sâmbătă, 31 mai 2014

Socul - metode de folosire a florilor

Socul (Sambucus L.) este un gen de plante din grupa arbuștilor, cu 20-30 de specii. Genul face parte din familia Adoxaceae. Cea mai cunoscută specie este socul negru (Sambucus nigra).
Acest arbust, cu ramurile adesea curbate, are o înălțime de la 1 la 10 metri. Scoarța acestuia are culoarea verde-gri și este fisurată. Frunzele, și cu precădere cele dintâi, apărute primăvara, reprezintă o atracție pentru numeroase insecte, și dintre acestea mai ales pentru fluturii de noapte.
Florile hermafrodite, ce apar la începutul verii, sunt parfumate, pe când frunzele au un miros neplăcut atunci când sunt frecate în mâini. Florile au câte cinci stamine și cinci petale de culoare albă.
Fructele se prezintă sub forma unor bobițe negru-violacee de 6-8 mm, dispuse în ciorchine.
Socul se multiplică prin semințe.( sursa : wikipedia)

 
 
Creste prin sate, pe langa case şi garduri, prin padurile de deal si campie, in luminisuri sau la marginea padurilor. Se intalneste din zona de deal si campie, pana in partea inferioara a muntilor.
 
Recoltare
Florile de soc se recolteaza in timp frumos taind cu foarfeca sau cutitul intreaga inflorescenta imediat de sub locul de ramificare. Florile se usuca la soare, asezate intr-un sigur strat pe pat de hartie.
 
Proprietatile florilor de soc
Florile de soc se utilizeaza in raceala ( scad temperatura) , bronsita, contra tusei si in general in afectiunile aparatului respirator.
Au proprietati diuretice, de aceea este recomandat in rheumatism, boli de rinichi si de vezica.
Ceaiul de flori de soc mareste cantitatea de lapte la femeile care alapteaza. Are proprietati laxative si ajuta la eliminarea apei din tesuturi fiind recomandat ca medicament in obezitate si in constipatiile de natura nervoasa.

Preparate din flori de soc
Pe langa ceaiul din florile uscate, din florile de soc proaspat culese se poate prepara suc (socata) sau sirop. In timp ce socata este o bautura racoritoare de sezon, siropul se poate pastra peste iarna si se consuma diluat cu apa.
 
Suc de soc ( socata)
 
Exista doua tipuri de retete de preparare a socatei cu sau fara drojdie. Eu am incercat doar varianta fara drojdie.
Ingrediente: 10 l apa, 1 kg zahar, 3 lamai mari, 5-6 flori de soc proaspete, 1-2 pliculete cu sare de lamaie
Preparare: Se pune apa intr-un borcan de 10 l, se toarna zaharul si se amesteca, apoi se adauga florile de soc si lamaile taiate felii si stoarse bine de sucul lor ( in apa). Se adauga sarea de lamaie ( daca doriti mai acru folositi cantitate mai  mare se sare de lamaie). Se mai amesteca o data si se acopera borcanul( nu ermetic). Se pastreaza asa in loc cald si luminos timp de 3-4 zile pana apa devine galbuie.
 
 
 Cand este gata se strecoara si se pune in sticle cu doc. Se poate consuma imediat sau se poate pastra cateva zile in loc intunecos si racoros.
 
Siropul de soc
 
Ingrediente; 45 flori mari de soc, 4 lamai marisoare, 2 kg zahar, 2 l apa
Preparare : Florile de soc se spala una cate una scufundand inflorescentele si scuturandule usor pt a scapa de surplusul de apa.
 

Zaharul si apa se pun intr-o cratita de 4-5 l, se aseaza pe fos si se incalzeste pana se dizolva zaharul complet( nu trebuie sa fiarba) apoi se ia de pe foc. Lamaile se storc de zeama


si se adauga in sirop( se poate folosi si coaja de lamaie in functie de gustul fiecaruia) si se lasa la racit pana devine caldut.
 

 
Se adauga florile de soc in sirop, se acopera si se lasa in frigider la macerat timp de 4-5 zile. Macerarea la rece face ca aroma florilor sa se transfere siropului. Dupa 4-5 zile se strecoara, se pune in sticle care se inched bine si se pastreaza in loc intunecat peste iarna.
 

Se poate consuma diluat cu apa plata sau mineral si dupa preferinta cu cateva cuburi de gheata.
 
 
 


 
 
 

 
 

joi, 29 mai 2014

Prima tentativa de patchwork

Am primit cu diverse ocazii de la doamna Silvia lucrari patchwork executate de dansa, iar frumusetea acestora m-a incantat atat de mult incat a trebuit sa incerc sa fac si eu ceva. Cu o masina de cusut cam problematica ( de altfel dupa acest experiment masina respectiva a ajuns piese de schimb) si cu experienta zero in imbinarea de patrate, am reusit sa fac cat de cat multumitor niste coperti de caiet ( multumitor pt mine la prima incercare).

 
 
Greseli am facut multe, ca orice incepator. In primul rand nu am fost atenta la imbinarea patratelor iar colturile nu sunt perfect aliniate. Apoi am calculat gresit dimensiunea patratelor astfel ca spre final am descoperit ca patratele mele imbinate sunt fix cat coperta caietului si nu am cum sa fac marginea.
 
 
Am zis ca ma salvez adaugand o bordura copertii ( acea fasie de material mov de pe margine nu era inclusa initial in proiectul meu) si astfel am obtinut o coperta cam mare pt caietul de 48 de file. Este buna insa pentru un caiet cu mai multe file.
 
 
La final de proiect pot spune urmatoarele:
  • In primul rand multumesc doamnei Silvia ca m-a incurajat sa incerc macar aceasta tehnica si-i multumesc pt sfaturi.
  • Apoi, e clar ca nu poti face patchwork fara sa ai o masina de cusut buna, chiar pt amatori
  • Tehnica imi place mult si cu siguranta voi mai incerca si alte proiecte imediat ce-mi voi achizitiona o noua masina de cusut.
 
 
 


miercuri, 28 mai 2014

Dulceata de trandafiri

 
Cu trandafirul de dulceata in curte, bine-nteles ca nu puteam rata ocazia de a incerca sa fac aceasta delicatesa.

 
 
Am plecat de la urmatoarea reteta:

Ingrediente: 250 g petale de trandafir de dulceata, 1 plic sare de lamaie, 1 kg zahar, 750 ml apa
Preparare: se freaca petalele de trandafir cu sarea de lamiae si se storc bine. Separat se pune pe foc zaharul cu apa si se fierbe pana se obtine un sirop aproape legat. se adauga petalele de trandafir in sirop si se fierbe pana cand siropul devine legat.
 
Asadar am adunat petale de-a lungul mai multor zile, tinandu-le in punga bine legata in frigider, pana am strans cam 650 g de petale si cum vroiam ca dulceata sa-mi iasa mai zemoasa am socotit cat pentru 3 portii de dulceata

 
Am frecat petalele cu sare de lamaie:


Dulceata imediat ce am oprit focul:
 
 
Am obtinut 10 borcanele numai bune de pus in camara: