Meniu

joi, 25 noiembrie 2021

Provocare de noiembrie - ziua 25

sursa foto

 Despre mine mi-ar plăcea să cred că sunt o persoană organizată. În realitate cred că sunt una din cele mai dezorganizate persoane. Îmi tot fac liste și planificări cu ceea ce am de făcut uneori zilnic, în amănunt sau doar cu idei generale. Foarte rar reușesc să bifez chiar tot de pe liste și de multe ori nici nu le iau în seamă și fac ceea ce mi se pare mie că e necesar. Vremea poate influența cel mai des o listă de treburi în ideea că nu pot lucra afară pe ploaie sau din contră o zi frumoasă mă determină să amân ceea ce programasem în casă, dar pot fi și alte cauze neprevăzute. Eu sunt recunoscută pentru sintagma ”Asta nu era pe lista!”
Știu că de multe ori nu respect ce e pe listă, probabil în jumătate din timp. Totuși fac liste mereu. Uneori ca să nu uit că trebuie să fac anumite lucruri, în special programări, sau să nu uit că trebuie să merg ìntr-un anumit loc. Dar și pentru a vedea ceilalți membrii ai familiei ce program am. Dar cel mai adesea ca să am ce tăia. Eu tai treburile terminate. Nu le bifez, le tai. Nu știu de ce, dar îmi dă un sentiment de reușită fiecare tăietură de pe lista de treburi.

Voi de ce vă faceți liste? Și câte liste? Aveți una singura pe zi sau mai multe?



Eu am un panou cu liste în bucătărie. Am calendarele pe 4 săptămâni în care notez programările/întâlnirile, zilele de naștere, testele/tezele copiilor, ședințe, etc...Lângă am alte liste, multe... una pentru treburile din gradină, alta pentru ce vreau să gătesc în perioada următoare, alta cu ce ”crafturi” vreau să fac, lista de cumpărături, dar și lista cu ceea ce trebuie să fac ”azi”. Acum am și lista de filme pe care să le vadă fetele. Tot pe panoul acesta îmi prind si rețetele pe care le gătesc.


Pe lângă acest panou mai am și un caiet de liste. Caietul meu cu spirală. Pe acesta îl scot de la naftalină când încep să planific vreo petrecere. Pe el îmi notez meniul și îmi planific zilele cînd să fac curat, când să merg la cumpărături, etc...Tot aici fac listele cu cadouri pentru Crăciun sau Paste, dar si programez activități pentru fete. Folosesc caietul pană trece evenimentul pentru care l-am folosit și eventual o perioadă după, apoi revin tot la panoul din bucătărie.
Listele voastre ce formă au?

9 comentarii:

  1. Eu imi fac lista motivationala de Anul nou. Pe Google keep. Si constat din an in an, de ceva vrème, ça multe din planificari raman pe lista...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o lista la care eu am renunțat de câțiva ani. Mă refer la cea de anul nou. Ajungeam la final de an să văd că multe nu le-am făcut și încercam să rezolv pe ultima sută. Unele era imposibil, le mutam pe noul an...și cumva era deprimant. Am zis că mai bine o listă la sfârșit de an cu ceea ce am realizat și pentru care să mulțumesc că le-am făcut.

      Ștergere
  2. eu nu tin liste afisate, la cele mari nici nu mai stiu orar, teze, nimic, iar Otiliei (12 ani) i-am pus orarul la ea in camera.Eu doar cu agenda lucrez :)), in ea imi notez ce vreau sa fac, ce reusesc sa fac, rugaciuni, dorinte, etc.De obicei sunt atenta cu ce imi propun, fiindca, daca pun pe lista de facut si nu fac ma sacaie in subconstient si imi creeaza o stare de anxietate, pana bifez.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu trebuie sa le stiu orarul pentru ca ele depind de mine so le duc și să le adul de la școală. Imi notez zilele în care au proiecte/teze/lucrari ca să știu cand au nevoie de mai mult timp să se pregătească pentru școala și dacă le pot chema să mă ajute cu treburile.

      Ștergere
  3. Si eu tot cu liste. Nu stiu daca sunt organizata sau nu dar fac liste. Si tai de pe liste. Panoul meu e frigiderul pe care am tot felul de magneti. Si am lista de sezon cu activitatile din curte/gradina/camp, lista zilnica cu treburi, lista de cumparaturi si o lista generala care poate fi pe o saptamana, luna sau trimestru. Apoi apar planificarile pe zile la pasti si la la craciun unde trec activitatile pe zile (gatit, curat, cumparaturi). Orarul lui Matei il pun doar cand e acasa. Mai ales ca acum e si cel de la facultate (de student) si cel de la gimnaziu (de prof) si tot ca sa stiu cand ii pot cere sa ajute in gospodarie. Doar ca am invatat sa nu ma stresez daca nu tai tot sau daca ies din liste. Seara imi trec in jurnal activitatile facute ca sa tin vinovatia la distanta si ca sa am repere in anii care vin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu simt că am mai mult spor cand tai de pe lista. Am trecut peste partea cu vinovația ( nu de tot, dar destul) de când mi-am pus ca moto ”întâi prioritățile, restul când e timp”. Si am mai facut liste si pentru fete ca să stie fiecare ce are de făcut. Acum cam toată casa caută pe panou listele de treburi. Chiar și sotul mi-a spus să-i fac listă separat cu ce are el de rezolvat prin curte

      Ștergere
  4. Și eu mai fac liste cu obiectivele lunii și obiectivele săptămânii. Pentru că facem homeschooling am nevoie de o anumită planificare. Mai folosesc listele pentru cumpărăturile de care avem nevoie și situația săptămânală a curățeniei. Pentru lucrurile înfăptuite folosesc evidentiatorul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Woooouw! Multumesc pentru recomandare!Am ce lectura in weekend! Fain ce am citit, viziona pe youtube.... pai,acum la treaba cu mine!
    Weekend linistit si cu spor in toate!

    RăspundețiȘtergere

Va mulțumesc pentru vizită!