luni, 20 aprilie 2015

Jurnalul unui gradinar amator (12)

Cand ( ziua, data, ora) Luni, 20 aprilie 2015, 15.15
Stare de spirit  : obosita si fara chef si  nici macar nu stiu de ce. Zici ca n-am dormit de cateva zile.Probabil vremea asta e de vina.
Vremea : a fost o saptamna frumoasa cu soare mult, pana sambata dupa-amiaza cand au inceput ploile. Si se pare ca va continua in acest fel dimineata soare, seara ploaie si azi. Inca e destul de rece afara si vecinii spun ca plantele nu rezista inca in gradina. Asta ma incanta ca pana cand se va incepe punerea rasadurilor in gradina o sa am si eu rasaduri facute de mine.
Poza saptamanii:  Infloreste liliacul in ciuda vremii racoroase:


Gradina de legume : Ceapa si usturoiul parca au crescut brusc peste noapte, aproape ca le-au ajuns din urma pe cele plantate toamna


Mazarea este o incantare si chiar nu se mai cunoaste care a fost semanata prima:


Au rasarit cartofii:

Si in sfarsit mi-am instalat si eu rasadnita in curte:


Asa ca am scos toate plantutele din casa:


si am inceput rasadirea lor :


Si o alta noutate: au inflorit capsunii:


Via si livada : pomii sunt plin de flori, visinul chiar a inceput sa se scuture. Nucul s-a trezit si el la vita si parca peste noapte incearca sa recupereze startul tarziu:


Florile : lalalele sunt vedetele acum, impreuna cu cateva narcise, dar in curand ii vor face loc pe scena liliacului:

lalelel astea batute ma uimesc mult, cum parca sunt stropite in culori si mai ales ca ele nu se inchid noaptea ca celelalte.
In tacere, isi pregateste intrarea in scena si bujorul:

Si cum spuneam saptamna trecuta ca nu mi-am pierdut speranta ca bujorul alb e pierdut, iata ca firav de tot a rasarit si el:


Trandafirii.... surprinzatori si ei. In primavara am mutat o tufa de trandafiri de dulceata si am impartit-o in mai multe. ce ma surprinde e ca o tufa carea avea radacina buna, acum nu are nicio frunzulita spre deosebire de suratele ei:

asta in timp ce nuielusa asta  care abia avea un fir de radacina se comporta exact pe dos:


Trandafirii pus in toamna au iesit la aer9 le-am luat sticlele din cap si se bucura de soare si ploaie)


Plante la ghiveci : aici chiar ca am avut o surpriza. va aduceti aminte de gloxinia de care ma plangeam ca nu mai rasre? Uite cine mi-a zambit ieri din ghiveci cand am studiat florile:

 Iar aici surioara ei mai mare:


Plante aromate si medicinale : o tufa de leustea pe care o crezusem pierduta, acum ma pregatesc s-o tund ca mie imi place leusteanul cat mai crud:




Si niste telina, semanata anul trecut in primavara si pe care n-am scoso toamna trecuta, a rezistat eroic tuturor intemperiilor:


De prin curte : gazonul meu, e plin de buruieni si inca nu pot sa intru sa le jumulesc ca stric firele de iarba:


In bucatarie si camara : am trecut deja la conserve cu mierea de papadie:


Ma informez : caut prin caietele mele retele pentru siropurile ce se pot face in perioada aceasta, in special menta si patlagina
In plan pentru saptamana ce urmeaza : nu-mi fac un plan anume, dar mi-as dori sa pot transpanta toate raasadurile

miercuri, 15 aprilie 2015

Jurnalul unui gradinar amator (11)


Hristos a inviat!

Cand ( ziua, data, ora): Miercuri, 15.04.2015
Din nou un jurnal intarzia, de data asta sarbatorile Pascale sunt "vinovate".
Stare de spirit : minunata! Ma bucur ca se incalzeste, ca incepem sa renuntam la hainele groase si timpul ne permite sa stam mai mult pe afara. Uite asa ajung mai greu in fata calculatorului uitand de blog, de jurnal, preferand sa petrec timpul in curte la soare.
Vremea ... cum ziceam, din ce in ce mai calda, chiar daca uneori mai bate vantul rece.
Poza saptamanii:


Gradina de legume : A inceput sa creasca mazarea bine, in curand va trebui sa-i pun plasa de sustinere. Rucola....am pus-o deasa rau, adevarul e ca nu ma asteptam sa rasara atat de multa.
Langa ea isi fac aparitia timid si laptucile. Cele puse in toamna sunt marisoare si de Paste am mancat prima salata din gradina mea.
Spanacul...oricat il ud, tot mic e. Ma face sa cred ca nu are rost sa mai incerc sa cultiv asa ceva. Voi vedea eu anul urmator. Rasadurile....inca sunt in urma cu ele, dar au inceput sa se inmulteasca binisor in casa. Am montat rasadnita, mai trebuie s-o invelesc cu folie si sa scot paharutele din casa ca nu mai am loc de ele.
A! si a inceput lupta cu buruienile. Nu inceteaza sa ma surprinda plantele astea cat de mari si viguroase cresc ele pe langa plantele pe are vreau eu sa le cultiv. Azi ma aseapta iar un sector care trebuie curatat.

Via si livada ... Incep mugurii de vie sa se desfaca, incet, incet. Nu am vazut decat vreo 3-4 ieri, dar ma astept sa fie o explozie pana la sfarsitul saptamanii asa cum a fost si la pomi.

Visinul, pozat duminica. Azi deja e inflorit

Marul, nu a inflorit inca, dar se vad binebobocii roz ai florilor

Parul, plin de flori, cred ca azi se vor deschide toate
Micul nostru cires a facut primele flori. 
A rasarit singur acum cativa ani si noi doar l-am protejat si l-am mutat in linie cu alti pomi.

Florile ... sunt o incantare si ma surprind in fiecare zi. Saptamana trecuta m-am ocupat tot de ele, am pus gladiolele, frezii si tuberoze, in timp ce admiram zambilele inflorite si studiam lalelele. Cat de brusc mi s-a parut ca au inflorit!. Dimineata de-abia vedeam o urma de culoare in varful bobocului ca seara sa-l vad colorat tot si desfacut aratandu-si maretia.







Lalelel astea galbene sunt de-a dreptul surprinzatoare. Au inceput sa-si schimbe culoarea si sa devine portocalii


Saptamana trecuta am desfacut si capacele sticlelor de la trandafirii pusi in toamna. Sunt fericita ca s-au prins toti si sper ca vor face si flori anul acesta


Tufa de bujori e si ea plina de boboci.Inca mai astept sa rasara bujorul alb, desi ceilalti sunt deja mari, undeva in suflet simt ca asta alb nu s-a pierdut ci doar e mai intarziat


Plante la ghiveci ... surpriza surprizelor: de PAste mi-a inflorit Craciunita. E clar ca anul acesta nu o mai scot afara oricat m-ar asigura altii ca ii merge bine

Plante aromate si medicinale ... La o adica eu cultiv coacazul negru pentru proprietatile sale terapeutice, asa ca as putea foarte bine sa-l trec in categoria plantelor medicinale. E plin de flori si sper sa obtin fructe multe de la el.

Am descoprit la poarta un pui de soc, iesise cine stie cum de sub o lespede de piatra si cum imi doream mult unul, l-am recuperat repede si l-am mutat in spatele gradinii. Momentan pare sa-i priasca mutarea:


De prin curte ... mi-a montat pompa de apa pt irigatie, iar Nero a fost foarte incantat de probele facute sa vedem daca funtioneaza.






Catelul asta e innebunit dupa apa. Deja nu mai suporta caldura si se balaceste chiar si in castronul de apa. Am la coltul casei un recipient mic in care se aduna apa de ploaie. Stiam ca se duce mereu acolo sa bea apa, dar mai nou se duce si-si baga capul de tot in apa sa se racoreasca.
Udam aproape zilnic gazonul si suntem fericici ca au inceput sa rasara primele fire de iarba mici si firave.

In bucatarie si camara : in bucatarie a mirosit bine-nteles a pasca si cozonac cu pregatirile de Paste. Acum incep sa strang si sa pun la loc tavile folosite de obieci numai la astfel de sarbatori. Ma pregatesc sa fac azi miere de papadie. Am profitat de vizita la bunici zilele trecute si am adunat aproape o sacosa intreaga de flori de papadie.
Ma informez ... la capitolul asta, nu prea am cu ce ma lauda acum. Momentam vreau sa pun in aplicare ceea ce am tot citit pana acum.
In plan pentru saptamana ce urmeaza ... in primul si in primul rand rasadnita. Apoi sistemul de irigare cu "picatura".