Meniu

marți, 18 iulie 2023

Caserola cu dovlecei

 Am descoperit uitate prin congelator două pungi de dovlecei rași, puși în ideea să-i fac chifteluțe. Cum nu știu exact rețeta, că mama e cea care le face, și nici nu prea mai vroiam prăjeală, am zis să încerc o altă rețetă. Am descoperit-o săptămânile trecute navigând pe net. Am încercat să respect oarecum rețeta dar s-a dovedit că am folosit-o doar ca ghid, am improvizat destul de mult. Dar rezultatul a fost bun și bine apreciat.

Ingredientele (toate ce au fost folosite în final)

  • 5-6 dovlecei
  • 400 g brânză sărată (se poate și mai multă)
  • usturoi (eu am folosit granulat)
  • verdeață (mărar în cazul meu)
  • condimente (oregano și cimbru)
Mod de preparare

La început am încercat să respect rețeta. Am apreciat că dovleceii congelați reprezintă cei 4-5 dovlecei din rețetă. I-am pus la dezghețat, apoi la scurs și i-am stors cât am putut de bine. Doar că mi s-a părut că au rămas atât de puțini încât am mai curățat și ras încă doi dovlecei proaspeți. Și pe aceștia i-am lăsat la scurs cu sare cât timp am pregătit brânza. În final, i-am stors bine și pe ei.

Am adunat cam toate resturile de brânză rămase prin frigider (cașcaval, mozzarela, telemea, etc..). Am obținut cam 400 g de brânză rasă. Am separat trei ouă și cu ajutorul mixerului am bătut albușurile spumă tare, am adăugat gălbenușurile, apoi am scos paletele mixerului din compoziție. Am apus usturoiul, mărarul și condimentele și am amestecat cu o spatulă. Am pus în compoziție cam 300 g de brânză, restul le-am păstrat să presar pe deasupra. Apoi am început să adaug dovleceii. 
După ce am pus cam jumătate din cantitatea de dovlecei, compoziția mea nu mai era deloc lichidă, deci nu mai puteam să încorporez toată cantitatea de dovlecel. 

Am luat alt vas, am mai separat 4 ouă, am bătut spumă albușurile și am adăugat gălbenușurile. De data aceasta mi-am adus aminte să fac poze.  Am pus această compoziție peste prima și am adăugat  restul de dovlecei.

Am uns o tavă termorezistentă cu unt, am pus compoziția în tavă și am presărat restul de brânză rasă și am băgat-o la cuptor la 180 grade timp de 30 minute.

Poate fi mâncată și simplă, dar merge și garnitură la o friptură.

17 comentarii:

  1. Mulțumim pentru rețetă, dovlecei mei incep sa se ingalbeneasca

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă ai loc în congelator, îi poți congela pentru mai târziu sau pentru iarnă, fie tăiați felii (pentru prăjit sau grătar), fie cubulețe (pentru ciorbe), fie chiar rași așa cum i-a avut Niko.
      Noi suntem mari consumatori de dovlecei.

      Ștergere
    2. Daniela are dreptate, se pot congela sub diferite forme în funcție de ceea ce dorești să faci din ei. Eu de obicei îi pun dați pe răzătoare sau cubulețe.

      Ștergere
  2. Ce idee minunată! Mulțumim frumos pentru rețetă!

    RăspundețiȘtergere
  3. Delicios suna... Multumesc pentru reteta! E vremea dovleceilor 👍
    O zi frumoasa, Niko draga 😘🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e vremea lor și am început să-i folosesc în variante diferite ca să nu plictisim de ei.

      Ștergere
  4. Ce deosebita reteta! O sa improvizez si eu ceva, neaparat!
    Multumesc pentru idei, draga Nko!
    O zi usoara!❤🙋

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar cred că se poate improviza mult pe marginea acestei rețete. Să ne ții la curent cu ce faci. Spor să ai!

      Ștergere
  5. Acum că spui tu, îmi dau seama cu o budincă. O să țin cont de sugestia ta cu salata de roșii. Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Arata tare bine. Eu inca nu am reusit sa incerc ceva - la cat este de cald... merg pe cat mai putin deschis cuptorul. Dar tot trebuie sa il pornesc sa fac ceva rapid... chiar ma gandeam azi ceeee saaa faaac. exact asa. Lung :))) si lesinat ma gandeam. inca ma gandesc.
    Cand s-o mai racori putin vreau sa pun si eu niste dovlecel cu branzica si smantana si ou.. cred ca ar iesi ca un fel de budinca. Dar mi e dor de chiftelute :)).
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chifteluțele nu au fost niciodată printre preferatele mele. Nici dovlecelul pe grătar nu-mi prea place. În schimb am descoperit zilele trecute că dovlecelul e bun și crud. Bănuiesc că e important și soiul lui, că asta de l-am avut eu avea un gust de gulie. Amestecat în salată de varză roșie a fost minunat.

      Ștergere
  7. Răspunsuri
    1. Era unul din felurile pe care le preferam cu dovlecei, dar cum încercăm să evităm cât de mult prăjelile...

      Ștergere

Va mulțumesc pentru vizită!