Meniu

luni, 21 iulie 2014

Descoperiri ....de prin gradina

Aseara in gradina, am descoperit sub o frunza, un pepene marisor. Ma uitam dupa doi mici pe care ii vazusem saptamana trecuta.
 
 

Si un dovleac de placinta



Ardeii iuti, parca nu sunt ardei iuti:

 
 
Marazare si fasolea din seria a doua, se dezvolta frumos
 



Si o enigma : a fost in plicul cu seminte de gulii ca l-am pus pe tot pt rasaduri. Intre rasaduri nu s-a deosebit sau n-am stiut eu s-o deosebesc, dar in gradina s-a dezvoltat cu totul altfel. Insa sincer nu stiu ce este. In gradina bunicilor n-am vazut asa ceva.
 

Ne-a lovit si pe noi mana

La urma urmei era imposibil sa nu apara si la mine rosii innegrite cand toti in jur se vaitau de mana. Le stropisem eu cu macerat de urzica acum vreo doua saptamani( nu stiu ce de aveam impresia ca doar cu o saptamana in urma) si tot ziceam ca le termin de legat iar si le stropesc. Cu atatea ploi ... iata ca s-au manat si rosiile mele. Si totusi parca prea brusc, ca sambata pareau bine merci si dupa ploaia de seara, ieri le-am gasit .....

Prima e rosia cherry de ghiveci
 

 
Care arata asa saptamana trecuta
 

Asa am gasit multe si chiar multe gogonici cazute jos.


Vazand atat dezastru aseara n-am mai tinut cont de sarbatoare si le-am stropit iar cu macerat de urzica. Si ca sa-mi mai indulceasca amarul, la sfarsitul parcelei am descoperit primele rosii de gradina  coapte.

 
 

sâmbătă, 19 iulie 2014

Socata de ... sfarsit de iulie

Asta face parte din ciclul "ciudateniile naturii" . Cu atatea ploi si vreme rece si plantele saracele nu mai stiu ce sa creada. Mai intai a fost salcamul care s-a trezit sa mai faca vreo doua trei flori. Nu le-am pozat. Acum, ce -o fi zis si socul, vecin cu salcamul : Sa infloresc si eu, dar nu asa cu doua trei ci cat mai multe, uitand ca are fructe deja in plina coacere.



Asa ca azi, am adunat flori si am mai pus de-o socata.

vineri, 18 iulie 2014

Mancare de pastai

Mi-aduc aminte ca in vacante la bunici mancam mereu. Nu era mancarea mea preferata pe atunci, dar stiu ca bunicii ii placea cel mai mult, vara, mancarea de pastai. Acum ca am gradina mea si fasolea produce mai mult decat satisfacator, inainte de a trece la congelat si conservat, incercam sa mancam cat se poate "proaspat", adica gatite imediat ce sunt culese.

Mancare de pastai
Ingrediente: pastai de fasole, ceapa, rosii, patrunjel, ulei, sare
Cred ca e prima mancare pe care am facut-o cu absolut toate ingredientele din gradina mea. E adevarat nu am avut rosii proaspete( ar fi iesit si mai gustoase) dar am avut rosii la borcan tot din gradina, de anul trecut.

Mod de preparare:
1. Se toaca ceapa marunt si se celeste in ulei


2. se adauga pastaile de fasole taiate bucati de 2-3 cm ( mie mi l-eau taiat fetele si au nimerit si bucati mai mari - dar e o mancare facuta cu ele) si apa cat sa le acopere


3. Cand s-au fiert pastille se adauga rosiile taiate cubulete mici si sare dupa gust. Pentru cei carora le place aroma, acum se pot adauga si unul doi catei de usturoi taiati marunt.


4. Cand scade sosul de ajuns se adauga patrunjelul si se ia de pe foc.


 
 
Noi am servit mancarea de pastai simpla, dar poate fi o garnitura deosebita pentru o friptura de pui, sau se poate servi cu mujdei de usturoi si mamaliga calda.

luni, 14 iulie 2014

Desene cu pietricele

Ideea mi-a venit dupa ce am citit o postare de-a Laurei pe blogul ei, despre desene facute cu dopuri de la peturi. Cum colectionez astfel de dopuri in speranta ca intr-o zi voi reusi sa fac acel covoras la care ma tot gandesc, deja planuiam sa le dau fetelor pentru joaca. Insa, afara fiind, cu gramada de pietre langa noi, dopurile au fost date uitarii si am desenat cu pietricele( fetele, nu eu).
Cea mare a desenat un copacel nins ( eu am crezut ca ploua in desenul ei)


La prima vedere, desenul celei mici mi se pare ca ar fi sigla de la Apple, dar stiu ca nu are de unde s-o stie asa ca am intrebat-o ce a desenat: un nor.




Grădina mea în iulie

Acum la mijloc de iulie, gradina mea parca este infloritoare si mi se umple inima de bucurie cand o privesc. Ieri, fiind duminica m-am plimbat pur si simplu si am admirat tot ceea ce s-a facut, ce a crescut, ce urmeaza sa creasca.

Guliile, cu siguranta voi pune si anul urmator. Le-a mers bine, nu sunt pretentioase si tuturor ne plac

 
 
Vinetele, abia acum incep sa infloreasca:
 

Sfecla rosie, cu siguranta va exista si ea printer legume ce le voi cultiva anul viitor.


Fasolea, foarte productiva


Ardeii, de toate felurile


 

Gogosarii sunt micuti acum

 
Rosiile... am pus prea multe, multe soiuri si nu am timp sa ma ocup de toate cum as vrea, dar sunt multumita de ele si le merge bine.
 


 
 



 
Rosiile cherry de ghiveci incep sa se coaca
 
 
 
Tot rosii de-astea am rasadit si in gradina. Desi nu au inceput sa se coaca, parca se dezvolta mai bine, sunt mai mari plantele si mai bogate in rod:
 


 Pepenii galbeni incep sa lege rod


 
La fel si dovleacul de placinta


Dovleceii ... am facut greseala sa ii pun la umbra si nu prea rodesc.


 
 Castravetii, produc bine, deja am pus si la borcan
 



Patrunjel

 
 Busuioc

Cimbru



Prazul:


Telina, e urmatoarea pe lista de treburi de facut in gradina - trebuie rarita si rasadita


 





marți, 8 iulie 2014

Tratarea castravetilor cu solutie/spray pe baza de soc

Pe blogul domnului Vasile Rosciuc am gasit mai multe solutii ecologice pentru combaterea daunatorilor de gradina. Aveam probleme cu un fir de castravete atacat de niste gandacei mici si negrii care par a fi afide din ceea ce am gasit eu pe net. Pe blogul amintit am gasit asta:

Pesticid general si fungicid cu spectru larg, pe baza de soc
                Acest spray este in mod special indicat pentru afide, omizi, tripsi si patarea frunzelor (petele negre).Aveti nevoie de: 500 g frunze de soc, 3,5 l apa
Preparare: fierbeti frunzele la foc mic, timp de 30 de minute, apoi completati apa pierduta prin fierbere. Strecurati si folositi. Puteti mari eficacitatea acestui spray adaugand ingrediente aditionale care sa il faca sa adere mai bine pe suprafetele pe care este aplicat, fie prin folosirea fulgilor de sapun (10 g pentru fiecare litru de spray, fie prin folosrea uleiului de nuca de cocos – 5 ml pentru fiecare litru de spray).
Am adunat frunze de soc, le-am fiert o jumatate de ora si le-am amestecat cu detergent de vase (nu stiu de ce atunci asa am retinut eu). Apoi l-am aplicat pe frunzele de castraveti. Frunzele atacate erau rasucite, aproape crete, iar planta ramasese mult in urma ca dezvoltare fata de vecini.


Dupa aplicarea spray-ului, frunzele tot crete au ramas, inca mai au gandaceii pe ele, dar acestia nu mai misca. Insa frunzele care au aparut dupa tratament par sa se dezvolte normal ca la ceilalti castraveti.


Si a inceput sa produca si rod


Pt toti castravetii mei, stropiti de doua ori cu acest spray am folosit mai putin de jumatate de litru din solutie. Restul de solutie vreau s-o aplic pe un par pe care l-am tratat deja de doua ori cu chimicale cumparate de niste gandacei verzi cu frunzele atacate incretite. Si pe un visin la care au aparut pete negre pe frunze, frunze ce ulterior se ingalbenesc si cad de parca ar fi toamna.