Meniu

sâmbătă, 31 ianuarie 2015

Jurnalul unui gradinar amator

 M-am hotarat sa incep acest jurnal in primul rand pentru a ma motiva pe mine sa fiu mai activa pe blogul acesta pe care in final l-am dedicat doar gradinaritului si a vietii la tara.
Cu ajutorul Corinei, am creat un mic set de intrebari la care sa raspundem in fiecare saptamna, folosind drept model chiar "Jurnalul unei femei simple" la care ea participa. Multumesc Corina pentru sfaturi si indumari.


Cine poate participa: 
  • poate participa oricine are un blog si este pasionat de gradinarit

Ce trebuie sa faceti:
  • va inscrieti in Clubul Gradinarilor Amatori lasand linkul blogului intr-un comentariu la acest articol
  • in fiecare luni, puteti copia intrebarile acestui jurnal pe blogul personal si sa-l completati cu realizarile si planurile dvs.
  • copiati imaginea de mai sus pe blogul personal (puteti folosi acest link )
PS: puteti elimina din aceste intrebari in cazul in care exista vreo rubrica la care nu aveti ce scrie ( de ex daca nu aveti vie sau livada)

Intrebarile Jurnalului :

Când ( ziua, data) :
Stare de spirit :
Vremea :
Poza săptămânii 
Gradina de legume :
Via si livada :
Florile :
Plante la ghiveci 
Plante aromate si medicinale 
De prin curte :
In bucătărie si cămară :
Mă informez :
In plan pentru perioada următoare :

Cam atat momentan. va astept luni sa completam impreuna prima pagina de jurnal.

miercuri, 28 ianuarie 2015

Ciorba de dovleac cu lapte

Pentru ca afara ploua si a plouat marunt azi de parca vine toamna nu primavara, deci pe afara nu avem cum face mai nimic, ne facem de lucru in casa. De data asta in bucatarie cu materie prima din recolta anului trecut.
Ciroba mea de dovleac cu lapte e o ciorba foarte simpla de preparat, am invatat-o de la bunica sotului si pt ca lui asa ii place, nici eu n-am incercat sa schimb reteta.

Ingrediente: Un dovleac de placinta, ceapa, ardei, morcov ( de obicei nu pun) lapte prins, putin ulei si vorba sotului "multa dragoste".
Preparare:
Se curata dovleaculd ecoaja

 si de seminte ( eu le pastrez pe toate nu neaparat pt plantat in anul viitor ci si pentru a le consuma asa crude, nu prajite)
 si se taie cubulete
 Apoi se pune la fiert in apa cu sare pana se inmoaie bine
 Seaparat se toaca marunt restul legumelor. In cazul de fata doar ceapa, ardeiul si morcovul le-am avut gata tocate din congelator)
 Se calesc legumele in putin ulei si se adauga peste ele dovlecul fiert fara zeama
 Se umple oala cu lapte prins, se lasa sa dea in clocot de cateva ori si se potriveste de sare

Pofta buna!

sâmbătă, 24 ianuarie 2015

Sarbatorind Unirea Mica

 Pentru ca nu am putut ajunge la vreo manifestare oficiala cu ocazia Unirii Moldovei cu Tara Romaneasca, noi am sarbatorit prin activitati pe aceasta tema.

Am colorat costume nationale si regiunile tarii. Plansa de colorat am gasit-o aici.



Si am si cusut costume nationale, dupa modelul de aici.



La final am citit legenda "Cuza Voda si sultanul" de Dumitru Almas.

Iglu din materiale reciclabile

 In saptamana in care am vorbit despre animalele de la poli, am inceput cu fetele si constructia unui iglu, constructie care a durat aproape o saptamana pana la finalizare, necesitand mai multe etape de uscare. Pentru acest iglu am folosit  materiale reciclabile:

  • un carton de la o hainuta
  • oi sticle de pastic rotunda de 5 l
  • ziare
  • folie alba de plactic in care sunt invelite electonicele (noi am recuperat-o de la un tv)

Pasul 1. Mai intai am taiat partea superioara a sticlei de plastic si i-am decupat gatul



Pasul 2. Din carton am taiat o bucata din care am format intrarea in iglu, iar restul l-am folosit ca baza pt iglu. Cu scotch de hartie am fixat intrarea si sticla taiata de baza. Din ziare mototolite am format o jumatate de sfera cu care am acoperit locul de unde am scos gatul sticlei


 


Pasul 3. Cu o pasta formata din aracet si apa am acoperit toata constructia cu ziare si am lasa-to la uscat


Pasul 4. Din cauza ziarelor foarte colorate am acoperit totul cu grund alb folosite la decupaje/tehnica sercetelului


Pasul 5. Din folia alba recuperata de la televizor am taiat "caramizi" de zapada pe care le-am lipit pe iglu


 

 

Pasul 6. In final am pictat baza cu acurele alba.


Urmeaza sa mai facem niste figurine langa iglu, probabil niste pinguini din plastilina.

marți, 20 ianuarie 2015

Joaca educativa cu plastilina - playdough mats

 Cred ca nu exista copil care sa nu fie incantat de joaca cu plastilina, iar fetele mele nu fac exceptie de la aceasta regula. Plastilina parca exista la noi in casa dintotdeauna si modelarea reprezinta o activitate foarte admirata de fete, chiar si in zilele tematice ( modelam diverse dupa o anumita tema).

Despre "play doh mats" am citit prima data pe blogul Laurei si imediat ce am inteles ideea mi-am propus sa fac si eu cu fetele. Am cautat pe net planse gratuite ( se pot gasi si sub denumirea "playdough mats"), le-am printat si laminat, apoi le-am dat fetelor sa le "completeze" cu plastilina. Majoritatea celor folosite de mine sunt luate de aici.






sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Activitati culinare

 Am tot citit in ultima perioada pe internet fie pe retele de socializare, fie pe forumuri sau bloguri despre activitatile si indatoririle casnice pe care ar trebui sa le aiba un copil in casa. parerile sunt de obicei impartite intre a-l responsabiliza pe copil cu anumite sarcini pe masura varstei cu scopul de a-i fi mai usor pe viitor si a-l lasa sa-si vada de copilarie. Eu una nu prea am inteles treaba asta cu "a-l lasa sa-si vada de copilarie", poate si pentru ca personal sunt o sustinatoare a primei afirmatii. Nu, nu sunt de acord ca daca ii dau o sarcina de indeplinit unuia din copii mei, inseamna ca ii fur copilaria, ba din contra mi se pare ca i-o imbunatatesc, ca invata poate ceva nou sau isi va forma niste deprinderi ca a-si face patul singur sau a-si strange jucariile/cartile folosite.

Ultimul articol pe aceasta tema pe care l-am citit a fost al Ralucai : Regrete dupa 6 ani de parinteala, care mi-a placut mult si datorita curajului ei de a recunoate deschis greselile pe care ea le-a facut in educatie copilului. Din diverse motive, o parte din ele recunosc si eu ca le-am facut si culmea, nu la primul copil ci la al doilea. Sper sa le corectez in timp. Discutiile generate de acest articol cred ca m-au determinat sa includ pe aces blog si o insemnare depre activitati in bucatarie

Nu-mi place in general sa pun poze cu copii mei pe internet, dar aseara cand gateau fetele le-am pozat ca sa arat ca gatitul poate fi atat educativ cat si distractiv. Nu e pentru prima daca cand fetele fac ceva in bucatarie, m-au mai ajutat sa taie ciperci sau sa curete usturoi, sa spele legume, etc...dar e pentru prima data cand Cris (9 ani) a gatit singura o mancare (spanac cu cubulete de pui) si pentru prima daca cand Didi (5 ani) face o prajitura (tarta cu pere din compot)

Spanac cu cubulete din piept de pui:

IMG_20150115_172219 IMG_20150115_174012 IMG_20150115_175016 IMG_20150115_175020 IMG_20150115_181601 IMG_20150115_181605 IMG_20150115_194527

Tarta cu pere

IMG_20150115_175031 IMG_20150115_181551 IMG_20150115_182013 IMG_20150115_210421

Mancarea a fost delicioasa, chiar si mofturicea de Didi a mancat spanacul, iar prajitura ... n-a mai ajuns pe farfurie sa fie pozata.

Ce-au invatat fetele in urma acestei activitati, noutatile de acum:

  • cum se toaca prazul, cum se caleste
  • cum arata pieptul de pui si cum se transforma in timp ce e gatit
  • cum arata zaharul in comparatie cu faina, uleiul fata de otet ( asta pt cea mica era oarecum nou)

Plus, probabil alte multe informatii de care nu-mi dau eu seama, pentru ca intrebari au fost destul de multe.

joi, 15 ianuarie 2015

Animale de la poli

 Pentru ca tema de saptamana asta la gradinita este " Animale de la poli", in cadrul Scolii noastre de acasa am lucrat si noi tot in aceasta tematica:

Un pinguin din inimioare :



Cu ocazia aceasta m descoperit ca D incepe sa decupeze din ce in ce mai bine, dar in continuare ne grabin sa punem repede lipici peste tot si oricum.

Dupa pinguin, am "imbracat" un urs polar. Din fire de PNA taiate cam de 1 cm maxim, am lipit blanita pe corpul ursului



Tot in cadrul discutiilor pe tema animalelor d ela poli, am gasit si acest articol : 5 Arctic Animals that Turn White for Winter, pe care urmeaza sa-l studiem in zilele ce urmeaza.