Meniu

luni, 6 aprilie 2015

Jurnalul unui gradinar amator (10)

Cand ( ziua, data, ora) : Luni, 06.04.2015, 16.00
Stare de spirit :
Am fost in week-end la multe, doar doua zile si cand m-am intors am gasit atat de multe lucruri schimbate in gradina mea! M-am gandit imediat la Ana-Maria si la ce o fi simtind ea de la week-end la week-end cand se duce sa-si vada gradina, cat de mari trebuie sa i se para ei schimbarile de la o saptamana la alta daca mie mi s-au parut enorme dupa numai doua zile.
Vremea . La munte a nins, dar ninsoare nu lapovita si chiar s-a asezat pe alocuri. Crestele muntilor sunt acoperite de zapada cum vedeam numai iarna cand locuiam acolo. M-am bucurat sa las in urma vandtul rece si zapada si sa revin acasa unde era soare. Acum ploua si se pare ca va mai ploua cateva zile, dar ma bucur ca asa nu mai trebuie sa ud eu gazonul pus saptamana trecuta.
Poza saptamanii: 

Gradina de legume .
A rasarit mazarea


Dar si usturoiul si cea plantate in primavara. deasemenea av vazut ca incepe sa rasara si rucola, un experiment nou pentru mine anul acesta, dar si salata varde
Vineri am descoperit cu bucuire ca au inceput sa apara si rasadurile mele. Nu pusesem decat niste ardei, dar vederea vrunzulitelor mi-a dat avand si am inceput sa pun si altele:



Si pentru ca zicem de diferentele dupa numai doua zile, iata cum arata micile mele rasaduri azi:


Via si livada : Pomii sunt gata sa infloreasca, au aparut deja primele frunzulite din muguri:






Florile Au mai inflorit niste narcise



Plante la ghiveci : mi-am luat de la o prietena cateva frunzulite de violete de Parma si le-am pus intr-un pahar cu apa sa prinda radacini. Am avut odata demult astfel de flori, erau printre preferatele mele si acum am descoperit ca se potrivesc perfect pe geamul de la bucatarie, asa ca vreau din nou.
Plante aromate si medicinale. In sfarsit rozmarinul tuns a inceput sa faca frunzulite noi. A rasarit menta si asa cum ma asteptam e in mijlocul drumului, deci va trebui s-o mut.
De prin curte Copaceii mei tuia....se pare ca nu tuturor le merge bine:


In bucatarie si camara
... miroasse a lapte fiert. Il am de peste o saptamana de la o vecina si ma gandeam sa-l fac branza dar surprinzator a resistat la fiert asa il las acum sa se prinda sa iasa ca un chefir.
Ma informez : cercetez cartea de bucate si caietul meu de retete selectandu-le pe cele pentru Paste
In plan pentru saptamana ce urmeaza sa fac sistemul de irigare macar de la pompa de apa pana in gradina de legume si sa-mi ramna de intins doar furtunul "picatura" cand voi incepe sa pun rasadurile.

4 comentarii:

  1. Paharutele in care ai pus semintele in folie nu le-ai tinut acoperite? Eu tin "sulurile" acelea in borcane de sticla, cu capac, asa ca in sera. Oricum, cine s-a gandit la metoda asta tare destept a fost! Pentru ardei, cel putin, mi se pare solutia perfecta :)
    Imi pare rau de tuia ... poate doar pana se acomodeaza...
    Florile... superbe...
    In "poza saptamanii" ce ai? Un liliac? Acesta este "marele absent" din curtea mea, dar promit sa recuperez aceasta lipsa :)

    Spor in toate!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa le iau pe rand: floliile cu seminte nu le-am tinut deloc acoperite. Nu stiam ca trebuie. Acum inteleg de ce am vazut in pozele pe blogul tau borcanul. Ai dreptate, tare destept cine a inventat metoda asta. daca vor rasari toate la fel de repede ca ardeii o sa recuperez si eu cu rasadurile.
      Tuia....tare mie ca cel ofilit nu se mai acomodeaza, pt ca din zi in zi e tot mai palit/uscat. Ma intreb daca nu cumva nero e de vina, desi l-am tot urmarit sa nu mai faca pipi pe acolo si am facut si un gardulet de protectie.
      In poza saptamanii, da e liliacul alb. Sunt tare incantata de el si acum vreau sa-i gasesc pereche unul mov. Am avut, dar s-a tot sapata acolo ba pentru canalizare, ba pentru gard/poarta si vad ca a disparut de tot.

      Ștergere
  2. Și ce ai pregătit de Paște? Ce ai folosit din grădina ta de legume?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am pregatit foarte multe Carmen, doar cateva lucruri traditionale :oua rosii, cozonac, pasca, drob, friptura de miel. Cam asta fac in fiecare an. Am incercat ceva nou anul asta, o mancarica de miel cu orez, care mie mi-a placut - dar am folosit la ea carne cu os ca asta aveam si am firet-o si ceva cam mult astfel incat toate oscioarele s-au amestecat prin orez.
      Din gradina am folosit usturoi si ceapa verde pentru drob, patrunjel si marar din congelator de anul trecut ca cel de acum nu s-a facut inca, si salata langa friptura.
      Multumesc pentru vizita si te mai astept.

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!