădeanca în costum popular, alături de un tablou cusut pe carton de fete cu foarte mulți ani în urmă cu ocazia sarbătorii Micii Uniri. Dacă vreți să vedeți cum am sărbătorit atunci, prin activități pentru copii, detalii aici.

6 comentarii:

  1. La partea cu "sondajul" si mai apoi montajul... probabilitatea sa fie exact asa cum spui este de 90% (o stiu din experienta, sa zic asa, si nu cred ca s-au schimbat prea multe in vreo 10 ani)

    Sunt aproape sigura ca de m-ar intreba pe strada, e neasteptate, "in ce an a avut loc Mica Unire?" (sau oricare alt eveniment istoric) as da din buze ca un pește chiar daca stiu raspunsul, de fapt. 😊

    Unirea... Oare, chiar sarbatorim Unirea?! Asa cum foarte bine observi, evenimentele istorice/sarbatorile pentru care exista "zile libere" au devenit doar "vacantze" pentru cei mai multi, obligatia de a tine discursuri sterile, pentru politicieni si nu numai...
    Nu prea pare ca românii sunt uniti... :( Sa fie acesta motivul pentru care nu mai "simtim" - toti - Unirea? Sau, poate, s-a transmis sila de pe vremea comunistilor, cand totul era o "maaaare sarbatoare" cu multe cantece patriotice si ridicarea in slavi a unui dictatorului numit Ceausescu?

    Ceea ce cred ca e destul de trist este ca nu (prea) mai constientizeaza multi importanta acestei sarbatori. Suntem plictisiti de discursurile sterile ale politicienilor iar multi dintre cei din generatiile tinere aproape ca nu mai stiu sa asocieze pe Cuza Unirii din 24 ianuarie... Of.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stii, chiar am vazut și că la știri mai mult pe discursurile politicienilor s-au axat, cum s-au contrazis, cum au rofitat, cum s-au lăudat. Iar ca fundal sonor era mulțimea care huiduia. Nu zic că nu ar fi avut motiv, dar...
      Cred că da, de sila aia pe care au prins-o cei duși cu forta la minifestaiile pentru ”conducătorul nostru mult iubit”, după revoluție patriotismul s-a dus pe apa sâmbetei. Iar acum daca cineva afișează un steag pe masină de ziua națioala e luat in derâdere că ce e patriot? Din păcate chiar nu știm să fim patrioți, nu am știun să fim cam niciodată uniți, de-asta ne-a și luat atât amar de ani să redevenim oarecum o singură țara, deși vorba fetei mele suntem pe aceste meleaguri cu mult înaintea altora și tot noi suntem aia mai de Doamne-ajută!

      Ștergere
  2. Subscriu la partea cu sontajul-montajul. Si ... citind raspunsul Dianei, imi amintesc cand m-am trezit eu cu un microfon in fata si cu o intrebare care nu prea lasa loc unui raspuns satisfacator (pentru mine... lol), asa ca am balmajit un nu nu si un da da, sperand sa ma scuteasca de alta ”umilinta” :)))).
    Nu avea legatura cu evenimente de acest gen. Dar ... mi-am amintit si am zis sa nu mustacesc singura.
    Cand vad ca se filmeaza .. acnd vedeam mai bine zis, nu stiu cum sa evit locurile cu pricina :)))).

    Imi place Aradeanca imbracata traditional. Si imi plac si tablourile. Merg sa vad povstea lor :).

    Ps: daca ma intrebai pe mine e posibil sa ma fi blocat putin... :)))))) Imi placea foarte mult sa stiu lucruri, la scoala (si nu numai) dar, daca intra cineva brusc si tare in mine cu vreo intrebare, probabil ca as fi facut si eu ca pestele, cum spunea Diana mai sus... :))))))) Si nu va zic, ca acum am imaginea pestelului bibelou de pus pe tv... :))) Clar e semn ca e cazul sa ma retrag. (am fost iar de garda)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Măi, că te blochezi puțin cand ești luat prin surprindere e una, dar dacă ți se dă posibilitatea să te gândești puțin, ți se pun intrebări ajutătoare, începeai să-ți revii și să răspunzi corect.
      Chiar azi am întâlnit pe cineva la benzinărie că vai ea, a învățat în scoala doar de friica tatălui și totuși nu au avut părinții bani s-o șină în scoala, au făcut doar 10 clase și la ce ii trebuie în viată tot ce a învătat că oricum nu le mai stie acum antonime, sinonime, etc...Sunt fix acei oamnei care susțin că nu mai trebuie să învețe copii poezii la grădiniță ( că e prea greu) că la ce le trebuie în viată, doar nu recită poezia cand încarcă gpl la pompă, fără să știe că memorizarea la grădiniță dezvoltă memoria pe termen lung. Dar cu atitudini de acest fel strigate pe toate rețelele de socializare nu putem avea pretenții decat de analfabeți funcționali.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!